H Bibi και ο Poldi είχαν τη μακροβιότερη σχέση που έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστή ανάμεσα σε δύο ζώα.

Οι δύο χελώνες έχουν κοινή πορεία από την αρχή. Γεννήθηκαν περίπου το 1897 στα νησιά Γκαλαπάγκος. Η διάσημη αγάπη τους ξεκίνησε όταν ”γνωρίστηκαν” σε ζωολογικό κήπο της Ελβετίας περίπου το 1920. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στον ζωολογικό κήπο Reptilienzoo Happ στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας. Για παραπάνω από ενενήντα χρόνια απολάμβαναν τον ήλιο, τη ζωή και τα μαρούλια τους μαζί ώσπου το 2011 η Bibi τερμάτισε τη σχέση τους απότομα. Έγινε νευρική και εχθρική απέναντι στον Poldi μέχρι που μία μέρα δάγκωσε ένα κομμάτι από το κέλυφος του. Έτσι, οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου έβαλαν για πρώτη χωριστά τις δύο χελώνες που για έναν σχεδόν αιώνα κοιμούνταν με τα όστρακά τους να ακουμπάει το ένα το άλλο.

Η Bibi έγινε το single icon των απανταχού ελεύθερων

Οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου για αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τη σχέση της Bibi και του Poldi. Η Bibi που δεν άλλαζε στάση και παρέμενε επιθετική απέναντι στο σύντροφό της εξετάστηκε από γιατρούς και ειδικούς και βρέθηκε υγιέστατη.

Αργότερα, όταν ένας καλλιτέχνης έφτιαξε μία πλαστική απομίμηση χελώνας και την έβαλε δίπλα στο Poldi, με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή της Bibi, εκείνη αδιαφόρησε και συνέχισε να μασουλάει την τροφή της. ”Δεν ενδιαφέρθηκε καν να κοιτάξει” είχε δηλώσει τότε η διευθύντρια του Klagenfurt Zoo, Helga Happ.

Η πλαστική χελώνα δεν είχε καμία επιτυχία

Για την ιστορία, θέλω να λάβεις υπόψη σου πως οι χελώνες των Γκαλαπάγκος (οι οποίες δεν είναι απλές, μικρές χελώνες αλλά φτάνουν μέχρι τα 110 κιλά) είναι ένα είδος που δεν υποστηρίζει θερμά την μονογαμία. Πόσο μάλλον για μία ολόκληρη ζωή. Μάλιστα μία από τις πιο γνωστές χελώνες των Γκαλαπάγκος, ο Lonesome George, του είδους Pinta Island έγινε διάσημος επειδή δεν ζευγαρώσε καθόλου κατά τη διάρκεια της ζωής του, παρά την προσπάθεια που έκαναν οι ειδικοί. Ήταν η τελευταία χελώνα Pinta Island στον κόσμο, και όταν πέθανε, πήρε μαζί του και όλο το είδος του, αφού δεν απέκτησε ποτέ απογόνους.

Επιστρέφοντας στο ζευγάρι, που έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και ένα millénium μαζί, πλέον οκτώ χρόνια μετά δεν κάνουν τίποτα μαζί. “Για κάποιον λόγο που κανείς μας δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η Bibi βαρέθηκε” περιγράφει η Helga Happ στην Independent. “Το 2016 σταματήσαμε να προσπαθούμε να συμβιβάσουμε τις δύο χελώνες και πλέον έχουμε χτίσει δύο σπίτια, με δύο ξεχωριστά μπάνια. Αλλά για να μην τα παρατήσουμε εντελώς φροντίσαμε να βάλουμε ένα τζάμι ανάμεσα στα δύο σπίτια, μήπως και η Bibi θυμηθεί τις παλιές καλές στιγμές. Σήμερα η Bibi βγαίνει στο γρασίδι και απολαμβάνει τον ήλιο αλλά κάθε φορά που βλέπει τον Poldi τον απομακρύνει σφυρίζοντας σαν φίδι. Είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλει να ζει πια μαζί του” λέει η Happ.

Η Bibi διεκδίκησε και επέμεινε με το δικό της ”δεν θέλω”

Εμείς οι άνθρωποι συχνά συντηρούμε σχέσεις που έχουν τελειώσει. Παραμένουμε σε σχέσεις που δεν μας κάνουν ευτυχισμένους, δεν μας κάνουν να γελάμε, δεν μας κάνουν να ανησυχούμε μήπως ο ένας χάσει τον άλλον. Η Bibi φάνηκε πιο γενναία και πιο αποφασιστική από εσένα και εμένα. Η Bibi αν μπορούσε να πάρει μία βαλίτσα με τα μαρούλια της και να φύγει από τον ζωολογικό κήπο θα το είχε κάνει. Αρνήθηκε να μείνει σε μία σχέση με ένα κέλυφος που δεν την ικανοποιούσε. Κατέστησε σαφή τα όριά της, αποφάσισε και επέμεινε ότι η single ζωή είναι καλύτερη από μία ζωή που δεν την έκανε ευτυχισμένη. Το λέω σε σένα που δεν σου αρκούν οι παραπάνω ενδείξεις για να φύγεις από μία σχέση που έχει τελειώσει. Σκέψου το λίγο.

Και μετά σκέψου και το άλλο: Αν δεν μπόρεσαν αυτοί να κρατήσουν την αγάπη τους τότε γιατί να υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε εμείς;