Το Broadchurch δεν είναι η σειρά μυστηρίου που περιμένεις Savoir Ville

Ένα απόγευμα του κάποτε (εντάξει, το 2014 ήταν) αποφάσισα πως ακόμα και αν δεν είμαι φαν του μυστηρίου και των δολοφονιών, θα προσπαθούσα λίγο ακόμα. Έτσι κατέληξα να ψάχνω αγγλικές σειρές μυστηρίου, μιας και οι αμερικάνικες ποτέ δεν με ενθουσίαζαν, ώσπου έπεσα τυχαία στο Broadchurch. Και αποφάσισα να δω το πρώτο επεισόδιο. Και κόλλησα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή και ας σας συστήσω στη σκοτεινή πόλη, Broadchurch. Η ιστορία μας ξεκινάει με την ντεντέκτιβ Ellie Miller, η οποία γυρίζοντας από τις διακοπές της ανακαλύπτει πως η πολυπόθητη προαγωγή της, έχει πλέον δωθεί στον Alec Hardy, έναν ολίγον τι αλαζονικό ντεντέκτιβ, τον οποίο κυνηγά μια αποτυχημένη υπόθεση του. Οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με την δολοφονία ενός εντεκάχρονου αγοριού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στραγγαλισμένο  σε μια παραλία. Μόλις τα νέα μαθευτούν, θα έρθουν τα πάνω κάτω στην πόλη και κανείς πλέον δεν θα κοιμάται ήσυχος,είτε από φόβο είτε από ενοχές.

Και εδώ ξεκινά το μεγαλείο του Broadchurch, το οποίο κάνει τη σειρά να διαφέρει από οποιαδήποτε σειρά του στυλ NCIS και άλλων τέτοιων αρχικών. Όχι δεν ψάχνεις μόνο στοιχεία, όχι δεν σου δίνει ‘στο πιάτο’ τον δολοφόνο και όχι δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία επιτυχημένων ντεντέκτιβ, οι οποιοί αν και μπερδεμένοι στην αρχή τα λύνουν όλα. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ο θάνατος ενός παιδιού, είναι η τραγωδία μιας οικογένειας, είναι τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε κλειστή πόρτα, είναι οι προκαταλήψεις μας για τους ανθρώπους και η πάλη για το φαίνεσθαι. Είναι ένα έγκλημα σε μια τόσο κλειστή κοινωνία, με τόσο ήσυχους  ανθρώπους που θεωρείς αδύνατο κάποιος να έχει διαπράξει έναν τόσο ειδεχθή και καλοστημένο φόνο. Έτσι η Ellie και ο Alec πρέπει να βρουν τον δολοφόνο μέσα απ τα ελάχιστα στοιχεία, τα οποία κάποιες φορές οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα, αλλά και να διατηρήσουν τις ισορροπίες στην πόλη.

Και επειδή δεν είμαι φαν των σπόιλερς, δεν θα επεκταθώ παραπάνω. Ένα θα πω μόνο. Το τέλος είναι συγκλονιστικό, μη αναμενόμενο και για πολύ δυνατούς λύτες. Α! Και όλα τα παραπάνω ισχύουν για την πρώτη σεζόν. Η δεύτερη ακολουθεί άλλα βήματα, τα οποία δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω λόγω υπόθεσης. Ένα πράγμα είναι σίγουρο… Καμία δικαίωση σε αυτή τη σειρά!

Υ.Γ  Έχει ανακοινωθεί και τρίτη σεζόν για το 2017! Τρέξτε όσο προλαβαίνετε!