Στην προσπάθειά μας να μάθουμε λίγο καλύτερα τι είναι αυτό που έχει κάνει τα Starbucks το αγαπημένο μας spot για καφέ στον κόσμο, συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας με τους baristas τους. Αυτή τη φορά, συζητήσαμε με τη Ραφαέλα.

Η Ραφαέλα δουλεύει στα Starbucks της Αγίας Παρασκευή. Αν έχεις απορία, το αγαπημένο της ρόφημα Starbucks είναι το Frappuccino Caramel. Ταυτίστηκες; Κι εμείς!


Πότε ξεκίνησε η επαγγελματική σου πορεία στα Starbucks. Με ποια αφορμή έστειλες το βιογραφικό σου στην εταιρεία;

Η σχέση μου με τα Starbucks ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008. Η εταιρεία αυτή αποτέλεσε για εμένα την αφορμή του να φτιάξω και να στείλω το βιογραφικό μου. Αξίζει να αναφέρω πώς ήταν το πρώτο βιογραφικό που έστειλα όταν άρχισα να ψάχνω για δουλειά.

Ρωτήσαμε μια barista ποιο είναι το μυστικό της για τέλειο καφέ  

Τι έχει αλλάξει από τότε; Πώς έχεις εξελιχθεί μέσα στην εταιρεία;

Μέσα σε αυτά τα σχεδόν 2,5 χρόνια εξελίχθηκα σε Barista Trainer και έπειτα σε Shift Supervisor και στα άμεσα σχέδια μου είναι να πιστοποιηθώ ως Coffee Master.

Τι είναι αυτό που κάνει τον καφέ των Starbucks μοναδικό;

Αυτό που κάνει τον καφέ μας τόσο μοναδικό είναι ότι φτιάχνουμε κάθε κούπα καφέ με αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό προς κάθε πελάτη που εξυπηρετούμε καθημερινά βάζοντας όλη μας την τέχνη και το πάθος που έχουμε για τον καφέ!

Αν έπρεπε να πίνεις μόνο ένα ρόφημα Starbucks από εδώ και πέρα, ποιο θα ήταν αυτό;

Αν έπρεπε να πίνω ένα ρόφημα; Αυτό δεν θα ήταν άλλο από το Frappuccino Caramel  φυσικά!

Ποια είναι η πιο αστεία στιγμή στη δουλειά που θυμάσαι;

Ομολογώ πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια μόνο στιγμή ως την πιο αστεία. Σίγουρα οι πιο ωραίες αναμνήσεις έρχονται σε συνδυασμό με άλλους συναδέλφους με τους οποίους έχει υπάρξει χημεία και όμορφες στιγμές στην καθημερινότητά μας. Πολλές αστείες στιγμές έχουμε ζήσει με το καταλαβαίνουμε εμείς σωστά ονόματα πελατών μας και οι πελάτες μας να μας λένε ονόματα ροφημάτων μας!

Και η πιο δύσκολη;

Η πιο δύσκολη στιγμή, ήταν όταν έπρεπε να αποχωρήσει από την ομάδα ένα άτομο με το οποίο είχαμε έρθει πάρα πολύ κοντά σε φιλικό επίπεδο. Είμαστε σαν οικογένεια και κάθε αποχωρισμός είναι απώλεια για την ομάδα.

Μοιράσου μαζί μας ένα pro tip για την τέλεια κούπα καφέ.

Για να φτιάξεις μια τέλεια κούπα καφέ, αρκεί να ακολουθήσεις τις 4 Θεμελιώδεις Αρχές του καφέ: Κατάλληλη αναλογία νερού με καφέ, κατάλληλο άλεσμα ανάλογα με την μέθοδο εκχύλισης καφέ, χρήση φιλτραρισμένου ή εμφιαλωμένου νερού και φρεσκάδα του καφέ. Και φυσικά, πολλή αγάπη και φροντίδα σε κάθε τι που κάνεις όταν φτιάχνεις μια κούπα καφέ.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στις γυναίκες baristas;

Όπως συμβαίνει και στη ζωή, έτσι και στη δουλειά η εμπιστοσύνη δεν είναι πάντα αυτονόητη και δεν θεωρείται ποτέ δεδομένη. Ο χώρος της εστίασης, είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας ώστε να πετυχαίνουμε σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο ανάμεσα στους συναδέλφους όσο και με τους πελάτες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εξελιχθούμε τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ομάδες μέσα στις οποίες δουλεύουμε ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή που έχεις ζήσει με μια κούπα καφέ στο χέρι;

Η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή με μια κούπα Starbucks, ήταν πριν ακόμα ξεκινήσω να δουλεύω στην εταιρεία. Ήταν πριν 11 χρόνια, όταν σ’ ένα κατάστημα Starbucks γνώρισα την κολλητή μου.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο όνομα που έχεις γράψει σ’ένα ποτήρι Starbucks;

Πριν 4 ημέρες, έπρεπε να γράψω ένα όνομα το οποίο ομολογώ με δυσκόλεψε! Η δυσκολία δεν ήταν μόνο στο να το γράψω αλλά και να το ακούσω και να το καταλάβω. Ήταν το όνομα «Σιέρμπιαμ».


Photo: Kaisar Photography | Assistant Photographer: Filippos Dimitriadis
Production: Savoirville.gr