Φαντάσου το εξής σκηνικό: Εχεις κανονίσει την τέλεια σαββατιάτικη έξοδο με φίλους, η μέρα σου πήγε σούπερ και τα μαλλιά σου είναι στα καλύτερά τους. Όλα πηγαίνουν φανταστικά, το make up on point και έρχεται η στιγμή που πρέπει να βρεις το outfit. Και τότε ξεστομίζεις τη γνωστή αυτή φράση: “Δεν έχω τίποτα να φορέσω!”.

Παρόλο που αυτή η φράση σπάνια, είναι η αλήθεια, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να το νιώθεις μερικές φορές. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να πετάει πανικόβλητος ρούχα στο δωμάτιο, δοκιμάζοντας το ένα ρούχο μετά το άλλο, μόνο και μόνο για να τα παρατήσεις και να μείνεις στο κρεβάτι με τις πιτζάμες σου, μπορείς απλώς να παραδεχτείς ότι κάνεις κάποια ενδυματολογικά λάθη. Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι μπορούν εύκολα να διορθωθούν.

Προτίμησε να αγοράζεις διαχρονικά κομμάτια, αντί για κομμάτια που είναι στις τάσεις

Πόσο εύκολο είναι να γίνεις θύμα των τάσεων; Oversized μπουφάν, chunky sneakers, cargo παντελόνια και η λίστα δεν τελειώνει. Και ενώ όλα τα items μοιάζουν υπέροχα όταν trendάρουν, μετά από λίγο καιρό νιώθεις ότι δεν είναι πλέον “στη μόδα”.

Πώς να αποφύγεις να γεμίσεις μια ντουλάπα με κομμάτια που δεν θα φορέσεις πολύ; Μάθε απ’έξω αυτόν το χρυσό κανόνα: Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να το φοράει σε έξι μήνες, τότε μην το αγοράσεις. Με το να κάνεις μια παύση πριν από παρορμητικές αγορές, θα έχεις μια ντουλάπα γεμάτη πράγματα που θα θες να φοράς πολύ περισσότερο.

Μην αγοράζεις χαμηλής ή κακής ποιότητας ρούχα

Όλοι το κάνουμε ξανά και ξανά: Αγοράζουμε ένα φτηνότερο αντικείμενο, και όταν πάμε να το φορέσουμε, δε μας ταιριάζει, είναι άβολο και απλά δείχνει χάλια. Κάποια ρούχα, που ξέρεις από πριν ότι πρόκειται να φορέσεις πολύ (όπως ένα πανωφόρι ή ένα καλό τζιν), αξίζουν περισσότερο χρόνο και σκέψη πριν τα διαλέξεις.

Επένδυσε σε κομμάτια υψηλότερης ποιότητας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σου πάρει διπλάσιο χρόνο για να φτιάξεις την ντουλάπα των ονείρων σου. Όχι μόνο θα φαίνονται πιο όμορφα και θα εφαρμόζουν καλύτερα, αλλά θα έχουν επίσης χώρο στη ντουλάπα σου για περισσότερο χρόνο!

Εξοπλίσου με τα basics

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστείς με μία capsule ντουλάπα. Μπορείς να αγοράσεις όσα μοντέρνα κομμάτια θέλεις, αλλά αν δεν έχεις ένα τζιν που σου ταιριάζει γάντι ή αν δεν έχεις ένα κλασικό σακάκι για να το φορέσεις από πάνω, θα ξεμείνεις γρήγορα από επιλογές.

Μια εύκολη λύση; Προσπάθησε να επενδύσεις σε περισσότερα βασικά ρούχα. Σκέψου ρούχα που μπορείς να φορέσεις πολλές μέρες στη σειρά, αλλά με έναν όχι και τόσο προφανή τρόπο. Ένα καλό λευκό μπλουζάκι μπορεί να φορεθεί με ένα δερμάτινο μπουφάν τη μία μέρα και με ένα σακάκι την επόμενη. Αν έχεις μια σταθερή γκαρνταρόμπα με βασικά κομμάτια, έχεις θησαυρό!

Μην κρατάς ρούχα που δε φοράς πια

Είναι λογικό να θέλεις να κρατάς πράγματα για συναισθηματικούς λόγους. Αλλά όταν απλά δε φοράς κάτι, αυτό καταλαμβάνει χώρο από τα ρούχα που φοράς με αποτέλεσμα όταν τα ψάχνεις να μην τα βρίσκεις.

Ρώτα τον εαυτό σου: “Το έχω φορέσει αυτό τον τελευταίο χρόνο;” και αν η απάντηση είναι όχι, τότε ήρθε η ώρα να το ευχαριστηθεί μια φίλη σου ή κάποι@ που θα το έχει πραγματική ανάγκη. Δε χρειάζεται να κρατάς πράγματα, απλώς για να τα κρατάς. Οργάνωσε με τις φίλες σου μία εκκαθάριση για να μην αναλάβεις μόν@ αυτή την “ευθύνη”!

Μην αγοράζεις για το μέλλον

Το απόλυτο λάθος που μπορείς να κάνεις στα ψώνια σου; Να αγοράζεις κάτι που δεν σου ταιριάζει τώρα, αλλά ελπίζεις ότι θα σου ταιριάζει στο μέλλον. Το να αγοράζεις κάτι που είναι πολύ μεγάλο ή πολύ στενό, με σκοπό να χωρέσεις σε αυτό στο μέλλον, είναι ένας δρόμος που δεν πρέπει να ακολουθείς.

Πώς μπορείς να το αποφύγεις αυτό; Όταν ψωνίζεις, υπενθύμισε στον εαυτό σου: Αν δεν μπορείς να το φορέσεις και να νιώθεις αυτοπεποίθηση με αυτό σήμερα, δεν αξίζει να το αγοράσεις. Τα ρούχα σου πρέπει να σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και να ανυπομονείς να τα φορέσεις – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν το μέγεθος που φοράς στο παρόν.