Εάν υπάρχει ένα μπαχαρικό που αγαπώ ιδιαίτερα μετά την κανέλα, τότε αυτό είναι το κάρυ. Με το κιτρινωπό του χρώμα, την ελαφριά έως καυτερή γεύση του και την ικανότητά του να νοστιμεύει οποιοδήποτε πιάτο, όπως το σημερινό πιάτο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική στη μαγειρική, παρά μόνο να έχεις φρέσκα λαχανικά, καλής ποιότητας κάρυ και γάλα καρύδας. O συνδυασμός του κάρυ μαζί με το γάλα καρύδας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο σε αρκετά Ταιλανδέζικα πιάτα και ομολογουμένως είναι ένας πολύ νόστιμος συνδυασμός.
Προτείνω για τους ανοιξιάτικους/καλοκαιρινούς μήνες να επιλέξεις ένα μέτριας καυτερής γεύσης κάρυ για να μην αναψοκοκκινίσεις. Το χειμώνα παρόλα αυτά μην το φοβηθείς καθώς αποτελεί ιδανικό φαγητό για εκείνους τους κρύους μήνες του Φλεβάρη (για παράδειγμα). Επίσης, το γάλα που θα επιλέξεις να είναι σε κονσέρβα (συνήθως εκεί είναι 100% γάλα καρύδας) και να είναι πλήρες, διότι εκείνα που είναι μειωμένων λιπαρών δεν θα βοηθήσουν ώστε να πήξει η σάλτσα.
υλικά (για 4 μερίδες)
4-5 μέτρια καρότα
2 πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες)
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 πορτομπέλο μανιτάρια
5-6 τούφες μπρόκολο (προαιρετικά)
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
1 κούπα ρύζι μπασμάτι
λίγο αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
λίγο αλάτι/πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρυ
Διαδικασία
1. Ξεκίνησε την προετοιμασία των λαχανικών κόβοντας σε μικρές φέτες τα καρότα, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Έπειτα, ψιλόκοψε το κρεμμύδι και βράσε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα για το μπρόκολο. Όταν βράσει το μπρόκολο άφησέ το για 4-5 λεπτά, γιατί δεν θέλουμε να μαλακώσει πολύ.
2. Στη συνέχεια, προετοίμασε το ρύζι μπασμάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
3. Ζέστανε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ή ιδανικά ένα Wok σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας λίγο αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο. Αφού ζεσταθεί πρόσθεσε πρώτα τα καρότα και τις πιπεριές που χρειάζονται παραπάνω χρόνο. Ανακάτευε συχνά ώστε να μην σου αρπάξουν τα λαχανικά και πρόσθεσε στη συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τέλος, πρόσθεσε τα μανιτάρια και τις τούφες μπρόκολου και συνέχισε το σοτάρισμα.
4. Μόλις σοταριστούν όμορφα όλα σας τα λαχανικά (θα είναι μαλακά και ελαφρώς κοκκινισμένα) πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Εάν είσαι φαν της σος σόγια μπορείς να προσθέσεις μισό έως και ένα κουταλάκι του γλυκού. Μην προσθέσεις παραπάνω γιατί θα καλυφθεί η γεύση του κάρυ.
5. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσεις τη σκόνη κάρυ. Εάν έχεις πάστα κάρυ πρόσθεσε τη μισή ποσότητα. Ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα με το κάρυ και τέλος πρόσθεσε το γάλα καρύδας και ανακάτεψε ακόμη μια φορά πολύ καλά. Άφησε το μείγμα να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά. Εάν δείτε ότι είναι πολύ στεγνό πρόσθεσε λίγο νερό.
6. Για σερβίρισμα σε ένα πιάτο πρόσθεσε αρκετή ποσότητα ρύζι μπασμάτι και από πάνω σέρβιρε το κάρυ λαχανικών.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.