Η αρθρίτιδα είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο. Αποδεδειγμένα η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, ακόμα κι αν αυτό φαίνεται αντιφατικό για αρθρώσεις που πονούν.

Ο πόνος και η δυσκαμψία άλλωστε είναι και τα συμπτώματα που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να ασκηθούν, αλλά τελικά η άσκηση είναι απαραίτητη για την ανακούφισή του.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως σχεδόν το 24 % των ατόμων με την πάθηση δεν κάνουν καμία σωματική δραστηριότητα (έναντι περίπου 18 % των ατόμων χωρίς αρθρίτιδα), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ).

«Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με αρθρίτιδα τείνουν να θέλουν να μην ασκούνται αρκετά», αναφέρει ο Brian Andonian, MD, ρευματολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, συμπληρώνοντας:

«Αλλά η άσκηση, που γίνεται σωστά, είναι ίσως ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει τις αρθρώσεις του».

Οι καλύτερες ασκήσεις για την αρθρίτιδα

Το βασικό είναι να εστιάσεις σε τρεις κύριους τομείς της φυσικής σου κατάστασης έτσι ώστε να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Η ενδυνάμωση των μυών με ασκήσεις με βάρη ή ασκήσεις όπου χρησιμοποιείτε το σωματικό βάρος ως αντίσταση, όπως Pilates και η γιόγκα, μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα. Φυσικά η δυσκολία σε κάθε άσκηση θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και είναι βασικό σε κάθε άσκηση να αισθάνεσαι αντίσταση αλλά όχι πόνο.

Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση βοηθά το καρδιαναπνευστικό σύστημα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους. Ακόμη, το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση για τα οστά, την καρδιά και τη μέση, ειδικά αν αλλάζεις την ένταση και το ρυθμό που περπατάς, το μετατρέπεις σε μια πρώτης τάξεως διαλειμματική άσκηση. Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, η εκγύμναση με ελλειπτικό και το ποδήλατο είναι καλοί τρόποι ενδυνάμωσης του καρδιοαναπνευστικού, ενώ η κολύμβηση είναι εξαιρετική προπόνηση σε κάθε περίπτωση.

Διατάσεις για αρθρίτιδα

Η προθέρμανση πριν από κάθε προπόνηση, αλλά και οι διατάσεις μετά είναι σημαντικές για την ευλυγισία, αλλά και για να αποφύγεις τραυματισμούς που δεν τους θέλεις σε καμία περίπτωση. Ακόμη η yoga είναι ένας καλός τρόπος για να δουλέψεις με την ευλυγισία του σώματος ενώ βοηθά με την καλή στάση του σώματος αλλά και με την ισορροπία.

Να θυμάσαι πάντα πως πριν ξεκινήσεις μία καινούργια άσκηση, να συμβουλεύεσαι πάντα τη γνώμη ενός γιατρού για να σε διαβεβαιώσει πως η άσκηση αυτή δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σου.