Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότερες έρευνες για τον τρόπο ζωής που οδηγεί στη μακροζωία έχουν γίνει σε μέρη της Μεσογείου. Οι μεσογειακοί λαοί, μολονότι ανήκουν στον δυτικό πολιτισμό γενικότερα, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα διαφορετικό lifestyle, που ξεφεύγει από τα πρότυπα της υπερβολικής κατανάλωσης και παραγωγικότητας. Εμείς από την άλλη, μολονότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, συχνά ξεχνάμε να πατήσουμε pause και να κάνουμε όσα έκαναν οι άνθρωποι για χρόνια πριν από εμάς: να χαρούμε τη ζωή.

Παρακάτω θα βρεις μερικές wellness πρακτικές που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου αυτήν την άνοιξη, ώστε να μην αναγκαστείς να μετακομίσεις στην Ικαρία για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Να γευματίζεις χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου διαρκώς

Πιθανότατα ήδη ξέρεις ότι το attention span του μέσου ανθρώπου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Τίποτα δεν είναι ικανό πλέον να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή μας για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό, όμως, μπορεί να έχει τις χειρότερες συνέπειες στην καθημερινότητά σου. Σίγουρα, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγεις στα γεύματά σου. Προσπάθησε αυτά να γίνονται μακριά από οθόνες και κινητά. Βάλε παντού ένα #outofoffice και αφιέρωσε μερικά λεπτά στον εαυτό σου. Όσο για τη Μεσογειακή διατροφή, απλά έχε στο μυαλό σου πολλά φρούτα και λαχανικά και αγνό ελαιόλαδο.

Να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου

Θα δεις ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι και αυτοί που μεγαλώνουν στο πλάι της οικογένειας τους, τρώνε τα μεσημέρια μαζί και επικοινωνούν ουσιαστικά. Στις μεσογειακές χώρες, οι οικογένειες συνηθίζουν να μένουν σε ένα σπίτι ή έστω σε πολύ κοντινή απόσταση. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν μένουν μόνοι τους όσο περνούν τα χρόνια, αντίθετα έχουν κοντά τους παιδιά και εγγόνια. Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν έχεις αυτή την ευκαιρία, φρόντισε να διατηρείς την συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους σου. Η συντροφικότητα κάνει θαύματα στην ψυχική και σωματική υγεία.

Να μην ξεχνάς ότι η άσκηση είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς

Και όχι δεν εννοούμε να ξεκινήσεις σήμερα TRX ή κάποια άλλη μορφή έντονης γυμναστικής. Αρκεί να θυμάσαι να κινείσαι καθημερινά. Οι μεσογειακές χώρες φημίζονται για τον αγροτικό τους τομέα και έτσι είναι πολύ πιθανό να έχεις και εσύ στην οικογένεια σου αγρότες. Αυτοί μπορεί να μην πήγαιναν για τρέξιμο καθημερινά, η αέναη κίνηση τους όμως στη δουλειά είχε τα ίδια αποτελέσματα -ή και καλύτερα. Φρόντισε, λοιπόν, κι εσύ, ακόμη και στην πόλη να εντάξεις έναν μικρό καθημερινό περίπατο στη ζωή σου. Ακόμη και τις μέρες που δεν είσαι σε mood για γυμναστική, θα δεις ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Να μην μπερδεύεις την παραγωγικότητα με το multitasking

Σήμερα αυτά τα δύο για κάποιο λόγο τα έχουμε συνδέσει μεταξύ τους. Ξεχάσαμε ότι η παραγωγικότητα ουσιαστικά σημαίνει να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να αξιοποιείς τον χρόνο σου κατάλληλα. Όπως οι Σκανδιναβοί προωθούν το slow living ως τον καλύτερο τρόπο να ζει κανείς, έτσι κι εμείς εδώ στη Μεσόγειο χρειάζεται μάλλον να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Παρατήρησε όσα κάνεις μέσα στη μέρα. Σε ευχαριστούν; Αν όχι, δοκίμασε να αλλάξεις κάτι.

featured image: @musiena via Twenty20