«Έχουμε έναν μακρύ και σκληρό δρόμο μπροστά μας, αλλά εγώ κοιτάζω την ημέρα όπου κανένα παιδί δεν θα πεθαίνει όπως ο γιος μου, περιμένοντας ένα δότη για να τον σώσει». Shirley Nolan

Γνώριζες ότι :

  • Κάθε 4 λεπτά κάποιος άνθρωπος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος;
  • Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία;
  • Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών;
  • 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένειά τους;
  • Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς;

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Εάν είσαι μεταξύ 18-50 ετών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο μόνο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

για να εγγραφεί ως εθελοντής δότης κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη. Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει και μέσω συλλογής κυττάρων από το αίμα, ενώ για να εγγραφεί ως εθελοντής δότης κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς και εσύ να γίνεις δότης/ δότρια μυελού των οστών, μπορείς μεταξύ άλλων να κάνεις κλικ στο www.xarisezoi.gr και να ενισχύσεις την καμπάνια ενημέρωσης [#vgazw_glwssa_gia_kalo] και εάν είσαι τυχερός ή τυχερή μπορεί, κάποια στιγμή, να χαρίσεις ζωή σε έναν άνθρωπο που σε χρειάζεται.