Θα μπορούσε να είναι μία διαδικασία τριών λεπτών αλλά στην πραγματικότητα η επιλογή του χρώματος για τον τοίχο, εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν θες να επιλέξεις απλά μία απόχρωση λευκού τόνου τα πράγματα είναι περίπλοκα. Σύμφωνα με τους διακοσμητές το νούμερο ένα tip είναι να επιλέξεις αυτό που θες εσύ με εμπιστοσύνη στην επιλογή σου και στη δική σου αισθητική. Εφόσον βέβαια θες να πάρεις εσύ αυτή την απόφαση και να μην την αφήσεις σε κάποιον ειδικό.

Υπάρχουν επτά βασικά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι όσον αφορά τις επιλογές για τα χρώματα των τοίχων μας. Παρακάτω θα βρεις πως να τα αποφύγεις αλλά και πως να τα διορθώσεις.

Λάθος: Επιλέγεις τα χρώματα με άγχος

Με απλά λόγια: Η επιλογή της σωστής απόχρωσης μπορεί να είναι μία σημαντική απόφαση αλλά δεν πρέπει να σου προκαλεί άγχος. Σκέψου το ως έναν διασκεδαστικό τρόπο να εκφραστείς. Μην το σκέφτεσαι υπερβολικά και επίλεξε ένα χρώμα που σου προκαλεί κάποια συναισθήματα.

Αν δεν είσαι σίγουρη από που να ξεκινήσεις μπορείς να κάνεις μία λίστα με τις δέκα πρώτες σου επιλογές και στην πορεία να αφαιρέσεις πέντε και μετά να μείνεις με τρεις. Τα χρώματα μπροστά σου θα είναι πλέον συγκεκριμένα κι έτσι θα γίνει πιο εύκολη η αποστολή σου αφού θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στις τρεις επικρατέστερες αποχρώσεις και δεν θα έχεις άγχος ότι δεν εξέτασες τις υπόλοιπες αποχρώσεις της λίστας σου.

Λάθος: Πιστεύεις ότι το λευκό είναι η πιο εύκολη επιλογή

Το λευκό στον τοίχο δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιστεύεις τελικά. Αν σκοπεύεις να βάψεις τους τοίχους λευκούς τότε φρόντισε να είναι το σωστό λευκό. Το λευκό με γκρι υποτόνους μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση δωματίου με βιομηχανική αισθητική. Το πιο ”βουτυρένιο” λευκό δείχνει πιο πολυτελές και ταιριάζει με τις ζεστές αποχρώσεις της υπόλοιπης διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Το κλειδί είναι να καταλάβεις πως η απόχρωση που θα επιλέξεις θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι το στυλ που θες να επιτύχεις.

Επίλεξε την απόχρωση που ανταποκρίνεται καλύτερα με τα υφάσματα και τα άλλα χρώματα που θα υπάρχουν στο δωμάτιο. Θυμήσου πως αν έχεις θέα στον κήπο ή την βεράντα είναι έξυπνη ιδέα το λευκό χρώμα που θα προτιμήσεις να έχει μια μικρή υποψία πράσινου για να δημιουργεί μία πιο ξεκούραστη απόχρωση.

Λάθος: Αγνοείς τη δυναμική που έχει το ταβάνι

Αφήνεις το ταβάνι πάντα απέξω; Αν φαντάζεσαι το ταβάνι σε άλλο χρώμα εκτός από λευκό τότε τόλμησέ το. Ειδικά αν δεν βάψεις και τους υπόλοιπους τοίχους λευκούς τότε γιατί να είναι το ταβάνι σου; Για να μη μπερδευτείς με μία ακόμα επιλογή κι αν δεν σου φαίνεται ωραία ιδέα να βάψεις το ταβάνι με το ίδιο χρώμα με αυτό των τοίχων μπορείς να επιλέξεις μία απόχρωση από τα  μεγαλύτερα έπιπλα του δωματίου. Φρόντισε μόνο να είναι έπιπλα που δεν θα αλλάξεις μέσα σε μερικούς μήνες.

Επίσης ξεπέρασε το κλισέ που λέει πως πως το χρώμα του ταβανιού κάνει ένα δωμάτιο πιο σκοτεινό ή πιο μικρό. Αυτό που θα σε βοηθήσει σε αυτό είναι η αντίθεση μεταξύ του χρώματος του ταβανιού και του χρώματος στο τοίχο. Όσο πιο πολύ ξεχωρίζει η διαφορά, τόσο πιο ξεκάθαρα είναι τα όρια μεταξύ τοίχου και ταβανιού και το αντίστροφο. Άρα, ένας τοίχος με έντονο χρώμα και λευκό ταβάνι έχει ως αποτέλεσμα ένα δωμάτιο που μοιάζει πιο μικρό και χαμηλό.

