Ναι, μπορείς να είσαι σε μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση και ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις ότι σου αρέσει κάποιος τρίτος – αγγλιστί το λεγόμενο crush. [Σαν τον Bradley Cooper με τη Lady Gaga ένα πράγμα. Τώρα που σκέφτομαι την ερμηνεία τους στα Όσκαρ, ίσως και όχι.] Σε αντίθεση με τις σκέψεις που σου τριβελίζουν το μυαλό, αυτό δε σε καθιστά αυτομάτως κακό σύντροφο ή εξυπονοεί ότι στην επόμενη ζωή θα επιστρέψεις ως κουνούπι.

Ψυχολόγοι και σύμβουλοι σχέσεων αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον σύνηθες για ζευγάρια η ύπαρξη ενός crush, ειδικά αν είναι πολλά χρόνια μαζί. Και τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με το αν η σχέση πάει καλά ή όχι.

Όταν αναπτύξεις ένα crush, αρχίζεις συνήθως να αισθάνεσαι γεμάτος ζωή και ενέργεια, ενώ τονώνεται η αυτοπεποίθηση σου. Κατά βάθος, αυτή η αλλαγή είναι ευπρόσδεκτη ειδικά όταν έχει περάσει προ πολλού ο λεγόμενος “μήνας του μέλιτος” σε μια σχέση. Είναι λογικό να επιζητάς υποσυνείδητα την ανάγκη να φλερτάρεις και να αισθανθείς ελκυστικός για το άλλο (ή το ίδιο) φύλο.

Επιπλέον, το ότι είσαι σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι δεν συναντάς γοητευτικούς ή ενδιαφέροντες ανθρώπους που ίσως σου τραβήξουν την προσοχή. Η έλξη είναι ένα περίεργο πράγμα – μυστηριώδες, ανεξήγητο και κυρίως ανεξέλεγκτο.

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι πώς θα επιλέξεις να διαχειριστείς αυτή την έλξη. Θα πάθεις παροξυσμό (βλ. συναισθηματική ωριμότητα δευτέρας λυκείου) ή θα την αποδεχτείς. Θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρόκειται για κάτι ουσιώδες και θα συνεχίσεις τη ζωή σου; Είναι στο χέρι σου: Μπορείς να φλερτάρεις, να ονειροπολήσεις με τις ώρες. Να πλουτίσεις τις φαντασιώσεις σου με τρομακτική λεπτομέρεια ή ακόμα και να επιδιώξεις συνειδητά να έχεις περισσότερες συναναστροφές με το συγκεκριμένο άτομο. Ή και το αντίθετο, ανάλογα με το τι επιδιώκεις. Με άλλα λόγια, αν και δεν μπορείς να εμποδίσεις το μυαλό σου από το αισθανθεί έλξη για κάποιον, το να καλλιεργήσεις αυτά τα συναισθήματα με τις σκέψεις και τις πράξεις σου πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή.

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου δεν είναι αν είναι ΟΚ να σου αρέσει κάποιος άλλος

Αλλά τι σου προσφέρει αυτή η κατάσταση. Πρόκειται για μια ευχάριστη φαντασίωση; Σε βοηθάει να αποδράς νοητά έστω και για λίγο σε μια περίοδο που η σχέση σου περνάει δυσκολίες; Τονώνει την αυτοπεποίθηση σου; Μήπως πρόκειται για κάτι που σου λείπει από την παρούσα σχέση σου; Ένα crush μπορεί να φανερώσει πολλά, κυρίως επειδή το υποσυνείδητο μας κάνει register πράγματα προτού τα κατανοήσουμε πλήρως εμείς. Επίσης καθώς είναι εντελώς υποθετικό, αρνείται να υποκλιθεί στο ρεαλισμό που διέπει τις πραγματικές σχέσεις. Επιτρέποντας μας να δούμε πράγματα που διαφορετικά ίσως να μην συνειδητοποιούσαμε. Το να σου αρέσει κάποιος τρίτος ενώ είσαι σε σχέση δεν είναι εξ ορισμού κακό. Αντίθετα, ίσως αξίζει να το δεις ως μια ευκαιρία να σκεφτείς διεξοδικά τις συνθήκες και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό. Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να βρεις την απάντηση που ζητάς.


featured image: Elite Daily