Αυτοί είναι οι 5 πιο σημαντικοί μήνες για να αλλάξεις την καριέρα σου

Όταν σκέφτεσαι την καριέρα σου, σκέφτεσαι αυτόματα στόχους και πρόγραμμα. Το career plan σου μπορεί να επιτευχθεί σε συγκεκριμένους μήνες μέσα στη χρονιά.

Κάθε νέα χρονιά μπορεί να θέτεις την καριέρα σου ως προτεραιότητα αλλά να μην καταφέρνεις να το αναλαμβάνεις δράση. Αυτό συμβαίνει γιατί η οργάνωση και η διαχείριση του χρόνου που έχεις στα χέρια σου ίσως δεν συμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή. Μπορείς φέτος, να εφαρμόσεις το σχέδιο δράσης για την καριέρα σου με βάση τους παρακάτω μήνες:

1. Ιανουάριος: Φτιάξε το πλάνο σου

Δεν χρειάζεται να το βλέπεις ως κλισέ και να γράψεις αναγκαστικά τα resolutions σου. Όμως, είναι πραγματικά η έναρξη μιας καινούριας χρονιάς και έχεις άλλους 11 μήνες μπροστά σου για να θέσεις νέους στόχους ή να αλλάξεις την καθημερινότητα σου. Ο Γενάρης λοιπόν, είναι ο μήνας που μπορείς να βγάλεις ένα πλάνο για τη νέα χρονιά. Θέσε στόχους, προθεσμίες, τρόπους να το πετύχεις και ούτω καθεξής. Όταν έχεις κατά νου έναν "χάρτη" στόχων θα είναι και ευκολότερο να τους υλοποιήσεις.

2. Απρίλιος: εξέταση των καθορισμένων στόχων και ανανέωση μερικών

Το ότι έθεσες στόχους το Γενάρη, δεν σημαίνει ότι θα το ξανά εξετάσεις τον επόμενο χρόνο. Είναι καλό να παρατηρείς συχνά την πρόοδο σου, την παραγωγικότητα σου, την προθυμία σου και ο Απρίλης είναι ένα διάστημα στο οποίο έχεις μία εικόνα του πως κινήθηκες τους προηγούμενους. Είναι μία ευκαιρία για αυτό-αξιολόγηση. Τι λάθη έκανες; Τι νέο θέλεις να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου; Τι θα μπορούσες να βελτιώσεις με βάση τους ήδη υπάρχοντες στόχους σου;

3. Ιούνιος: feedback από συνεργάτες/αφεντικό

Η συχνή ανατροφοδότηση στο προσωπικό σου πλάνο και στις φιλοδοξίες σου είναι μεγάλης σημασίας. Αν θες να φροντίσεις για την καριέρα σου, δώσε έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις που χτίζεις καθημερινά με τους συνεργάτες και τους προϊσταμένους σου είναι σημαντικές. Είναι ευκαιρία λοιπόν να συζητήσεις με τους συναδέλφους σου και να ανταλλάξεις απόψεις αλλά και με το αφεντικό σου, συζητώντας για την εξέλιξη σου και την πρόοδο σου. Μερικές φορές, να βγαίνεις από τον προσωπικό σου καθρέφτη και να ακούς την οπτική ανθρώπων που συνυπάρχουν εργασιακά μαζί σου.

4. Οκτώβριος: συγκέντρωση και εξέταση των επιτευγμάτων σου

Καθώς πλησιάζει το τέλος  της χρονιάς, είναι καιρός να καταγράψεις τις επιτυχίες ή και τις αποτυχίες σου για να έχεις μία καθαρή εικόνα όσων έκανες. Αν στοχεύεις για παράδειγμα, σε μία προαγωγή, είναι μία καλή στιγμή να τα παρουσιάσεις στον προϊστάμενο σου προκειμένου να σε έχει στις επιλογές του. Είναι η στιγμή να κάνεις την έρευνα σου για ένα νέο εργασιακό περιβάλλον αν αυτό στόχευες, να ερευνήσεις ευκαιρίες για επιμόρφωση ή να ψάξεις τρόπους να ξεκινήσεις μία δική σου start up αν είναι θες να δώσεις στην καριέρα σου νέα στροφή.

5. Δεκέμβριος: περίοδος για σκέψη και αναστοχασμό

Το self- reflection όσων έκανες μπορεί να γίνει στο τέλος της χρονιάς. Τι πέτυχες από την αρχή του χρόνου; Έφτασες κοντά στους στόχους σου ή χρειάζεται να αλλάξεις κάτι; Επίσης, είναι μία καλή αφορμή να αναθεωρήσεις και να θέσεις καινούριους στόχους για τη χρονιά που πλησιάζει. Η καριέρα σου είναι κάτι το οποίο επιδέχεται συνεχώς βελτιώσεις και αλλαγές. Κάθε νέος χρόνος είναι η ευκαιρία σου να το κάνεις!

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.