Η αυτοϊκανοποίηση είναι μια χρήσιμη, αλλά και απολαυστική διαδικασία. Είναι απαραίτητο βήμα για να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να μάθεις τι σου αρέσει, έτσι ώστε να είσαι σε θέση να απολαμβάνεις περισσότερο τις ερωτικές σου στιγμές.

Εκτός, όμως, από αυτό το άμεσο και σχετικό πλεονέκτημα, ήξερες ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη γενικότερα στην υγεία σου;

Κι όμως, αυτή η τόσο προσωπική δραστηριότητα, εκτός από ευχαρίστηση μπορεί να σου χαρίσει πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες, από τη βελτίωση του ύπνου και του ανοσοποιητικού, μέχρι την καλύτερη ψυχική υγεία.

Ανακάλυψε τα πολύτιμα οφέλη της αυτοϊκανοποίησης.

1. Μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τι σου αρέσει στο σεξ

Η αυτοϊκανοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταλάβεις τι σου αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το στρες της παρουσίας ενός άλλου ανθρώπου. Οι περισσότεροι νιώθουν πιο άνετα να εξερευνήσουν τον εαυτό τους όταν είναι μόνοι, να καταλάβουν αν τους αρέσει αυτό που δοκιμάζουν και να απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή.

2.Ανακουφίζει από το άγχος

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine αναφέρει ότι ο οργασμός απελευθερώνει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, της κύριας ορμόνης του στρες. Ο συνδυασμός της ενισχυμένης ωκυτοκίνης και της μειωμένης κορτιζόλης κάνει το άγχος να εξαφανιστεί!

3. Εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο

Πληθώρα μελετών έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ ύπνου και οργασμού και όλες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Η αυτοϊκανοποίηση που οδηγεί σε έναν απολαυστικό οργασμό είναι ικανή να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση, αφού το σώμα χαλαρώνει και απελευθερώνει την έντασή του.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο οργασμός μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα τονώνοντας τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης, δηλαδή των αντισωμάτων. Αυτή επομένως, θα μπορούσε να είναι άλλη μια θετική παρενέργεια της ικανοποίησης του εαυτού σου.

5. Ενδυναμώνει το πυελικό σας έδαφος

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τους μύες που υποστηρίζουν το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα και ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και τα έντερα. Η εγκυμοσύνη, η φυσική γήρανση και άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα όπως συχνουρία, δυσκοιλιότητα, επώδυνο σεξ και άλλα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενίσχυσης του πυελικού εδάφους και η αυτοϊκανοποίηση είναι ένας από αυτούς.

Η Jessa Zimmerman, πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια, λέει στο Insider, «Οι συσπάσεις που προκαλεί ο οργασμός ενισχύουν τους μύες του πυελικού εδάφους, βοηθώντας σε προβλήματα, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία».

6. Χαρίζει αυτοπεποίθηση

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology of Women Quarterly διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι ο αυνανισμός τις βοήθησε να αισθάνονται σεξουαλικά ενδυναμωμένες. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν τη θεωρία ότι, μέσω της αυτοϊκανοποίησης, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στη δική τους ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αισθάνονται πιο άνετα με αυτόν.