Μπορεί να μην έχεις τις γνώσεις και το ταλέντο ενός κηπουρού ή ενός γεωπόνου αλλά αγαπάς τα φυτά. Είναι πολύ πιθανό ότι γνωρίζεις τη σωστή θέση για το κάθε φυτό με βάση τον φωτισμό που χρειάζεται και πιθανότατα γνωρίζεις ακόμη και ότι κάθε φυτό χρειάζεται διαφορετική συχνότητα ποτίσματος.

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις ωστόσο, είναι ότι χωρίς το κατάλληλο σύστημα αποστράγγισης στη γλάστρα, ακόμη και αν πρόκειται για τη σωστή ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μαραμένα και κίτρινα φύλλα. Όταν νιώθεις ότι έχεις κάνει τα πάντα για τα φυτά σου αλλά αυτά συνεχίζουν να πεθαίνουν διάβασε παρακάτω.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις τελικά.

Γιατί είναι σημαντική η αποστράγγιση για τα φυτά σε γλάστρες;

Τα φυτά χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν να ανεχθούν το υγρό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό πολλές (αλλά όχι όλες) γλάστρες διαθέτουν κενά αποστράγγισης. Τις κλασικές τρύπες στο κάτω μέρος.

Οι τρύπες αποστράγγισης επιτρέπουν στο φυτό να λάβει το νερό που χρειάζεται, ενώ φροντίζει ώστε τυχόν υπερβολικό νερό να μην μείνει στο χώμα της γλάστρας και να προκαλέσει τη σήψη των ριζών. Αν και οι τρύπες αποστράγγισης δεν θα διορθώσουν πλήρως τις επιπτώσεις του υπερβολικού ποτίσματος αλλά θα μετριάσουν την ποσότητα νερού που πραγματικά απορροφά το φυτό σας. Οπότε για αρχή πρέπει να προσέχεις να μην το παραποτίζεις. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κενών στο κάτω μέρος της γλάστρας

Πέρα από το ότι λειτουργούν ως διέξοδος για την περίσσεια νερού, διευκολύνουν επίσης στο να καταλάβεις πότε ένα φυτό θέλει μεταφύτευση. Αν οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα από την τρύπα στο κάτω μέρος της γλάστρας, μάλλον το φυτό έχει ανάγκη για μεγαλύτερη γλάστρα. Εάν το νερό βγαίνει αμέσως μετά το πότισμα τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό χώμα για να στηρίξει σωστά τις ρίζες και το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση.

Πώς να ανοίξεις μια τρύπα αποστράγγισης σε κεραμικές γλάστρες και τερακότα:

Οι τρύπες αποστράγγισης είναι απαραίτητες. Εάν η γλάστρα σου δεν έχει, υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube που δείχνουν πώς να τρυπήσεις με ασφάλεια μία γλάστρα χωρίς να τη σπάσεις. Ωστόσο, επειδή είναι εύκολο να σπάσει μία κεραμική γλάστρα υπάρχει μια άλλη επιλογή, πιο σοφή. Χρησιμοποίησε μια φθηνή πλαστική γλάστρα με μια τρύπα αποστράγγισης και, στη συνέχεια, βάλε την στη διακοσμητική γλάστρα. Χρησιμοποίησε δηλαδή τη κεραμική γλάστρα σαν κασπώ. 

Μπορείς να αναγνωρίσεις τις χαλασμένες ρίζες ελέγχοντας για μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα, συχνά με κίτρινο χρώμα. Τα κίτρινα ή μαραμένα φύλλα μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι σήψης των ριζών. Αν το έδαφος είναι υγρό, αλλά τα φύλλα μαραίνονται, αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι ρίζες δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

Μην πανικοβάλλεσαι. Εάν η σήψη της ρίζας δεν είναι πολύ εκτεταμένη, βγάλε το φυτό από τη γλάστρα του, αφαιρέστε απαλά το χώμα και ανανέωσε το με φρέσκο, σε γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης, φροντίζοντας αυτή τη φορά να το ποτίζεις με τη σωστή συχνότητα.