Το να πούμε ότι ο Sir David Attenborough είναι πλέον συνώνυμος με τη λέξη ντοκιμαντέρ είναι λίγο. Η φωνή του έχει ντύσει όλα τα ντοκιμαντέρ που μας ταξίδεψαν σε άγνωστες γωνιές του πλανήτη και μας σύστησαν ζώα και φυτά που ούτε καν γνωρίζαμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ενεργός, αφού φέτος κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο project του και ήδη ετοιμάζει τα επόμενα.

Πέρα από τις απίστευτες γνώσεις που μπορείς να πάρεις, τα ντοκιμαντέρ του David Attenborough είναι ιδανικά αν χρειάζεσαι λίγη ηρεμία στο τέλος της ημέρας. Η αφήγηση του σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά πλάνα λειτουργούν καλύτερα και από διαλογισμό.

A Life on Our Planet

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η αφορμή να μάθεις τόσο για τον πλανήτη όσο και για τον φυσιοδίφη Attenborough που επί 60 χρόνια τώρα δεν έχει πάψει να τον εξερευνά. Ο ίδιος επιλέγει να μας συστηθεί εκ νέου αυτή τη φορά ως ένας άνθρωπος που κατέγραψε μνημειώδεις αλλαγές στο περιβάλλον.

Planet Earth

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι ιστορικής σημασίας. Χρειάστηκαν πολλά χρήματα, τέσσερα χρόνια και 64 χώρες γι’αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά όμως δικαιώνουν και εμάς και τον Attenborough για την επιλογή. Αργότερα ήρθε και το Planet Earth II, το οποίο κατέγραψε όλα τα ζώα του πλανήτη που παλεύουν ενάντια στον αφανισμό.

Our Planet

Το Our Planet κυκλοφόρησε το 2019, όταν πλέον η κλιματική κρίση είχε μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας. Με αυτήν ακριβώς ασχολείται και το ντοκιμαντέρ. Από τη μία πλευρά φροντίζει με εξαιρετική ποιότητα να μας ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Από την άλλη μάς υπενθυμίζει σε τι σημαντικό κίνδυνο βρίσκονται όλοι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί που βλέπουμε μπροστά μας.

The Year Earth Changed

Σε αυτό το πρόσφατο ντοκιμαντέρ ο Attenborough εξερευνά τις αλλαγές που έφερε στο περιβάλλον η πανδημία. Τα ζώα και η φύση φαίνεται πως είχαν την ευκαιρία να πάρουν πίσω τον χώρο που τους στερήσαμε. Ο Attenborough όμως για άλλη μία φορά μας προβληματίζει για το πώς οι ελάχιστες αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Frozen Planet

Aυτή τη φορά τo ντοκιμαντέρ του Attenborough, επικεντρώθηκε σε ένα μόνο μέρος αυτή της Γης. Ο ίδιος και η ομάδα του ταξίδεψαν στον Αρκτικό κύκλο και την Ανταρκτική για να καταγράψουν τη φύση και τα ζώα που την κατοικούν. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχουμε εμείς συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας. Σίγουρα είναι όμως πολύ πιο εντυπωσιακό.

featured image: Netflix / Moving Picture Hire LTD