Ήξερες ότι η θέση στην οποία μπορεί να βολεύεσαι να κοιμάσαι στην πραγματικότητα είναι αυτή που σου κάνει κακό;

Κι όμως είναι αλήθεια! Σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς σε θέματα ύπνου η καταλληλότητα των θέσεων ύπνου, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, με βάση κάποιους ατομικούς παράγοντες.

Νόμιζες πως εφόσον συμπληρώνεις επτά ώρες ύπνου, φοράς τις πιο άνετες πιτζάμες που έχεις και απενεργοποιείς όλες τις συσκευές αρκεί; Δυστυχώς, δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις για τον ύπνο;

Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμάσαι ανάσκελα είναι με το κεφάλι σου ελαφρώς υπερυψωμένο, για περισσότερη στήριξη στην καμπύλη της σπονδυλικής σου στήλης. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μειωθεί η εμφάνιση πόνου στην πλάτη αλλά και στον αυχένα.

Αν όμως παλεύεις με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ροχαλητό ή άπνοια ύπνου, δεν συνιστάται να κοιμάσαι ανάσκελα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πλευρικός ύπνος είναι πραγματικά ο καλύτερος, καθώς αυτή η θέση εμποδίζει τη γλώσσα να μπλοκάρει την τραχεία. Είναι μάλιστα ευεργετικός για εσένα που έχεις παλινδρόμηση οξέων, καθώς μπορεί να αποτρέψει το οξύ του στομάχου να ρέει πίσω στον οισοφάγο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να είναι η πιο άνετη επιλογή, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της ροής του αίματος.

Εσύ που κοιμάσαι με τεντωμένα πόδια έχεις αναρωτηθεί, εάν είναι η σωστή θέση για τον ύπνο; Είναι λάθος να κοιμάσαι έτσι και γιατί αυτό; Αν έχεις τα πόδια σου εντελώς ίσια την ώρα που κοιμάσαι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση του κάτω μέρους της πλάτης και των ιγνυακών μυών, προκαλώντας ενδεχομένως πόνο και δυσκαμψία.

Ποιες είναι οι χειρότερες θέσεις για να κοιμάσαι;

Εάν λατρεύεις να κοιμάσαι με το χέρι σου κάτω από το κεφάλι ή το μαξιλάρι, να ξέρεις πως κοιμάσαι στη χειρότερη θέση. Το να έχεις το χέρι σου κάτω από το μαξιλάρι, μειώνει τη ροή του αίματος και ασκεί πίεση στα νεύρα σου και στην πορεία μπορεί να έχεις διάφορες ενοχλήσεις στο σώμα σου. Ακόμα, το να κοιμάσαι με το χέρι σου πάνω από το κεφάλι σου, είναι επίσης κακό, καθώς έτσι συμπιέζεις τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των ώμων, οδηγώντας ενδεχομένως σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και δυσφορία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καταπόνηση στους ώμους και τον αυχένα.

Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που κοιμάσαι;

Το καλό νέο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τη θέση ύπνου τους έως και 20 με 30 φορές τη νύχτα και αν ξυπνάς χωρίς πόνο, πιθανόν να έχεις βρει μια καλή θέση για τον εαυτό σου!

Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις ένα καλό – ποιοτικό στρώμα και σωστά μαξιλάρια. Το σωστό στρώμα ή το κατάλληλο κάλυμμα στρώματος μπορεί να παρέχει υποστήριξη και άνεση για τη θέση ύπνου που προτιμάς.