Τι και αν δεν χρειάζεται μία κότα για να γίνει ένα αυγό το 2021;

Δίνοντας μια σίγουρα καινοτόμα, εάν όχι επαναστατική, απάντηση στο δίλημμα που μας βασανίζει χρόνια τώρα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, start-ups απ’ όλο τον κόσμο παράγουν και πουλάνε με μεγάλη επιτυχία vegan «αυγά», χωρίς δηλαδή καμία ανάμειξη κότας.

Τα εν λόγω υποκατάστατα αυγών παράγονται από φυτικές πρωτεΐνες και μιμούνται άψογα την εμφάνιση, γεύση και χρήση(/εις) των κλασσικών αυγών.

Το παγκόσμιου βεληνεκούς trend forecasting agency, WGSN, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που η παραγωγή και κατανάλωση των αυγών (χωρίς κότες) θα αυξηθούν ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη η Αμερικάνικη εταιρεία JUST Egg, που είναι market leader στην κατηγορία, πούλησε την προηγούμενη χρονιά 50 εκατομμύρια αυγά από φασόλι (mung bean) και είναι έτοιμη να μπει στο χρηματιστήριο και να ξεκινήσει εξαγωγές.

Παράλληλα, οι εταιρείες Oggs Aquafaba στο Ηνωμένο Βασίλειο και Zero Egg στο Ισραήλ, προσφέρουν τις δικές τους εναλλακτικές παράγοντας αυγά από ρεβίθια και ένα μείγμα σόγιας, πατάτας, αρακά και ρεβιθιών αντίστοιχα.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας, τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, τη φροντίδα του ζωικού βασιλείου όπως και το ευρύτερο κίνημα προς plant-based, vegan διατροφικές επιλογές.

Στο ίδιο πνεύμα στον κόσμο των ποτών, start-ups δημιουργούν τα αγαπημένα μας ποτά και καφέδες, όχι από κόκκους και τις λοιπές κλασικές πρώτες ύλες, αλλά σχολαστικά συνυφασμένα μόρια. Χρησιμοποιώντας αντίστροφη μηχανική, παράγουν παλαιωμένο ουίσκι, μοσχάτο, σάκε και ποιοτικό καφέ. Το αποτέλεσμα δεν είναι κάποιο χημικό ή συνθετικό παρασκεύασμα, αντίθετα οι δημιουργοί χρησιμοποιούν μόρια φυτών για να πετύχουν την ίδια γευστική εμπειρία, καταφέρνοντας παράλληλα να μειώσουν τη χρήση νερού, γης, άνθρακα και του συνολικού χρόνου παραγωγής.

Κάποια παραδείγματα αποτελούν η εταιρεία Endless West από το San Francisco που πουλάει ουίσκι, σάκε και κρασί παραγωγής τους σε περισσότερα από 800 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και Hong Kong και το Atomo Coffee στο Seattle που χρησιμοποιεί upcycled φυτικά υλικά, όπως σπόρους και κοτσάνια, για τη δημιουργία καφέ με στόχο τη μείωση της αποψίλωσης των δασών.

Προσωπικά, αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κάποια από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, μου φαίνονται εντυπωσιακές αλλά και σε ένα βαθμό απίστευτες, αγγίζοντας τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Αν, και σε τι βαθμό, θα γίνουν mainstream μένει να κριθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάγκη για βιωσιμότητα σε ότι κάνουμε, η προστασία του πλανήτη και των ζώων σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορούν να αποφέρουν συναρπαστικά αποτελέσματα.

featured photo: www.ju.st
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.