ksekatharisma

Γράφει ένας άνθρωπος που μετακομίζοντας πρόσφατα βρέθηκε ανάμεσα σε ρούχα που δεν έχει φορέσει για πάνω από 2 χρόνια, σε κουτάκια και πιο μικρά κουτάκια που ”κάπου θα χρειαστούν”, σε αθλητικά παπούτσια που δεν ήξερε ότι έχει ακόμα, σε βαζάκια στην κουζίνα, σε κορδέλες που ”κάπου θα χρειαστούν”, σε πάρα πολλά βερνίκια νυχιών που δεν χρειάζεται πια. Για μένα λέω.

Στα εννιά χρόνια που έμεινα στο προηγούμενο σπίτι, κάθε πρωί που άνοιγα το πάνω συρτάρι στο έπιπλο της εισόδου για να πάρω τα κλειδιά και τα γυαλιά ηλίου μου, ”σκόνταφτα” πάνω σε ένα άλλο άγνωστο ζευγάρι κλειδιά και κάθε μα κάθε φορά σκεφτόμουν ότι η ιδανική στιγμή για ένα καλό ξεκαθάρισμα θα είναι η επόμενη μετακόμιση και έτσι το μεγάλο ξεκαθάρισμα έπαιρνε αναβολή. 

Σήμερα δύο μήνες μετά την μετακόμιση έχοντας ζήσει μεγάλους αποχωρισμούς από αγαπημένα πάλαι ποτέ αντικείμενα, αφού θρήνησα και πένθησα πολλά αντικείμενα που πέταξα χωρίς να θυμάμαι την ύπαρξή τους μπορώ να σου πω πως είμαι καλά. Ελεύθερη και ανάλαφρη.

1. Χρονομέτρησε το ξεκαθάρισμα σου

Βάλε το ξυπνητήρι στο κινητό σου για 15 λεπτά και ξεκαθάρισε την επιφάνεια εργασίας και τα email σου. Ή δύο από τα συρτάρια του γραφείου σου. Ή το συρτάρι με τα εσώρουχα. Την τσάντα σου.

2. Πέτα ένα άχρηστο πράγμα την ημέρα

Σε ένα χρόνο θα έχεις απαλλαγεί από 365 πράγματα. Θα πάω ένα βήμα παρακάτω και θα σου προτείνω να βγάζεις μια φωτογραφία από το άχρηστο αντικείμενο της ημέρας και να την ποστάρεις στο instagram σου.

3. Βάλε στόχο να γεμίσεις ένα κουτί

Για όσα είναι άχρηστα σε σένα αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλον, φρόντισε να γεμίσεις ένα κουτί και να το προσφέρεις σ αυτόν τον κάποιον. Ρούχα που δεν χρησιμοποιείς πια αλλά είναι σε καλή κατάσταση, παπούτσια που δεν έχεις φορέσει ποτέ, βιβλία που δεν θα διαβάσεις.

4. Βάλε τα ρούχα στις κρεμάστρες ανάποδα

Είναι το κλασικό κόλπο των κοριτσιών που θέλουν να κάνουν αυστηρό ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα τους. Στην αρχή κάθε σεζόν βάζουν όλα τα ρούχα τους στις κρεμάστρες ανάποδα και στο τέλος της σεζόν επαναξιολογούν όλα εκείνα που έμειναν ακόμα γυρισμένα άρα και μια ολόκληρη εποχή αφόρετα.

5. Χώρισε το σπίτι σε ζώνες

Φτιάξε λίστα με τα σημεία του σπιτιού που θέλουν ξεκαθάρισμα. Ντουλάπια κουζίνας, συρτάρια, ράφια μπάνια κλπ. Κάθε φορά που ξεκαθαρίζεις μια περιοχή, πανηγύρισε και συνέχισε με την επόμενη.

6. Δοκίμασε το σύστημα 12-12-12

Βρες 12 πράγματα που πρέπει να πετάξεις, 12 πράγματα που πρέπει να χαρίσεις και 12 πράγματα που πρέπει να επιστρέψεις. Έαν έχεις συγκάτοικο είναι το τέλειο παιχνίδι για ένα βαρετό απόγευμα.

7. Δες τον χώρο σου αλλιώς

Βγάλε μια φωτογραφία το δωμάτιο σου ή το γραφείο σου. Σ’ αρέσει αυτό που βλέπεις; Τι θα αφαιρούσες; Μια άλλη λύση είναι να σκεφτείς αν θα καλούσες κάποιον που σου αρέσει πολύ ή το αφεντικό σου στο σπίτι, τι θα άφηνες στον συγκεκριμένο χώρο;

8. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στα λίγα

Προσπάθησε να συνηθίσεις με τα απαραίτητα. Δεν εννοώ μια ζακέτα, ένα φόρεμα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εννοώ τις υπερβολές. Μην επιδιώκεις να έχεις δύο και τρεις φορτιστές, ούτε δέκα κουβερτάκια για τους καναπέδες και τώρα που το σκέφτομαι έχω κρατήσει πολλά ζευγάρια παντόφλες για τους καλεσμένους.

9. Ρώτησε τον εαυτό σου ”γιατί;”

Όταν κάνεις ξεκαθάρισμα ρώτησε τον εαυτό σου εάν το χρειάζεσαι και γιατί. Πέταξε όσα δεν έχουν πειστική απάντηση.

10. Δώσε λίγο ακόμα χρόνο

Αν αφιερώσεις ένα ολόκληρο απόγευμα στο ξεκαθάρισμα και μένουν πολλά αντικείμενα για τα οποία έχεις ακόμα ενδοιασμούς βάλε τα σ ένα κουτί και δώσε τους λίγο ακόμα χρόνο. Εαν τα αναζητήσεις μέσα στον επόμενο μήνα τότε τα χρειάζεσαι, εάν όχι τότε βάλε τα για λίγο ακόμα στην αποθήκη και τον επόμενο μήνα πέταξε τα. Εαν με ρωτάς, το άγνωστο σετ κλειδιών είναι στο έπιπλο της εισόδου, στο ίδιο κουτάκι.