Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι 40% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από την πάθηση γνωστή ως keratosis pilaris, ή στα ελληνικά θυλακική υπερκεράτωση. Συχνά συγχέεται με την ακμή, όμως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση.

Τι είναι η θυλακική υπερκεράτωση;

Θα το έχεις ακούσει ως chicken skin. Πρόκειται για πάθηση του δέρματος, κατά την οποία παράγεται περισσότερη από τα κανονικά επίπεδα κερατίνη από τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, εγκλωβίζονται οι θύλακες των τριχών στους πόρους και σχηματίζονται έτσι σκληρά βύσματα. Είναι κατά βάση κληρονομική και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα πιο συνηθισμένα μέρη του σώματος όπου δημιουργείται η υπερκεράτωση είναι τα μπράτσα, οι μηροί, η πλάτη και τα οπίσθια. Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί και στο πρόσωπο.

Δεν είναι καθόλου απειλητική για την υγεία. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητική στην αίσθηση και στην όψη. Σε κάποιους ανθρώπους, εξαφανίζεται μόνη της, όπως εμφανίστηκε. Δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να την εξαλείφει, παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να καταπραϋνθεί.

Απολέπιση

Εφόσον η θυλακική υπερκεράτωση επηρεάζεται από τις εγκλωβισμένες τρίχες με scrubs, έλαια και βούρτσες σώματος μπορείς να βοηθήσεις στη μείωση της εμφάνισης των ερεθισμένων θυλάκων. Προτίμησε έλαια με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως το λάδι καρύδας, το έλαιο νυχτολούλουδο και το βούτυρο καριτέ. Υπάρχουν και χημικά προϊόντα απολέπισης όμως συχνά παρατηρείται έντονος ερεθισμός του δέρματος, γι’αυτό και συνιστάται να αποφεύγονται τέτοια προϊόντα. Για πιο ισχυρή απολέπιση, υπάρχει και η μέθοδος της μικροδερμοαπόξεσης. Μια σύγχρονη και λιγότερη επιθετική θεραπεία για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. Εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο και πετυχαίνει βαθιά ανανέωση. Πριν τη δοκιμάσεις όμως, απευθύνσου σε έναν έμπειρο και έμπιστο δερματολόγο.

Ενυδάτωση

Τόσο η ενυδάτωση του δέρματος, όσο και η ενυδάτωση του οργανισμού, λειτουργούν ανασταλτικά στην περίπτωση της θυλακικής υπερκεράτωσης. Το καλοκαίρι τα πράγματα ηρεμούν και βλέπεις βελτίωση. Η ενυδατική κρέμα μπορεί να σε βοηθήσει όλο τον χρόνο στην καταπολέμηση της υπερκεράτωσης. Επιπλέον, θετικά λειτουργεί και η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών, που μειώνουν τη φλεγμονή και ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Προτίμησε φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά, όπως είναι αυτά των ψαριών, παρά συμπληρώματα διατροφής.

Επειδή η θυλακική υπερκεράτωση σχετίζεται με παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το στρες, τη ξηροδερμία και το άσθμα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπεία. Επαρκείς ώρες ύπνου, απολέπιση, ενυδάτωση και σωστή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Featured photo: skincare.com