Το ινδικό φαρμακευτικό βότανο ashwagandha δεν είναι μόνο το πιο μοντέρνο συμπλήρωμα που κυκλοφορεί.

Σε βοηθά να προσαρμοστείς καλύτερα σε συνθήκες στρες και βοηθά το σώμα να εξισορροπήσει τις ορμόνες. Εκτός του ότι σου επιτρέπει να αισθάνεσαι ήρεμη υπό πίεση, το ashwagandha βοηθά στην αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης όταν πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Μάλιστα, η Jennifer Aniston, η Meghan Markle και η Gwyneth Paltrow είναι φανατικές οπαδοί.

Ωστόσο, όπως κάθε φυτικό συμπλήρωμα, το ashwagandha δεν είναι ένα ρυθμιζόμενο φάρμακο, γεγονός που για κάποιους καθίσταται αμφιλεγόμενο. Συν τοις άλλοις, δεν θα λειτουργήσει για όλους και παρά το καλό ιστορικό ασφάλειας, κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να το παίρνουν. Έτσι, πριν αρχίσεις να καταναλώνεις smoothies ashwagandha και να τρως με μανία τις καραμέλες ashwagandha, ας δούμε τα γεγονότα με τη βοήθεια αυτών που γνωρίζουν.

Τι είναι το ashwagandha;

Το ashwagandha – γνωστό και ως βιθάνια ή χειμερινό κεράσι – (που μεταφράζεται ως «η δύναμη του επιβήτορα»), κατάγεται από την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική. Αναπτύσσεται ως μικρός θάμνος με κίτρινα άνθη, ενώ οι ρίζες και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής. «Είναι ένα είδος ινδικού τζίνσενγκ, γνωστό και ως Withania somnifera», λέει η Vanessa Tucker, διατροφολόγος στο Wild Nutrition. «Αλλά είναι αρκετά ήπιο αν το συγκρίνετε με το σιβηρικό και το κορεατικό τζίνσενγκ. Το ashwagandha είναι πολύ λιγότερο διεγερτικό και έχει περισσότερο μια περιποιητική, θρεπτική επίδραση στα επινεφρίδια και το νευρικό σύστημα».

Τα οφέλη του ashwagandha πιστεύεται ότι οφείλονται κυρίως σε ορισμένα φλαβονοειδή που ονομάζονται withanolides, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ρίζες του φυτού. Πιστεύεται ότι περιορίζουν το οξειδωτικό στρες στις “μπαταρίες” των κυττάρων μας, τα μιτοχόνδρια, βελτιώνοντας συνολικά τη λειτουργία των κυττάρων. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, ανακουφιστικά του πόνου, ήπια ηρεμιστικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το ashwagandha;

«Έχουμε περίπου 40 νευροδιαβιβαστές (ονόμασε τους χημικούς αγγελιοφόρους ή μόρια σηματοδότησης) που κυκλοφορούν στο σώμα μας και μπορούν να υπαγορεύσουν τη διάθεσή μας», λέει η Lola Biggs, διαιτολόγος του Together Health. «Το ενεργό συστατικό του ashwagandha έχει αποδειχθεί ότι διαμορφώνει αυτούς».

Μεταξύ άλλων, ενισχύει την παραγωγή του GABA και άλλων ηρεμιστικών νευροδιαβιβαστών, των οποίων η δουλειά είναι να διευθετούν ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, γεγονός που, όπως λέει η Biggs, «οδηγεί σε μια αίσθηση ηρεμίας αλλά, μοναδικά, ταυτόχρονα και σε μια αίσθηση ζωτικότητας».

Επιπλέον, όπως κάθε προσαρμογόνο, το ashwagandha αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι μια αγχωτική κατάσταση. Σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να εκτοξευτείς σε αυτή την πανικόβλητη κατάσταση μάχης ή φυγής που παράγει πολλή αδρεναλίνη και κορτιζόλη.

Ποια είναι τα οφέλη του ashwagandha;

Ρυθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη, το ashwagandha μπορεί να ηρεμήσει ένα αγωνιώδες μυαλό. «Είναι σαν να παίρνεις έναν βαθύ αναστεναγμό – βοηθά στην επαναφορά του συστήματος και επιτρέπει στο σώμα να επιστρέψει σε μια κατάσταση ισορροπίας και ομοιόστασης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, της διάθεσης και της συγκέντρωσης.

Τι υποστηρίζουν οι κλινικές μελέτες για το ashwagandha;

Οι κλινικές έρευνες είναι υπέρ αυτού του ashwagandha, αλλά καλό θα ήταν να αναζητήσεις το σωστό είδος. Το KSM-66 Ashwagandha Extract είναι αυτό που έχει δείξει όλα τα κλινικά αποδεδειγμένα οφέλη. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αναπτυχθεί και υποβλήθηκε σε 11 διπλά ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες.

Μια τέτοια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Psychological Medicine, διαπίστωσε ότι μεταξύ 64 ατόμων με χρόνιο στρες, εκείνοι που έλαβαν ashwagandha για 60 ημέρες είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε κλίμακες αξιολόγησης του στρες και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Πόσο καιρό χρειάζεται το ashwagandha για να δράσει;

Αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί συζήτηση. «Το ashwagandha είναι μια ορμονική ουσία, που σημαίνει ότι χτίζει την ανθεκτικότητα και την ανοσία μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «εμβολιασμός» στο στρες», λέει η Dr Tara Swart. «Προκαλεί μια μικρή αντίδραση στρες στο σώμα, η οποία μας κάνει πιο ικανούς να αντιμετωπίσουμε το στρες αργότερα». Αυτό σημαίνει, ότι θα έπρεπε να λαμβάνεται κατά την προετοιμασία ενός δυνητικά στρεσογόνου γεγονότος, και συγκεκριμένα δύο έως τρεις μήνες πριν. «Η λήψη του όταν είσαι ήδη άρρωστη, στρεσαρισμένη ή αναρρώνεις δεν είναι καλή ιδέα, καθώς στην πραγματικότητα θα προσθέσει στρες στο σύστημα», λέει.

Επομένως, οι βελτιώσεις της διάθεσης μπορεί να φανούν σε μόλις δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Συνιστά επίσης, να κάνεις τουλάχιστον ένα διάλειμμα κάθε λίγους μήνες, ώστε να μην εξαρτηθείς υπερβολικά από αυτό και να διαπιστώσεις αν θα υπάρξουν παρενέργειες.

Το ashwagandha έχει παρενέργειες;

Το ashwagandha θεωρείται γενικά ασφαλές, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν κυρίως στομαχικές διαταραχές, διάρροια και πονοκεφάλους. Παρ’ όλα αυτά, ίσως να χρειαστεί να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο ή βοτανολόγο πριν το δοκιμάσεις. Σύμφωνα με την διακεκριμένη διατροφολόγο Charlotte Faure Green, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή άλλη πάθηση όπου τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ήδη αυξημένα.

Πώς θα καταλάβω ότι το ashwagandha λειτουργεί σε εμένα;

Μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να αισθάνεσαι πιο ήρεμη και χαλαρη και ο ύπνος σου θα πρέπει να έχει βελτιωθεί. Η αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μια συνολικά αυξημένη αίσθηση ευεξίας είναι επίσης καλά σημάδια. Αν τίποτα από αυτά δεν σου συμβαίνει, ίσως θα ήταν καλό να ψάξεις μια εναλλακτική φυσική θεραπεία για το στρες, που να ταιριάζει καλύτερα με τη δική σου προσωπική χημεία.