Η avante-garde αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι στο χώρο της μόδας, ένας χώρος καθαρά δημιουργικός χωρίς όρια και περιορισμούς με δημιουργίες που μπορεί να έχουν βγει είτε από τα πιο πολύχρωμα όνειρα αλλά ακόμα και από τους χειρότερους εφιάλτες γιατί η μόνη αρχή του είναι η ελευθερία της έκφρασης. Αρχικά ο ορισμός του avant-garde δεν προσδιορίζει μόνο τη μόδα αποτελεί ένα κυρίως καλλιτεχνικό κίνημα που ταυτίζεται με κάθε τι τολμηρό, στο οποίο και αποδίδεται κάθε πρωτοποριακή ή και πειραματική ιδέα ή εφαρμογή σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πολλές από τις δημιουργίες της avant-garde αποτελούν μουσειακά εκθέματα και φυσικά βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα των τάσεων ανά season.

Κάποιοι από τους σημαντικότερους οίκους και σχεδιαστές στο χώρο της avant-garde είναι οι εξής: alexander-mcqueen Alexander McQueen: Συνδύασε υψηλή ραπτική και τη δραματική αισθητική δανειζόμενος στοιχεία από διαφορετικές ιστορικές περιόδους.                              

«Θέλω ο κόσμος να φοβάται τις γυναίκες που ντύνω»

yohji-yamamoto Yohji Yamamoto: Έφερε την επανάσταση στη μόδα με oversized σιλουέτες και το ανδρόγυνο look “men’s clothes for women”.

«Το μαύρο είναι σεμνό και αλαζονικό ταυτόχρονα. Το μαύρο είναι τεμπέλικο και εύκολο αλλά μυστήριο. Άλλα πάνω απ΄όλα το όλα στα μαύρα δηλώνει αυτό “ δεν σε ενοχλώ – μην με ενοχλείς”»

john-galliano John Galliano: Φαντασμαγορικά σχέδια,κολεξιόν με επιρροές από την ιστορία και αφοσίωση στη θεατρική πλευρά της μόδας.

«Είναι καλό να σοκάρεις αρκεί να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις»

paco-rabanne Paco Rabanne: Χρησιμοποίησε σκληρά υλικά όπως πλαστικό, χαρτί και μέταλλο σε φορέματα. Εγκαινίασε μια νέα αισθητική και αποτέλεσε ορόσημο του κινήματος του μοντερνισμού στα τέλη των 60s.

«Ήθελα να δημιουργήσω μια πάγια εντύπωση, την ιδέα μιας γυναίκας που είναι ελεύθερη, ιδιότροπη, δεν αποτελεί ποτέ ένα αντικείμενο, κάποια που έχει πλήρη έλεγχο των οικονομικών της και ξέρει πώς να είναι ανεξάρτητη»

comme-des-garsons Comme Des Garsons: Στα γαλλικά σημαίνει ¨σαν αγόρια¨. Ιδρύτρια του οίκου η Rei Kawakubo με δημιουργίες προσανατολισμένες στην punk αισθητική.

«H Comme des Garsons αποτελεί ένα δώρο στον εαυτό σου, όχι κάτι που θα γοητεύσει ή θα προσελκύσει το αντίθετο φύλο»