Το στρες μερικές φορές μπορεί να σε κάνει να νιώθεις παγιδευμένη και ”παγωμένη” ενώ ο κόσμος, την ίδια ώρα, συνεχίζει να γυρίζει και να προχωράει κανονικά. Στα έξω σου είσαι υπέροχη και λαμπερή, το μέσα σου είναι μία άλλη υπόθεση. 

Μπορεί να γίνει απίστευτα δύσκολο για έναν αγχωμένο άνθρωπο να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τι του συμβαίνει και τι χρειάζεσαι όταν βρίσκεται στην αγωνία του άγχους. Το ”ηρέμησε” δεν βοηθάει καθώς επίσης και το ”μην αγχώνεσαι”.

Υπάρχουν μερικές φράσεις κλειδιά που συχνά -σίγουρα όχι πάντα- μπορούν να είναι ένας μικρός ενδεικτικός κώδικας ότι ο άνθρωπος απέναντι μας είναι πιεσμένος. Ή αν πρόκειται για εμάς να είναι μικρά σινιάλα που ακούμε τον εαυτό μας να λέει ώστε να ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς.

1. “Συγνώμη ξανά και ξανά”

Το λέμε αρκετά συχνά ακόμα και σε αγνώστους που σκουντάμε στον δρόμο. Αν όμως είσαι από εκείνους που ζητάνε συγνώμη ενώ είναι οι ίδιοι οι σκουντημένοι, τότε είσαι μεν ευγενικός αλλά με μια υποψία ενοχής ότι για όλα τα λάθη που γίνονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων ευθύνεσαι εσύ ή έστω έχει βάλει το λιθαράκι σου.

2. “Είμαι ΟΚ”

Τη μηχανική απάντηση του ‘είμαι καλά’ μπορείς να τη δώσεις σε ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα ή συνάντηση αλλά δεν μπορείς να μην μοιραστείς τους προβληματισμούς σου ή τον πονοκέφαλο που σε βασανίζει με έναν φίλο επειδή σκέφτεσαι πως δεν θες να είσαι η γκρινιάρα της ιστορίας. Φυσικά και μπορεί απλά να ισχύει το ”είμαι ΟΚ” και να είσαι απλά ΟΚ αλλά τις περισσότερες φορές η απάντηση στο τι κάνεις είναι μηχανική. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα θέλουν να ακούσουν εάν είσαι στ’ αλήθεια καλά. Και δεν μπορεί να είσαι πάντα καλά στην τελική, είσαι άνθρωπος με συναισθήματα και σκέψεις, χαζό είσαι να είσαι πάντα απλά καλά;

3. “Δε νιώθω καλά”

Είναι ένας τρόπος να σου πει κάποιος ότι δεν περνάει όμορφα. Ίσως για κάποιους να είναι ένα μικρό, άτυπο sos για να ρωτήσεις περισσότερα ή να δείξεις τη διαθεσιμότητά σου για βοήθεια.

4. “Είμαι εξαντλημένος”

Το άγχος και οι μηχανισμοί του οργανισμού που θέτει σε λειτουργία, λένε οι ειδικοί, ότι μπορεί να εξαντλήσει έναν άνθρωπο.

5. “Θέλω να πάω κάπου να είμαι μόνος μου”

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με ησυχία. Χρειάζονται λίγο χρόνο και χώρο να βάλουν τα πράγματα σε μία τάξη με τον τρόπο που ξέρουν εκείνοι καλύτερα.

6. “Είμαι καλά, απλά κουρασμένη”

Όταν έχεις ρωτήσει κάποιον αν είναι καλά και μαζί με το ”είμαι καλά” έχει προσθέσει και το ”είμαι κουρασμένη” μάλλον σου δίνει το πράσινο φως να ρωτήσεις περισσότερα και να το συζητήσετε.

7. “Δε θέλω να ακούσω μουσική, ούτε να διαβάσω βιβλίο τώρα”

Στο ίδιο πλαίσιο με το 5. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μείνουν ανεξάρτητα από ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν τις σκέψεις του και να τις βάλουν σε τάξη.

8. “Είμαστε OK μεταξύ μας;”

Κάποιες ενοχές συνυπάρχουν με άγχος σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Νομίζεις ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος και κυρίως έχεις ανάγκη να σου επιβεβαιώσει κάποιος ότι όλα είναι ΟΚ.

9. “Ζεσταίνομαι”

Συχνά οι άνθρωποι που υποφέρουν από πολύ άγχος ή κρίσεις πανικού νιώθουν ότι είναι πολύ ντυμένοι ή ότι ο χώρος που βρίσκονται είναι παραπάνω ζεστός.

