Μία ταινία που έφτασε ως τις Κάννες κι έπειτα επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Φινλανδία στα φετινά βραβεία Όσκαρ, σίγουρα αξίζει το ενδιαφέρον σου. Πρόκειται για το Compartment Νo.6, τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Φινλανδού σκηνοθέτη Juho Kuosmanen.

Στο Compartment Νo.6 δύο άγνωστοι γνωρίζονται στο βαγόνι ενός τρένου

Με μία πρώτη ματιά η ταινία ίσως σου θυμίσει την περίφημη πλοκή του Before Sunset. Ωστόσο, το Compartment Νo.6 δεν έχει κανένα στοιχείο από τον ρομαντισμό στον οποίο μας παρέσυρε ο Linklater με την ταινία του. Αντί αυτού, στην ιστορία γνωρίζουμε μία φοιτήτρια αρχαιολογίας από τη Φινλανδία, τη Laura, κι έναν Ρώσο ανθρακωρύχο, τον Ljoha. Οι δυο τους τυχαίνει να βρίσκονται ως συνεπιβάτες στο ίδιο βαγόνι του τρένου από τη Μόσχα προς ένα από τα βορειότερα μέρη της Ρωσίας.

Σταδιακά, ανάμεσά τους, εξελίσσεται μία ιστορία αγάπης, αλλά όχι όπως την περιμένεις. Δεν είναι γλυκιά ή τρυφερή και δεν είναι η μοίρα που έφερε τους δύο ανθρώπους αυτούς κοντά. Αντιθέτως, νιώθουν για αρκετή ώρα άβολα μεταξύ τους και συχνά δεν απολαμβάνουν ο ένας την παρουσία του άλλου. Η δυναμική της γνωριμίας τους μετατοπίζεται διαρκώς μέχρι να βρει το κατάλληλο έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Τους ανθρώπους αυτούς τους ενώνει η μοναξιά και οι αλήθειες της ζωής

Κανένας από τους δύο δεν τα βλέπει όλα ρόδινα. Αντιθέτως κουβαλούν ο καθένας τη δική του ιστορία και δυσκολεύονται πολύ να εμπιστευτούν τους ανθρώπους απέναντί τους. Ο σκηνοθέτης επέλεξε να γυρίσει τη συγκεκριμένη ταινία με μία μόνο κάμερα κρατώντας την στο χέρι. Η κίνηση της κάμερας μαζί με αυτή του βαγονιού είναι που κάνουν και για εμάς το ταξίδι να μοιάζει ατελείωτο.

Μέσα σε αυτό το ταξίδι συγκρούονται πολιτισμοί, αξίες, ιδέες και όσα μπορείς να φανταστείς. Ωστόσο, όπως πιστεύει και ο δημιουργός, μέσα από αυτές τις συγκρούσεις, οι δύο ήρωες επιτυγχάνουν τη δική τους κάθαρση. Στο τέλος το βαγόνι φτάνει στον προορισμό του και οι δυο τους καλούνται να πάρουν μία απόφαση: αν τελικά τους αρέσει ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους στη διαδρομή, αλλά κυρίως αν τους αρέσει ο ίδιος τους ο εαυτός.