Είναι γνωστό πως το σεξ δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση. Έχει και αρκετά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση του άγχους και αποτρέπει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης, βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που δεν αναφέρεται συχνά, αν και είναι αρκετά σύνηθες: οι κράμπες μετά το σεξ. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει αυτό το είδος πόνου που μοιάζει αρκετά με τις κράμπες περιόδου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν μια στις 10 γυναίκες εμφανίζει κάποιο είδος πόνου (γνωστού ως δυσπαρευνία) κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Γενικά, ως αίτια αναφέρονται η ξηρότητα του κόλπου, το άγχος, η έλλειψη απόλαυσης και άλλα θέματα. Δηλαδή, τόσο σωματικά, όσο και τα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Για να κατατοπιστείς καλύτερα, διάβασε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους λόγους που παθαίνεις κράμπα μετά το σεξ. Αλλά και τρόπους να ανακουφιστείς από τον πόνο.

Συχνές αιτίες κραμπών κατά τη διάρκεια του σεξ

Ένας λόγος είναι ότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες. Δηλαδή, ορμόνες που παράγονται μέσα στο σώμα και ελέγχουν πολλές από τις διαδικασίες μεταβολισμού. Αυτές προκαλούν συστολές της μήτρας. Κάτι όμως που ισχύει μόνο αν δεν χρησιμοποιήσεις προστασία, όπως το προφυλακτικό.

Άλλη συνηθισμένη αιτία είναι η διέγερση του τραχήλου και του κατώτερου τμήματος της μήτρας, που προκαλεί τον ίδιο τύπο συσπάσεων.

Ακόμα, ο σπασμός ή η κράμπα των μυών του πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι η ομάδα των μυών και των συνδέσμων γύρω από τον κόλπο. Στηρίζει τα όργανα της λεκάνης – συμπεριλαμβανομένης της κύστης, του ορθού και της μήτρας. Η σύναψη και χαλάρωση αυτών των μυών επιτρέπει να ελέγχεις τις κινήσεις του εντέρου και τη σεξουαλική επαφή.

Κάποιες φορές οι κράμπες ή ο πόνος αντανακλώνται προς τα πίσω ή προς τα κάτω στα πόδια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα ινομυώματα της μήτρας ή την ενδομητρίωση.

Τέλος, άλλος λόγος μπορεί να είναι ο ερεθισμός της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών ή της μήτρας ως αποτέλεσμα τριβών κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πώς να τις αποφύγεις

> Δοκίμασε στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ, όπου ασκείται λιγότερη πίεση στον τράχηλό σου.

> Άλλη λύση είναι η λήψη ιβουπροφαίνης. Μπορεί να εμποδίσει τις προσταγλανδίνες και να μειώσει την κράμπα, ενώ παράλληλα να σε ανακουφίσει από τον πόνο.

> Οι κράμπες της μήτρας μπορούν να αντιμετωπιστούν και με την τοποθέτηση ενός ζεστού pad στην κοιλιακή χώρα.

> Όταν αιτία του πόνου είναι ο μυϊκός σπασμός πυελικού εδάφους δοκίμασε τη φυσιοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου από εκπαιδευμένο ειδικό.

Και μια μικρή συμβουλή: Φρόντιζε να πηγαίνεις στο WC μετά το σεξ. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κραμπών.

Πότε να αναζητήσεις τη βοήθεια του γιατρού σου

Εάν ο πόνος είναι έντονος ή συνοδεύεται από αιμορραγία, επισκέψου τον γυναικολόγο σου.

Επίσης, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Θα βρείτε τρόπους μαζί, ώστε το σεξ να είναι απόλαυση και για τους δύο.

Featured image: allure.com