Ενώ αναζητάς τρόπους να αλλάξεις την κάθε χρονιά, ίσως δυσκολεύεσαι να κάνεις stick σε αυτούς. Μήπως φέτος, να έβλεπες τα resolutions διαφορετικά;

Τα resolutions είναι οι στόχοι που θέτουμε με την έναρξη του χρόνου, ελπίζοντας πως σε 12 μήνες όλα θα είναι διαφορετικά. Όσο δεν τα πετυχαίνεις, τόσο ορίζεις στον εαυτό σου τι θα κάνει, πώς θα το κάνει και σε πόσο καιρό θα το κάνει. Το πρόγραμμα και η οργάνωση είναι σημαντικά, χωρίς αμφιβολία. Μερικές φορές όμως, το να αφήσεις τις λίστες και τα κουτάκια στην άκρη κάνει τη διαφορά.

Αντί  λοιπόν, να σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις, κάνε μία to-don’t list για αλλαγή. Η αντίστροφη ψυχολογία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να σε βοηθήσει τελικά περισσότερο από μία συνηθισμένη to-do-list για τη νέα χρονιά.

1. Μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σε επηρεάζει

Η γνώμη του περίγυρου σου και ειδικά φίλων/συνεργατών/οικογένειας μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στο πόσο δυναμικοί νιώθουμε.  Όσο πιο κοντινός σου είναι κάποιος, τόσο περισσότερο σε νοιάζει η γνώμη του για εσένα. Αυτό φέτος μπορεί να αλλάξει. Σταμάτα να μετράς κάθε κουβέντα, κάθε σκέψη πίσω από οποιαδήποτε συμπεριφορά. Ο καθένας ζει τη δική του ζωή και δεν χρειάζεται να απολογηθείς για το ότι δεν ανταποκρίνεσαι στις μετρήσεις των άλλων.

2. Μην σταματάς να ψάχνεις τα όνειρα σου

Ίσως περίμενες να διαβάσεις “κυνηγάς” αντί για “ψάχνεις”. Η αλήθεια είναι όμως πως πολλοί, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο όνειρο για να το κυνηγήσουν. Μην σταματάς λοιπόν να βρίσκεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, αυτό που σου γεμίζει τη μέρα. Αυτό που θες σε δέκα χρόνια να είναι η καθημερινότητα σου. Σε όποιο επίπεδο και αν είναι αυτό.

3. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει

Μέσα στην παραγωγικότητα που απαιτείται καθημερινά και το multitasking που αποτελεί τάση, βρίσκεσαι εσύ. Και νιώθεις “πνιγμένος” από όλα αυτά που πρέπει να έχεις κάνει μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία ή ηλικία. Δεν χρειάζεται να ανταποκριθείς σε όσα η κοινωνία ή οι γύρω σου προστάζουν αν πραγματικά δεν το θέλεις. Ίσως δεν είναι η ώρα σου ακόμη, ίσως απλά θέλεις κάτι άλλο από τη ζωή σου. Όπως και να έχει, μη νιώθεις υποχρεωμένος να ακολουθήσεις κάτι που δεν σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή οι πολλοί το κάνουν.

4. Μην αφήνεις το φόβο της αποτυχίας να σταθεί εμπόδιο σε ό,τι κάνεις

Είτε μαθαίνεις κάποια νέα δεξιότητα είτε μετακομίζεις σε άλλη πόλη, μην αφήνεις το φόβο σου να μπει στη μέση. Μπορεί αυτός ο φόβος να ήταν η αιτία που δεν σε άφηνε να ολοκληρώσεις το  στόχο σου κάθε άλλη χρονιά. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν φοβάται. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην δώσεις μία ευκαιρία σε εκείνο το αγόρι, σε εκείνη τη δουλειά, σε εκείνο το χόμπι. Ή ότι άλλο σκέφτεσαι.

5. Μην τα παρατάς

Τελευταίο και κυριότερο για τη νέα αλλά και κάθε άλλη χρονιά. Μην παρατάς αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που είσαι, αυτά που πιστεύεις. Η προσωπικότητα σου και το mindset χτίζεται καθημερινά και σταδιακά. Η καριέρα επίσης. Οι σχέσεις εξίσου. Όλα σε αυτή τη ζωή θέλουν προσπάθεια, είτε θες να είσαι καλός είτε όχι.

featured photo: