Η επόμενη Starbucks barista που δέχτηκε τις ερωτήσεις μας είναι η Έφη. Δουλεύει στα Starbucks της Θεσσαλονίκης και πέραν του κρύου Caramel Machiato, λατρεύει και τα ταξίδια!

Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις ως barista στα Starbucks;

Όπως ο μη καβουρδισμένος πράσινος κόκκος, έτσι και εγώ φόρεσα την πράσινη ποδιά και ξεκίνησα το ταξίδι μου στον κόσμο του καφέ στις 27 Ιανουαρίου 2010.

Πώς έχεις εξελιχθεί μέσα στην εταιρεία από τότε ;

Μετά από εννέα χρόνια μπορώ να πω πως έχω εξελιχθεί σαν άνθρωπος, αλλά και ως Starbucks Barista. Ο πρώτος μου ρόλος ήταν αυτός του barista, όπου έμαθα να παρασκευάζω υψηλής ποιότητας ροφήματα και να παρέχω εξαιρετική εξυπηρέτηση. Με το πέρασμα του χρόνου έμαθα ακόμη περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του καφέ και τιμήθηκα με τον τίτλο του Coffee Master φορώντας την μαύρη ποδιά. Ο επόμενος μου σταθμός ήταν το έντονο “καβούρδισμα”, μια διαδικασία η οποία απαιτούσε θάρρος, επιμονή και υπομονή. Στόχος μου ήταν να αποκτήσω ένα ιδιαίτερο προφίλ όπως ο Signature Espresso ο οποίος αποτελεί τη βάση για όλα τα espresso ροφήματα μας. Έτσι εκπαιδεύτηκα για τη θέση του Shift Supervisor και Barista Trainer έχοντας πλέον την ικανότητα να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στους νέους partners, μέλη της οικογένειάς μας.

Ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που κάνει τον καφέ των Starbucks τόσο απολαυστικό;

Όλοι οι καφέδες της Starbucks ανήκουν στην ποικιλία Arabica 100%. Αυτό όμως που κάνει τον καφέ μας τόσο απολαυστικό είναι το μοναδικό Starbucks Roast (καβούρδισμα), το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Ο κάθε κόκκος θερμαίνεται και ψήνεται ,έτσι ώστε να απελευθερώσει τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του, τα έλαια αλλά και τα αρώματά του. Η Starbucks δεν σταματάει στο “πρώτο σκάσιμο” στα 5-7 λεπτά , αλλά φτάνει στο “δεύτερο σκάσιμο” του κόκκου στα 11-15 λεπτά. Το Starbucks Roast δεν είναι μόνο ο χρόνος, η θερμοκρασία ή το χρώμα, είναι φιλοσοφία! Από πλευράς γεύσης είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μας ως εταιρεία.

Πες μας μια αγαπημένη συνήθεια σου που έχεις συνδέσει με τα Starbucks.

Αγαπώ τα ταξίδια και τη ζωή στα νησιά! Η Starbucks μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ νέα μέρη και να συνδυάσω την εργασία με την αναψυχή, αλλά και την πιο ήρεμη σε ρυθμούς ζωή μακριά από την πόλη.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στις γυναίκες baristas κατά τη γνώμη σου;

Οι σχέσεις μεταξύ των partners χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη, σεβασμό και διαφάνεια ανεξάρτητα από το φύλο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου συνοδευτικό Starbucks και γιατί;

Είναι το νέο apricot & orange almond slice, το οποίο ανήκει στην νέα vegan Starbucks food range με μπισκότο βρώμης, μαρμελάδα βερίκοκου, παντεσπάνι πορτοκάλι και φιλέ αμυγδάλου. Ταιριάζει καταπληκτικά με τον αγαπημένο μου, μοναδικής προέλευσης, καφέ Kenya από την Αφρική!

Ζεστός ή κρύος Caramel Macchiato; Και γιατί;

Κρύος Caramel Macchiato για μένα, παρακαλώ! Κι αυτό γιατί μου αρέσει να βλέπω στο διάφανο ποτήρι το εφέ που δημιουργείται καθώς ο espresso “λερώνει” στο τέλος το ρόφημα πάνω από το γάλα, αφού Macchiato σημαίνει “λερωμένο”. Η καραμέλα σε συνδυασμό με τον espresso είναι το τέλειο ζευγάρι.

Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού πελάτη;

Κατά τη γνώμη μου η ευγένεια, ο σεβασμός, αλλά και η εμπιστοσύνη είναι χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν το προφίλ ενός κάλου πελάτη. Η ευχάριστη διάθεση και το χαμόγελο μπορούν να κάνουν την κάθε στιγμή σωστή αλλά και πιο δημιουργική. Η αποστολή μας στη Starbucks είναι να εμπνέουμε και να καλλιεργούμε το ανθρώπινο πνεύμα, ένα άτομο, ένα φλιτζάνι καφέ και μια γειτονιά κάθε φορά.

Και ποια ενός δύσκολου;

Ένας δύσκολος άνθρωπος αλλά και πελάτης είναι αυτός ο οποίος πορεύεται με αρνητική διάθεση. Αυτός που μπροστά του συναντά συνεχώς εμπόδια ενώ θα μπορούσε να δει κάθε κατάσταση ως ευκαιρία. Είναι για εμάς ευκαιρία λοιπόν, να ανακαλύψουμε και να διαβάσουμε τις ανάγκες του πελάτη μας, έτσι ώστε να είμαστε παρόντες και να κάνουμε την κάθε στιγμή σωστή γι αυτόν, αλλά και για εμάς!

Μοιράσου μαζί μας τρία μαθήματα ζωής που έχεις πάρει ως Barista στα Starbucks.

  • Όπως κάθε φλιτζάνι καφέ έχει το δικό του γευστικό προφίλ, έτσι και κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του πορεία και ιστορία. Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα του καθένα μας λοιπόν συμπληρώνει το κομμάτι του puzzle και μας βοηθάει να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.
  • Μαζί μπορούμε! Ποτέ κάποιος δεν κατάφερε κάτι μόνος του. Η συνεργασία αποτελεί κύριο συστατικό της υγείας και της επιτυχίας μίας ομάδας.
  • “Μεγάλωνε ελεύθερα και δίκαια”: εθνικό σύνθημα της Γουατεμάλας (γη των δένδρων). Όλοι μας οφείλουμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να σεβόμαστε την ελευθερία του διπλανού μας.

φωτογραφίες: Ορφέας Χωρινόπουλος