Από τα έντονα χρώματα, τους δυναμικούς χαρακτήρες μέχρι και τη χαρακτηριστική του τεχνοτροπία (τουλάχιστον την τρέχουσα, όπως αυτή εδραιώθηκε το 1960), το anime είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Ένα από τα ιδιαίτερα όμως στοιχεία των anime είναι ότι η υπόσταση κάθε χαρακτήρα τους παρουσιάζεται σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης. Για παράδειγμα, η κάθε πράξη ενός ήρωα σε μια ιστορία anime παρουσιάζεται αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχει εναρμόνιση καρδιάς, μυαλού και ψυχής. Απόρροια φυσικά αυτής της απεικόνισης είναι ότι όλοι οι ήρωες έχουν μια αξιοσημείωτη σχέση με τη φύση γύρω τους (και τα πνεύματα αυτής). Δεν θα μπορούσε λοιπόν να σου κάνει εντύπωση ότι οι ταινίες του Makoto Shinkai και του Hayo Miyazaki (Studio Ghibli) καλούν τον κόσμο να υποστηρίξουν ακτιβιστές σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τώρα που κινδυνεύει και η ανθρώπινη φύση, τα ακόλουθα anime έρχονται στο Netflix για να θρέψουν το μυαλό μας.

1. Princess Mononoke

Η ταινία Princess Mononoke αποδομεί την πολυπλοκότητα της κρίσης περί φαινομένου του θερμοκηπίου σε μια απλή σύνδεση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Συγκεκριμένα το παρουσιάζει μέσα από τις καταστροφές που προκαλούν οι άνθρωποι της Irontown. Με μια κατάρα και ένα μεταγιόν που συμβολίζει μια υπόσχεση αιώνιας αγάπης, ο πρίγκιπας ταξιδεύει δυτικά για να αλλάξει το πεπρωμένο αυτού και του λαού του. Συνδυάζοντας την αφέλεια των ανοιχτών χρωμάτων και το προσωπείο του «παραμυθιού», αποκαλύπτει με μαγικό τρόπο το πόσο εύκολα θυσιάζουμε την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης για να ικανοποιήσουμε την αδυσώπητη φιλαργυρία μας.

2. My neighbour Totoro

https://www.youtube.com/watch?v=pU8BRWhj9_o

Μια οικογένεια μετακομίζει στο νέο τους σπίτι στη φύση. Μέσα στο ενθουσιασμό τους, οι δύο αδερφές προσπαθούν να ανακαλύψουν τόσο την περιοχή όσο και το ίδιο τους το σπίτι και σύντομα συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει τόσο καλά. Μέχρι που ένα αγόρι της περιοχής τους φωνάζει ότι μετακόμισαν σε στοιχειωμένο σπίτι. Η οικογένεια αποφασίζει να «ξορκίσει» τα φαντάσματα γελώντας δυνατά και έτσι αρχίζει η νέα τους ζωή. Όμως, μια γραμμή από βελανίδια επιτρέπει στη μικρή αδερφή να ανακαλύψει την…μαγική πλευρά των πραγμάτων και να γνωρίσει τον φύλακα του δάσους, τον Totoro. Η ταινία είναι βασισμένη στις αρχές του Shintoism, μιας φιλοσοφίας που εκτυλίσσεται γύρω από τα “kami” – πνεύματα φύλακες που ζουν μέσα σε όλα τα στοιχεία της φύσης.

3. Nausicaä of the Valley of the Wind

Μετά την αποκάλυψη ο κόσμος γίνεται μη-κατοικήσιμος. Οι κάτοικοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα βιοχημικό όπλο που θα μπορούσε να καταστρέψει την τοξική ζούγκλα που κάνει τον πλανήτη αφιλόξενο. Όμως, η πριγκίπισσα Nausicaä είναι η μόνη που έχει την υπομονή να βρει μια εναλλακτική. Ανακαλύπτει ότι τα δηλητηριώδη φυτά καθαρίζουν το χώμα στο οποίο μεγαλώνουν, επιτρέποντας έτσι στη φύση να αυτοθεραπευτεί και να αναγεννηθεί.

featured image: Iamag