Το σεξ μπορεί να προκαλέσει ένα roller coaster συναισθημάτων. Τόσο πολύ, ώστε συχνά να μπερδεύεσαι για το τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα και στον εγκέφαλό σου. Μπορεί να είναι περιστασιακό, μέσα στο πλαίσιο ενός δεσμού ή κάπου ενδιάμεσα. Ωστόσο, πάντα θα αισθανθείς κάτι. Ακόμα κι αν είναι απλή επιθυμία για περισσότερο σεξ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αυτά τα συναισθήματα συχνά ανιχνεύονται στη βιολογία και τη χημεία του εγκεφάλου. Είναι σημαντική η δυνατότητα να γνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Ειδικά, όταν πολλές γυναίκες δεν έχουν κολπικό οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το 75% δεν φτάνει ποτέ στον οργασμό, όταν κάνει σεξ, ενώ το 10% έως 15% ανεξαρτήτως των περιστάσεων. Υπάρχει νόημα, λοιπόν, σε αυτό. Το να έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου, επιτρέπει μια πιο άνετη και ελεύθερη εμπειρία. Θα είσαι σε θέση να καταλάβεις καλύτερα πώς αισθάνεσαι, τι σου αρέσει και πώς να το ζητήσεις. Θα διευκολύνει την επικοινωνία με τον ερωτικό σου σύντροφο. Τέλος, θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες σου – μακροπρόθεσμα – τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά. Με λίγα λόγια θα κάνει το σεξ εκπληκτικό.

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, από το ερωτικό παιχνίδι μέχρι τον οργασμό;

Πριν το σεξ

Έχεις μια βιολογική επιθυμία να κάνεις σεξ – αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Στους άνδρες, πολλά από αυτά οφείλονται στην τεστοστερόνη. Στις γυναίκες, οι διαδικασίες της σεξουαλικής κίνησης είναι λίγο πιο περίπλοκες.

Οι μελέτες μαγνητικής τομογραφίας δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου πριν από το σεξ. Συγκεκριμένα, το μεταιχμιακό σύστημα (το συναισθηματικό σου κέντρο) είναι το πρώτο που θα ενεργοποιηθεί. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, το φόβο, την επιθετικότητα και άλλα συναισθήματα. Το σεξ προκαλεί, επίσης, μεγάλη απελευθέρωση ντοπαμίνης (η οργανική ουσία της ευχαρίστησης). Είναι μια παρόμοια αντίδραση, όπως κατά την κατανάλωση του αγαπημένου σου φαγητού. Της λήψης ενός κοπλιμέντου ή της ακρόασης του αγαπημένου σου τραγουδιού. Γίνεται μια εμπειρία των αισθήσεων που αναζητάς. Όσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή (σε αυτή την περίπτωση, το σεξ), τόσο περισσότερη η ντοπαμίνη. Άρα τόσο περισσότερο θα συνεχίζεις να το ζητάς. Αν σε κάνει να νιώθεις καλά, θέλεις περισσότερο.

Στις γυναίκες τα κολπικά τοιχώματα αρχίζουν να λιπαίνονται. Εξ ου και γιατί το ερωτικό παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό. Επιπλέον, η κλειτορίδα και ο περιβάλλων ιστός αρχίζουν να διογκώνονται. Αλλαγές που είναι απαραίτητες για την πλήρη απόλαυση του σεξ. Για κάποιες, αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και για άλλες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Κατά τη διάρκεια του σεξ

Υπάρχει μια αύξηση της ροής του αίματος που προκαλείται από την αύξηση του νιτρικού οξειδίου στο σώμα σου κατά τη διάρκεια του σεξ. Εξαιτίας αυτού οι θηλές σου γίνονται πιο ευαίσθητες και στητές.

Ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το σεξ, ο παλμός, η αρτηριακή σου πίεση και η αναπνοή θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη (η ορμόνη της αδρεναλίνης) συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Καθώς πλησιάζεις στην κορύφωση, οι μύες σε όλο το σώμα σου συσπώνται λόγω των αλλαγών στην παρεγκεφαλίδα σου.

Επιπροσθέτως, το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αλλά και την εμπιστοσύνη και τη δημιουργικότητα. Μια έρευνα του πανεπιστημίου Wilkes αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχουν 30% αύξηση στην ανοσοσφαιρίνη Α. Αυτή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ και ο διαλογισμός ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές στον εγκέφαλο. Και τα δύο σε βοηθούν να αισθανθείς ένα με τον εαυτό σου και τον κόσμο. Η διαίσθησή σου ενισχύεται και αισθάνεσαι πιο δημιουργική και ικανή να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα με ένα χαλαρό μυαλό.

Μετά το σεξ

Οδεύεις στον οργασμό και ο υποθάλαμος σου προετοιμάζει το σώμα σου. Υπάρχει μια απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και αυξάνεται η ντοπαμίνη. Παράλληλα, τα κολπικά τοιχώματα αρχίζουν να συστέλλονται. Οι περισσότεροι έχουμε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η ωκυτοκίνη το εξισορροπεί αυτό, αφήνοντας μια αίσθηση ικανοποίησης, χαλάρωσης και κοινωνικότητας.

Μπορεί να έχεις και ένα αντανακλαστικό στα χέρια και τα πόδια σου. Ίσως, δηλαδή, να σφίξεις τα χέρια σου στο κρεβάτι ή στο σώμα του συντρόφου σου. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να φαίνονται σαν μια πλήρη απώλεια ελέγχου. Στην πραγματικότητα το σώμα σου είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Απελευθερώνεις σεροτονίνη και DHEA στον οργασμό. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεσή σου και σε κάνει να νιώθεις γαλήνια, ευτυχισμένη και αισιόδοξη. Η DHEA έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Στη συνέχεια, η κλειτοριδική περιοχή (στις γυναίκες) χάνει το υπερβολικό αίμα και επιστρέφει σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Η απελευθέρωση θα σε κάνει να νιώσεις πραγματικά καλά, αν και τεχνικά η ντοπαμίνη και της ωκυτοκίνη σου πέφτουν αρκετά γρήγορα.


featured image: Elite Daily