Εάν αισθάνεσαι λίγο πεσμένος τελευταία, ίσως είναι η στιγμή να κινητοποιήσεις το σύστημά σου. Μέσα από τις “ορμόνες ευτυχίας” σου θα αισθανθείς πιο ευτυχισμένος και πιο ικανοποιημένος. Σαφώς, οι καταστάσεις δε θα γίνουν λιγότερο δύσκολες. Θα μπορέσει, όμως, το σώμα σου να τις αντιμετωπίσει καλύτερα.

Ίσως είναι οι πιο δημοφιλείς, αλλά οι ενδορφίνες δεν είναι η μόνη ορμόνη που μπορεί να δώσει στη διάθεσή σου μια ώθηση. Η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σου. Ένας σημαντικός τρόπος ενίσχυσης όλων των «ορμονών ευτυχίας» σου είναι η βελτίωση του μικροβιακού εντέρου. Οι ορμόνες συντίθενται, αναστέλλονται και ρυθμίζονται από το μικροβιοκτόνο του εντέρου. Εάν είναι εκτός ισορροπίας, θα επηρεαστεί η ικανότητά σου να ρυθμίζεις και να παράγεις τις συγκεκριμένες ορμόνες. Προτίμησε να έχεις μια δίαιτα γεμάτη από υγιείς ίνες και ζυμωμένα τρόφιμα. Προσπάθησε να συμπληρώσεις τη διατροφή σου με πρεβιοτικά (περιέχουν συστατικά για την τροφή, ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας) και τα προβιοτικά. Αφού εξασφαλίσεις ότι το έντερο σου είναι γεμάτο από καλά βακτήρια, θα απορροφήσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, θα παράγει τις ορμόνες ευτυχίας σου. Επιπλέον, θα επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον εγκέφαλό σου, για να ρυθμίσει τη λειτουργία των ορμονών του σώματος.

Πέρα από το έντερο, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις κάθε μία από αυτές τις ορμόνες ευτυχίας.

Ωκυτοκίνη

Τι είναι: Η ωκυτοκίνη είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη. Περισσότερο γνωστή ως ορμόνη της αγάπης. Δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Ρυθμίζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη σεξουαλική αναπαραγωγή. Βασικά, είναι η ορμόνη ευτυχίας που σε βοηθά να δεσμεύεσαι με άλλους ανθρώπους.

Πώς να την ενισχύσεις: Κάνε περισσότερο σεξ! Η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ έχουν μεγάλη επίδραση στη μείωση των επιπέδων στρες. Αυτή η ορμόνη σε βοηθάει να αισθάνεσαι καλά. Επηρεάζει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σου και σε βοηθά να χαλαρώσεις και να ηρεμήσει το μυαλό σου. Επίσης να κοιμηθείς καλύτερα χάρη στον συνδυασμό της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης που απελευθερώνονται.

https://www.instagram.com/p/BurPSbRFY2E/

Σεροτονίνη

Τι είναι: Η σεροτονίνη είναι ένα χημικό προϊόν των εγκεφαλικών κυττάρων. Ρυθμίζει τη διάθεση, την όρεξη και τη σεξουαλική επιθυμία. Το 90% της δημιουργείται στο έντερο από βακτήρια ειδικών κυττάρων που ονομάζονται κύτταρα εντεροχρωμαφίνης. Αυτά τα κύτταρα αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένης ποσότητας τύπους βακτηρίων του εντέρου, για να κάνουν σεροτονίνη. Με λίγα λόγια, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν τροφή για τα κύτταρα της εντεροχρωμαφίνης. Αυτό τα βοηθά να ρυθμίζουν την παραγωγή σεροτονίνης. Τα θαύματα του ανθρώπινου σώματος..

Πώς να την ενισχύσεις: Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων σεροτονίνης και μερικών από τα συμπτώματα του PMS (προεμμηνορροϊκού συνδρόμου-Premenstrual Syndrome). Συμπεριλαμβάνονται οι μεταβολές της διάθεσης, της επιθυμίας για φαγητό, της κατάθλιψης και του άγχους.

Έτσι, είναι σημαντική η παρακολούθηση των συμπτωμάτων PMS. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η βιταμίνη Β6, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το μαγνήσιο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Ακόμα προτείνεται να τρως περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη. Τέτοια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, η σόγια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Η άσκηση και η έξοδος στον ήλιο (με το σωστό SPF, προφανώς) είναι δύο άλλοι τρόποι, για να ενισχύσεις τη σεροτονίνη σου.

https://www.instagram.com/p/BtvO7BXnKV9/

Ενδορφίνες

Τι είναι: Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλό σου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αντίληψη του πόνου. Επίσης, ενεργοποιούν ένα θετικό αίσθημα ευφορίας στο σώμα. Είναι υπεύθυνοι για την ενέργεια που αντλείς μετά την άσκηση.

Πώς να τις ενισχύσεις: Εδώ ισχύει πάλι το να κάνεις περισσότερο σεξ, αφού κυκλοφορούν μαζί με την ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Άλλες μέθοδοι είναι η άσκηση, το γέλιο και η αρωματοθεραπεία.

Ντοπαμίνη

Τι είναι: Η ντοπαμίνη ρυθμίζει τη διάθεση και τον ύπνο. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ενέργεια, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ευχαρίστηση.

Πώς να την ενισχύσεις: Ένας από τους κύριους τρόπους είναι να μειώσεις το στρες. Αυτό βεβαίως είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει. Κάθε αρνητική σκέψη, πίστη και αίσθηση αναγκάζουν το σώμα να απελευθερώσει τις ορμόνες του άγχους. Αυτές είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Οι συγκεκριμένες ορμόνες αλλάζουν τον μηχανισμό του σώματος σε fight/flight mode. Ταυτόχρονα κλείνουν το mode «αυτο-επισκευής» του σώματος σου.

Όταν, όμως, κάνεις θετικές σκέψεις και γελάς, το σώμα σου απελευθερώνει περισσότερη ντοπαμίνη. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών, καθώς και η κατανάλωση σκούρων, φυλλωδών χόρτων συμβάλλει, επίσης, στην ενίσχυσή της. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση με mucuna pruriens (aka βελγικά φασόλια) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης.

https://www.instagram.com/p/BtnOav7naPC/
Featured image: Elite Daily