Η αγάπη μας για τον καφέ σε συνδυασμό με τη γνώση ότι μόνο στα Starbucks μπορούμε να πιούμε την τέλεια κούπα καφέ, μας οδήγησε στο να απευθυνθούμε στους experts. Φυσικά, μιλάμε για τους barista των Starbucks που καθημερινά μας φτιάχνουν τη διάθεση με τις γνώσεις τους πάνω στο αγαπημένο μας ρόφημα αλλά και το χαμόγελό τους.

Επόμενος barista από τον οποίο προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε μυστικά σχετικά με τον καφέ, είναι ο Γιώργος από τα Starbucks του The Mall Athens.

Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις στα Starbucks; Τι είναι αυτό που σε έκανε να στείλεις το βιογραφικό σου στην εταιρεία;

Στα Starbucks, ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου τον Δεκέμβριο του 2017. Όπως οι περισσότεροι partners, έτσι και εγώ ήμουν τακτικός πελάτης πριν στείλω το βιογραφικό μου. Κύριο λόγο αποτέλεσε το περιβάλλον της εταιρείας, μιας και πάντα ένιωθα σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Ίσως και ακόμα καλύτερα. Οπότε σκέφτηκα: “Γιατί να μην δουλέψω σε έναν χώρο στον οποίο νιώθω τόσο άνετα”;

Πώς εξελίχτηκες μέσα στην εταιρεία από τότε;

Ανακάλυψα ότι τελικά ο καφές μου αρέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νόμιζα και άρχιζα να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα γύρω από αυτόν. Έτσι, με την υποστήριξη όλων των συνεργατών, έγινα Coffee Master τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν χρόνο ακριβώς μετά την πρόσληψή μου. Το να είσαι Coffee Master σημαίνει να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου γύρω από τον καφέ και να νιώθεις την ανάγκη όλοι οι πελάτες να απολαμβάνουν την κούπα καφέ που τους προσφέρεις όπως του αξίζει, σαν μια μοναδική εμπειρία γεύσης. Αυτή τη χρονική στιγμή, είμαι στη διαδικασία εκπαίδευσης για τη θέση του Shift Supervisor.

Ποιο είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της ημέρας ενός barista;

Το να καταφέρνει να κάνει ιδανική την κάθε στιγμή του πελάτη στο κατάστημα. Η μισή εμπειρία της απόλαυσης του καφέ είναι η επαφή, η σύνδεση δηλαδή με εμάς τους barista.

Περίγραψέ μας τα 30 πρώτα λεπτά στη δουλειά.

Τα 30 πρώτα λεπτά νιώθω σαν τον οικοδεσπότη λίγο πριν υποδεχθεί τα αγαπημένα του πρόσωπα. Γιατί κατά βάθος αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε την καλή μας διάθεση και τη χαρά μας για αυτό που προσφέρουμε: Την τέλεια κούπα καφέ!

Ένας barista μας περιγράφει τα 30 πρώτα λεπτά στη δουλειά

Μια ανάμνηση με πελάτη που δε θα ξεχάσεις ποτέ.

Αξέχαστη ανάμνηση είναι κάθε στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι φτιάξαμε τη μέρα ενός πελάτη ή το αντίστροφο, όταν δηλαδή οι πελάτες μας φτιάχνουν τη δική μας μέρα, όπως η κυρία Kathleen με το τεράστιο χαμόγελό της!

Αν έπρεπε να απολαμβάνεις ένα μόνο ρόφημα Starbucks για το υπόλοιπο της ζωής σου ποιο θα ήταν αυτό;

Το ίδιο που απολάμβανα σχεδόν κάθε φορά σαν πελάτης. Ζεστή Mocha! Συνδυάζει τέλεια τους δύο μεγάλους μου έρωτες: Τον καφέ και τη σοκολάτα!

Μοιράσου μαζί μας αυτό το ένα μυστικό που κάνει τον καφέ τον Starbucks μοναδικό.

H Starbucks έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα διασφάλισης ποιότητας, βιωσιμότητας και ηθικής προέλευσης, το οποίο επαληθεύεται από τρίτους φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς. Δεν αρκείται απλώς στην πιστοποίηση fair trade ή βιολογικής καλλιέργειας. Πάει ένα βήμα παραπέρα και σιγουρεύεται ότι η καλλιέργεια του καφέ που απολαμβάνουμε κάνει καλό στον γεωργό, την οικονομία, το περιβάλλον, και φυσικά σε εμάς.

Ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για να απολαύσεις έναν καφέ;

Δεν υπάρχει ώρα της ημέρας που να μην είναι ιδανική για να απολαύσεις τον καφέ σου σε ένα κατάστημα Starbucks. Για εμένα προσωπικά είναι το απογευματάκι, η πιο χαλαρή και απολαυστική ώρα της ημέρας για να τον συνοδεύσεις και με ένα από τα λαχταριστά γλυκά που έχουμε!

Ποια είναι η αγαπημένη σου δραστηριότητα για την οποία επισκεπτόσουν τα Starbucks πριν ξεκινήσεις να εργάζεσαι εκεί;

Είτε διάβασμα για τη σχολή ή χαλαρή συνάντηση με φίλους και οικογενειακά πρόσωπα, ο παρονομαστής ήταν ένας: Το ζεστό περιβάλλον, και πάνω από όλα το ζεστό καλωσόρισμα και χαμόγελο των barista.

Ποιο συνοδευτικό καφέ Starbucks θα πρότεινες σε έναν πελάτη χωρίς δεύτερη σκέψη;

Μα ποιο άλλο; Το βελούδινο, κρεμώδες Raspberry Cheesecake. Είναι ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική προσπαθώντας να αναπαραγάγω αυτό το μοναδικό επιδόρπιο!

Ανακάλυψε τη στήλη μας, Barista Coffee Stories!
Photo: Kaisar Photography | Assistant Photographer: Philippos Dimitriadis
Production: Savoirville.gr