Ήθελες και εσύ άλλη μία ακόμα φορά να λάμψεις με τη βοήθεια του glitter; Μήπως πρέπει να το σκεφτείς ξανά ή να βρεις άλλη λύση για να κερδίσεις πάνω σου όλα τα βλέμματα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 17 Οκτωβρίου απαγόρευσε, ορισμένα είδη glitter. Απαγορεύεται λοιπόν, η πώληση μικροπλαστικών σε καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και απορρυπαντικά. Στόχος είναι να βρεθούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για τα μικροπλαστικά, προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση των ωκεανών και να καταστεί η Ευρώπη ως η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα glitter απαγορεύονται. Αφορά τα πλαστικά glitter, όπως αυτά που αγοράζεις για κατασκευές ή για να τα χρησιμοποιήσεις ως αξεσουάρ στο πρόσωπό σου. Είναι μόνο για ορισμένους τύπους και χρήσεις, ανάλογα από τι είναι φτιαγμένο και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται.

Ο περιορισμός που εγκρίθηκε χρησιμοποιεί ευρύ ορισμό των μικροπλαστικών — καλύπτει όλα τα σωματίδια συνθετικών πολυμερών κάτω των πέντε χιλιοστών που είναι οργανικά, αδιάλυτα και ανθεκτικά στην αποδόμηση. Σκοπός είναι να μειωθούν οι εκπομπές μικροπλαστικών από όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα.

Μπορείς ακόμα να αγοράζεις glitter- απλώς υπάρχουν περισσότεροι κανόνες. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που κατασκευάζονται από βιοδιασπώμενα, φυσικά ή υδατοδιαλυτά υλικά είναι εντάξει, όπως και εκείνα που κατασκευάζονται από “ανόργανα” υλικά, όπως μέταλλο και γυαλί. Οι χάντρες και οι πούλιες που προορίζονται για ράψιμο καλύπτονται επίσης από τους κανόνες ασφάλειας.

Αυτή η απαγόρευση όμως δεν προκαλεί πρόβλημα σε όσους τα πουλούσαν όλα αυτά τα χρόνια;

Η ΕΕ δεν αναγκάζει τους εμπόρους λιανικής να πετάξουν τα αποθέματα. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται μέχρι να εξαντληθεί το απόθεμα. Το glitter μπορεί να πωλείται για “καλλυντικά μακιγιάζ, χειλιών και νυχιών” μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2035, αλλά, για να συνεχίσουν να πωλούνται, τα προϊόντα μακιγιάζ, χειλιών και νυχιών πρέπει να φέρουν ετικέτα που να υποδεικνύει ότι περιέχουν μικροπλαστικά.

Μετά από μία μόνο χρήση, χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια glitter μπορεί να περάσουν στα νερά ή στο έδαφος και να συσσωρευτούν στο περιβάλλον. Θα παραμείνουν εκεί για αιώνες χωρίς να πάθουν τίποτα.