Το Close to You είναι μια ταινία για τον Sam (Elliot Page), έναν τρανς άνδρα, που ζει στο Τορόντο. Προσπαθεί να αποφασίσει αν θα επιστρέψει ή όχι στο σπίτι για το πάρτι γενεθλίων του πατέρα του. Ο Sam προέρχεται από μια οικογένεια της οποίας η ανησυχία με τη μετάβασή του εκδηλώνεται μερικές φορές ως μια επιθετική επιμονή στις προοδευτικές αξίες τους.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Dominic Savage, το Close to You επικεντρώνεται στο δράμα του Sam και την επιστροφή του στο σπίτι και στη μικρή πόλη κοντά στη λίμνη Οντάριο, μια επιστροφή που τον αναγκάζει να αντιμετωπίσει τα παλιά θαμμένα συναισθήματα για την οικογένειά του και μια παλιά του φίλη (Hillary Baack).

Η οπτική της ταινίας βασίζεται σε οικεία κοντινά πλάνα που προσπαθούν να αποτυπώσουν την ανεπαίσθητη αδεξιότητα της σύγκρουσης του παρελθόντος και του παρόντος. Στο τρένο για την πόλη του, ο Sam εντοπίζει την Katherine, την κάποτε πιο στενή του φίλη. Ο Savage προσεγγίζει αυτή την επανένωση με ένα στοργικό βλέμμα. Ο Sam και η Katherine τραβούν τα βλέμματα ο ένας του άλλου και ανταλλάσσουν αχνά χαμόγελα που επικαλούνται εκδοχές του εαυτού τους που γνώριζαν. Οι δύο φίλοι γνωρίστηκαν στο γυμνάσιο, όπου βρήκαν ασφάλεια και επιβεβαίωση ο ένας στον άλλον και υπάρχει μια παιδική παιχνιδιάρικη διάθεση σε αυτές τις πρώτες σκηνές.

Οι πιο ενεργητικές σκηνές είναι μεταξύ του Sam και των μελών της οικογένειάς του. Όταν ο μικρότερος αδερφός φτάνει στο σπίτι για το πάρτι γενεθλίων του πατέρα του, μια τεταμένη ευγένεια επικρατεί στον χώρο. «Είμαι απλώς μια απογοήτευση για αυτούς», είπε ο Sam σε έναν φίλο στην αρχή της ταινίας. Το βάρος αυτού του άγχους αιωρείται στον αέρα καθώς ο Σαμ χαιρετά τους γονείς του (Wendy Crewson και Peter Outerbridge) και τα αδέλφια του Kate (Janet Porter), Megan (Alex Paxton-Beesley) και Michael (Daniel Maslany). Εκφράζουν γνήσιο ενθουσιασμό όταν ο Σαμ περνάει την πόρτα τους, αλλά οι μετέπειτα αλληλεπιδράσεις είναι αμφιλεγόμενες. «Είσαι χαρούμενος;» όλοι ρωτούν σε ξεχωριστούς χρόνους. Όταν ο Sam λέει ναι, υπάρχει μια αίσθηση που δυσκολεύονται να πιστέψουν.

Ο Savage απεικονίζει καλά τη δυσκολία αυτών των στιγμών, αλλά η απόδοση του Page είναι που τις κάνει πειστικές, ως Sam, ένα άτομο του οποίου η επιστροφή στο σπίτι προκαλεί μια σχολαστικά χτισμένη αυτοπεποίθηση. Όταν μπαίνει στο σπίτι, στρογγυλεύει ελαφρά τους ώμους του και κρατά το χέρι του κοντά στο σώμα του.

Οι αλληλεπιδράσεις του Sam με την οικογένειά του είναι ένα ναρκοπέδιο προβολής και άστοχης ευθύνης. Όταν η μητέρα του χρησιμοποιεί τις λανθασμένες αντωνυμίες, οι ενοχές της επαναπροσανατολίζουν την κατάσταση και έτσι ο Sam πρέπει να την παρηγορήσει. Αργότερα, όταν ο Paul (David Reale), ο σύζυγος της αδερφής του, κατηγορεί τον Sam ότι κατέστρεψε την ευχάριστη ατμόσφαιρα, οι προσπάθειες παρέμβασης της οικογένειας καθιστούν ξανά τον Sam υπεύθυνο. Η ένταση αυτών των αλληλεπιδράσεων μπορεί να ακουστεί στη φωνή του Sam, η οποία σταδιακά ανεβαίνει με την οργή του. Όταν εκείνος, στο οριακό σημείο του, τελικά φωνάζει: «Δεν ανησυχούσατε για μένα όταν δεν ήμουν πραγματικά καλά!»

Οι οικογενειακές σκηνές δείχνουν επίσης αλήθειες που ο Sam επεξεργάζεται. Ο ρόλος του ηθοποιού στο Close to You είναι ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος σε ταινία από το 2020 και τα καλύτερα μέρη της ταινίας απηχούν με ειλικρίνεια τα απομνημονεύματά του Pageboy. Εάν το βιβλίο του Page στοχάζεται στο ταξίδι προς την αποδοχή του εαυτού σου, τότε το Close to You δείχνει προς ένα μέλλον όπου το να μένεις ελεύθερος σημαίνει να επιμένεις, ξανά και ξανά, στη δική σου ευτυχία.