Τα τελευταία χρόνια με ταινίες και σειρές όπως το Selma ή το When They See Us, η Ava DuVernay ασκεί το δικό της ακτιβιστικό έργο. Φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων που πρέπει να τις μάθει όλος ο πλανήτης. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η νέα μίνι σειρά Colin in Black and White που είναι αφιερωμένη στην παιδική και εφηβική ηλικία του Colin Kaepernick.

Σήμερα, ο Colin Kaepernick είναι γνωστός με την ιδιότητα του ακτιβιστή

Ωστόσο, μερικά χρόνια πριν όλος ο κόσμος τον ήξερε ως κορυφαίο αθλητή. Εκείνος όμως αποφάσισε το 2016, κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από τον αγώνα να γονατίσει. Επρόκειτο για μία κίνηση σιωπηλής διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Έκτοτε, και με τον Donald Trump στην προεδρία της Αμερικής, αυτή η κίνηση αποτέλεσε μεγάλο σκάνδαλο. Σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια αργότερα, ο Kaepernick δεν είναι πια ενεργός στον αθλητισμό, αλλά στον ακτιβισμό.

Σε νεαρή ηλικία ο Kaepernick υιοθετήθηκε από λευκούς γονείς

Έτσι, θα έπρεπε να μάθει να ζει ως μαύρος σε έναν κόσμο λευκών. Οι γύρω του αμφισβητούσαν την αξία του και κανείς δεν πίστευε ότι ο έφηβος Colin θα είχε τις ίδιες ευκαιρίες με ένα λευκό παιδί. Ο μόνος που το πίστευε ήταν ο ίδιος ο Colin. Έτσι, η σειρά δείχνει τόσο την εφηβική του ηλικία στο σχολείο, όσο και την αφήγηση των γεγονότων από τον Kaepernick. Κάθε επεισόδιο προβάλει την εσωτερική ανάγκη του Colin για αποδοχή, ενσυναίσθηση και ίση αντιμετώπιση. Συνήθως, αυτό που τελικά λαμβάνει είναι όλα τα αντίθετα.

Μέσα από αυτά τα 6 επεισόδια, οι θεατές έχουν επιτέλους την ευκαιρία να δουν τον Kaepernick μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι μέσα από μία συγκεκριμένη κίνηση, εκείνη του 2016. Για να φτάσει ο Colin να γονατίσει κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, πέρασε από πολλά. Βέβαια, η ιστορία του δεν ξεκίνησε το 2016, αλλά πολλά χρόνια πριν όταν κανείς δεν ήθελε να τον δει ως ένα σπουδαίο αθλητή. Σήμερα, όμως, εκείνος επιτέλους έχει την ευκαιρία να πει την ιστορία με δικά του λόγια. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει για άλλη μία φορά τη συζήτηση γύρω από το συστημικό ρατσισμό της Αμερικής.