Λάθος: Δεν λαμβάνεις υπόψη σου το βερνίκι ξύλου των επίπλων

Ένα από τα πιο σημαντικά tips διακόσμησης εσωτερικού χώρου που έχουμε κατά καιρούς διαβάσει είναι ότι τα ξύλινα έπιπλα θα πρέπει να μην κάνουν μεγάλη αντίθεση με τις αποχρώσεις των τοίχων γιατί έτσι τονίζονται τα όρια του τοίχου και οι χώροι πλέον φαίνεται μικρότεροι. Αν θες να αλλάξεις το χρώμα σε ένα έπιπλο που είναι βαμμένο σε σκούρο βερνίκι με ένα πιο ανοιχτόχρωμο, θα πρέπει πρώτα αφαιρέσεις με τριβείο ή με διαβρωτικό το παλιό βερνίκι ξύλου. Βάψε το σε κοντινή απόχρωση με τον τοίχο για να διώξεις την προσοχή από το έπιπλο ή αν θες να τονίσεις το έπιπλο επίλεξε ένα χρώμα που θα κάνει μεγάλη αντίθεση από τα χρώματα του τοίχου. Αν θέλεις να «φρεσκάρεις» τα παλιά ξύλινα έπιπλα αναζήτησε την κατάλληλη απόχρωση μέσω του συστήματος ΧΡΩΜΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ της Vivechrom. Διατίθεται σε άχρωμο, γυαλιστερό και σατινέ, σε 12 έτοιμες σατινέ αποχρώσεις και σε 34 γυαλιστερές και σατινέ αποχρώσεις.

Λάθος: Δεν δοκιμάζεις τα χρώματα

Χωρίς αμφιβολία, το φως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να βρεις τη σωστή απόχρωση, οπότε η δοκιμή δειγμάτων είναι απαραίτητη. Επειδή το φως αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μία ιδέα είναι να ελέγξεις το δείγμα σου μία φορά το πρωί και από μία το απόγευμα και το βράδυ αλλά και να το δοκιμάζεις σε διαφορετικούς τοίχους του δωματίου.Είναι ενδιαφέρον τρικ είναι να βάζεις το δείγμα σου σε γωνίες του δωματίου ώστε οι διαστάσεις του χρώματος σε συνδυασμό με τις γωνίες να σου επιτρέπουν να δεις την ”πραγματική” απόχρωση. Κι εδώ το μυστικό για να μην αγχωθείς από τις πολλές επιλογές είναι να παραμείνεις στις τρεις επικρατέστερες αποχρώσεις για τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου.

Λάθος: Παρακάμπτεις το αστάρι

Το αστάρι στην ουσία είναι ένα επίχρισμα που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε, πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος. Στόχος του είναι να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας, να την μονώσει, να την αδιαβροχοποιήσει και να εξασφαλίσει ένα ομοιόμορφο τελικό χρώμα. Στα sos λοιπόν και το αστάρι. Αν θες να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, το NEOPAL PRIMER ECO είναι οικολογικό μικρονιζέ ακρυλικό αστάρι νερού για τοίχους, με ισχυρή πρόσφυση και μεγάλη διεισδυτικότητα. Είναι άοσμο και συνιστάται για εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα για κλειστούς χώρους που κατοικούνται. Επιπλέον, είναι ελαφρώς χρωματισμένο μπλε για να φαίνεται που έχετε ασταρώσει και καλύπτεται τέλεια όταν επαναβάφεται.

Λάθος: Να επιλέξεις λάθος φινίρισμα

Μετά θα πρέπει να επιλέξεις το φινίρισμα και οι επιλογές είναι κάμποσες και εδώ. Γυαλιστερό, σατινέ, ματ, όλα μαζί, γυαλιστερό και σατινέ ή ανάγλυφο. Ο ειδικός που θα ετοιμάσει τα χρώματα μπορεί να σε καθοδηγήσει αλλά μπορείς να είσαι σωστά προετοιμασμένη ρίχνοντας μία ματιά στις επιλογές σου από το site της Vivechrom στο σημείο που επιλέγεις το φινίρισμα.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι το ίδιο χρώμα μπορεί να έχει διαφορετική εμφάνιση ανάλογα με το φινίρισμα που έχεις επιλέξει.  Το ματ φινίρισμα απορροφά το φως χωρίς να το αντανακλά, είναι διακριτικό και minimal. Μοιάζει να είναι ιδανικό για καθιστικά και κρεβατοκάμαρες αφού είναι πιο ξεκούραστο οπτικά σαν υφή. Το σατινέ φινίρισμα βρίσκεται ανάμεσα στο ματ και το γυαλιστερό, είναι πιο ανθεκτικό και καθαρίζει εύκολα, άρα πιο ιδανικό για την κουζίνα και σε παστέλ αποχρώσεις.