Οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται γενικά από τη μη υγιή στάση των ατόμων που ταλαιπωρούν απέναντι στην τροφή και το βάρος τους. Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα. Tα συμπτώματά τους μπορεί να εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τα θέματα διατροφής. Ακόμη και οι ειδικοί που εμπλέκονται στη θεραπεία τους, πολλές φορές βρίσκονται σε σύγχυση, αφού αυτές περιβάλλονται από έναν μεγάλο αριθμό παρανοήσεων. Υπάρχει όμως και μια διατροφική διαταραχή που δεν είναι γνωστή.

Πολύ συχνά παραλείπεται η αναφορά αυτής της διαταραχής από τους γιατρούς και τους διαιτολόγους. Αλλά και από την κοινότητες των θεμάτων ψυχικής υγείας και διαταραχών διατροφής. Ονομάζεται διαταραχή πρόσληψης τροφής αποφευκτικού/περιοριστικού τύπου (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder-εν συντομία ARFID).

Τι είναι η ARFID; Το DSM 5 (η 5η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών) έχει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, για να την προσδιορίσει

Παρόλα αυτά, η έλλειψη εκπαίδευσης σε αυτήν, οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην απογοήτευση. Δεν ελπίζουν στην θεραπεία, επειδή κανείς δεν καταλαβαίνει με τι αγωνίζονται. Η διαταραχή αυτή μπορεί να μένει αδιάγνωστη για χρόνια. Ή οι ασθενείς να λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχυσης που υπάρχει είναι το εξής: Αναφέρεται στο DSM ότι το πρόβλημα των ατόμων με ARFID δεν αφορά το βάρος, το σχήμα ή το μέγεθος. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Μπορεί κάποιος που παλεύει με αυτή τη διαταραχή να αντιμετωπίζει θέματα σωματικής εικόνας. Επίσης, συχνά αγωνίζεται παράλληλα και με κάποια άλλη διατροφική διαταραχή, όπως την ανορεξία. Κατά συνέπεια, τα κριτήρια διάγνωσης είναι μια περίπλοκη υπόθεση.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της ARFID;

• Έλλειψη ενδιαφέροντος για τo φαγητό • Ανησυχία για ναυτία ή άλλες φυσικές συνέπειες του φαγητού • Αποφυγή τροφής που βασίζεται σε αισθητήρια χαρακτηριστικά (οσμή, υφή, ήχος κ.λπ.) • Περιορισμένη ποικιλία τροφίμων • Σημαντική απώλεια βάρους • Διατροφικές ελλείψεις • Εξάρτηση από τα συμπληρώματα διατροφής

Είναι σημαντική, λοιπόν, η αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας. Μια θεραπεία που βασίζεται στις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή, θα εξωτερικεύσει τη φωνή απόγνωσης μέσα του. Είναι σημαντικό να σε ακούει κάποιος, όταν κανείς άλλος δε μπορεί. Να βρίσκεται στο πλευρό σου και να σε επαναφέρει σε μια φυσιολογική ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά σε αυτή την ιστοσελίδα. Αν χρειάζεσαι βοήθεια για κάποια διατροφική διαταραχή μπορείς να απευθυνθείς εδώ: για εφήβους και για ενήλικες και στη μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής στο Αιγινήτειο νοσοκομείο (Πληροφορίες-ραντεβού: καθημερινά στο τηλ. 210 7289250 και κάθε Τετάρτη 9.00-13.00 στο τηλ. 210 7289240 κα Λεμπέση)

Ακολούθησε μας στο Instagram.


featured image: Elite Daily