Η χημεία είναι βασικό στοιχείο σε μια ερωτική σχέση. Εκείνες οι ανατριχίλες που νιώθεις στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, το “κλικ” οφείλεται σε αυτή. Το θέμα όμως είναι, πώς ακριβώς δημιουργείται η χημεία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι;

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση της χημείας στις ανθρώπινες σχέσεις

Σύμφωνα με την Kelly Campbell, καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University, υπάρχει επιστημονική εξήγηση αυτού το ιδιαίτερου συναισθήματος. Μιλώντας στο My Domaine, είπε: “Άνθρωποι με ανοιχτές, ευχάριστες και ευσυνείδητες προσωπικότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν χημεία”. Έχοντας κάνει εκτεταμένη έρευνα πάνω στο ζήτημα, κατέληξε πως τρεις είναι οι κύριες ποιότητες της χημείας περιλαμβάνουν αμοιβαία ειλικρίνεια, αμοιβαίο ενδιαφέρον, προσήνεια, ομοιότητα και φυσική έλξη. “Όσο περισσότερο παρόντα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν τα άτομα να δουν χημεία στη διάδραση”. 

Με τη χημεία στις ερωτικές σχέσεις τι γίνεται;

Στις ερωτικές σχέσεις η χημεία βασίζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: κοινό ενδιαφέρον, ομοιότητα, οικειότητα. Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με την ειδικό, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αντιληφθούν τη χημεία όταν είναι ανοιχτοί σε αυτοί. Αυτό μοιάζει νόημα αν σκεφτεί κανείς το πόσο μη δραστήριες είναι οι “κεραίες” μας όταν νιώθουμε θυμό, κούραση και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Τι σημαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της χημείας;

Κοινό ενδιαφέρον

“Το κοινό ενδιαφέρον περιλαμβάνει το κοινό χιούμορ και το να βρίσκουν [δύο άνθρωποι] ο ένας τον άλλο ενδιαφέρον”, εξηγεί η Campbell. Για την ειδικό, το χιούμορ κάνει πολύ δουλειά στο χτίσιμο σχέσεων. Αυτός ο παράγοντας οδηγεί σε ενθουσιασμό και ο ενθουσιασμός με τη σειρά του σε ανυπομονησία για μια επόμενη συνάντηση.

Δε θέλουμε άλλα ζευγάρια με matching outfits
www.junebugweddings.com

Αμοιβαία ειλικρίνεια

Η αμοιβαία ειλικρίνεια βοηθά σε μια ομαλή επικοινωνία, ενώ χτίζει εμπιστοσύνη και το αίσθημα ότι γίνεται κανείς κατανοητός σε μια σχέση ή μια διάδραση. “Όταν υπάρχει, οι άνθρωποι νιώθουν πως μπορούν να πουν τα πάντα ο ένας στον άλλο χωρίς να επικριθούν”, αναφέρει η ειδικός.

Προσήνεια

Η προσήνεια ή η έκφραση ζεστασιάς, καλοσύνης, και κατανόησης είναι βασικά στοιχεία της χημείας. Όπως εξήγησε και η Campbell, όταν δύο άτομα είναι αυθεντικά, προσγειωμένα, τρυφερά και καλοσυνάτα, η χημεία διευκολύνεται”.

Οικειότητα

Για την ειδικό, η ρομαντική χημεία βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και την προσήνεια. “Όταν υπάρχει οικειότητα, οι άνθρωποι νιώθουν πως μπορούν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο για οτιδήποτε, να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους”, ανέφερε.

Ομοιότητα

Ο όρος ομοιότητα προφανώς δεν αναφέρεται στο κομμάτι της εμφάνισης. Η Campbell κάνει σαφές πως όταν δυο άνθρωποι έχουν όμοιες αξίες, ηθική, πιστεύω και στόχους ζωής, η χημεία έχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Φυσική έλξη

Προφανώς και η σωματική έλξη παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία χημείας. Σύμφωνα με την ειδικό, η φυσική έλξη παίζει ρόλο ακόμα και στις φιλικές σχέσεις. Οι άνθρωποι υποσυνείδητα φαίνεται να θεωρούν πως με το να έχουν ελκυστικούς φίλους, θα προσελκύσουν και έναν πιο ελκυστικό σύντροφο.

featured image: MyDomaine