10. “Δεν το περίμενα”

Είναι μία έκφραση πολύ συνηθισμένη που μπορεί να ειπωθεί σε πολλές περιστάσεις αλλά σκέψου το παράδειγμα μιας απρόσμενης επίσκεψης. Η έκφραση ”δεν το περίμενα” μάλλον δηλώνει κάπως πιο φωναχτά το ”δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις”.

11. “Χρειάζομαι αέρα”

Οι μηχανισμοί του άγχους σε πολλούς ανθρώπους δίνουν την αίσθηση της κομμένης ανάσας. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν καλά πως αν κάνουν φόκους στην αναπνοή τους μπορούν να ρίξουν τους παλμούς και να συνεφέρουν χωρίς κανείς να τους καταλάβει το άγχος τους σε ανεκτά επίπεδα.

12. “Έκανα κάτι λάθος;”

Γύρνα πίσω στο 8.

13. “Συγνώμη που ενοχλώ”

Μία κατά τα άλλα πολύ ευγενική έκφραση μπορεί να κρύβει λίγη παραπάνω αγωνία για την παρουσία σου ή το τηλεφώνημα σου.

14. “Δεν μπορώ να ασχοληθώ μ’ αυτό τώρα”

Οι αγχωμένοι άνθρωποι μερικές φορές δε θέλουν να πάρουν αποφάσεις. Μια τέτοια έκφραση δείχνει ότι θέλει τον χρόνο του και θα ασχοληθεί με όσα πρέπει όταν θα έχει καταλαγιάσει το άγχος του.

15. “Νιώθω παράξενα”

Τον άνθρωπο που θα πει κάτι τέτοιο ρώτησε τον με ηρεμία αν μπορείς να κάνεις κάτι, αν χρειάζεται κάτι. Απλά δήλωσε τη διάθεση σου να βοηθήσεις χωρίς πίεση ή επιμονή.

16. “Σ αγαπώ”

Φυσικά και δεν είναι αγχωμένοι οι άνθρωποι κάθε φορά που λένε σ αγαπώ. Αλλά υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι λένε σ αγαπώ επειδή θέλουν να το ακούσουν πίσω. Η αγωνία τους είναι αν οι δικοί τους άνθρωποι τους αγαπούν αρκετά οπότε και το αποζητούν.

17. “Hey, μπορώ να σε απασχολήσω;”

Δε θες να ενοχλήσεις. Κάπως σαν το 13, παραπάνω.

18. “Μπορείς να με βοηθήσεις;”

Εδώ απλά βοήθησε χωρίς πολύ ανάλυση.

19. “Σ’ ευχαριστώ τόσο πολύ”

Κάπως σαν το ”εκτιμώ ότι με βοήθησες, ότι είχες κατανόηση, ότι δεν με εγκατέλειψες”.

20. “Σου φαίνονται και σένα όλοι ενοχλητικοί;”

Οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος θα μπορούσαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους ανάμεσα σε κόσμο.

21. “Θέλω να πάω στο σπίτι μου”

Για μερικούς από εμάς το σπίτι είναι συνδεδεμένο με ασφαλές περιβάλλον. Εκεί μπορείς να κλάψεις, να κουλουριαστείς στον καναπέ, να βγάλεις τα ρούχα σου, να μη σε βλέπει κανένας.

22. “Story of my life.”

Εκείνοι που θέλουν να ταυτιστούν με μία περίεργη ιστορία σου ή εκείνοι που θα αστειευτούν με κάποιο αρνητικό στοιχείο της καθημερινότητας ίσως να είναι εκείνοι που τους απασχολεί λίγο παραπάνω αυτό στοιχείο.

23. “Δεν μπορώ να κάνω φόκους”

Όταν κάποιος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μία δραστηριότητα προφανώς τον απασχολεί κάτι. Μία καλή λύση είναι μία βοηθητική συζήτηση ή απλά να ρωτήσεις πως μπορείς να βοηθήσεις.

24. “So. Many. People.”

Μία κακή μέρα που όλα έχουν πάει στραβά το τελευταίο που θέλεις είναι να βρεθείς με πολύ κόσμο. Συνήθως. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι ευεργετικό. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να δυσανασχετεί με την πολυκοσμία ή κάποιος που είναι μαζί σου εκφράσει τέτοιο παράπονο απλά πήγαινε κάπου πιο ήσυχα. Συμβαίνει.