Πόσες φορές σου έχει τύχει να γνωρίζεις ένα άτομο για πρώτη φορά και κάτι να μη σου “κολλάει”; Να σου δίνει την αίσθηση πως δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο; Φανταζόμαστε αρκετές. Και πόσες τελικά ήταν οι φορές που είχες άδικο και τελικά είχες γνωρίσει έναν πολύ καλό τύπο που απλά δεν γίνεται συμπαθής με την πρώτη ματιά; Πάλι αρκετές, έτσι; Αυτό σίγουρα πάντως δε θα συνέβαινε στον σκύλο σου. Μιας και η “διαίσθησή” του και η κρίση του είναι πολύ πιο αξιόπιστες.

Συνοπτικά: η επιστήμη λέει πως όταν ο σκύλος σου κάνει σαφές πως δε συμπαθεί κάποιον, καλύτερα να εμπιστευτείς το ένστικτό του

Παράλληλα με τη δυνατή τους όσφρηση, τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και στοιχεία της προσωπικότητας κάποιου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews, μπορούν να νιώσουν πότε ένα άτομο φέρεται άσχημα σε ένα άλλο άτομο.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τις αντιδράσεις που έχουν οι σκύλοι σε διάφορα περιστατικά

Στη μελέτη, οι σκύλοι πέρασαν από μια ποικιλία διαφορετικών σεναρίων. Σε ένα από αυτά, ένας εθελοντής βοηθούσε ένα άτομο να ανοίξει ένα δοχείο το οποίο ήταν πολύ σφιχτά κλεισμένο. Και ο σκύλος ήταν παρών. Σε ένα άλλο σενάριο, ο εθελοντής ήταν παθητικός και σε ένα άλλο αρνήθηκε να βοηθήσει. Ενώ ο σκύλος παρατηρούσε τη συμπεριφορά, ο εθελοντής θα προσπαθούσε να του δώσει μια λιχουδιά.

Ο εθελοντής που βοήθησε με το βάζο και ο παθητικός, έδωσαν με επιτυχία μια λιχουδιά στον σκύλο. Ωστόσο, αν ο εθελοντής είχε καλή συμπεριφορά και ήταν ευγενικός, ήταν πολύ πιο πιθανό να πάρει ο σκύλος τη λιχουδιά από το χέρι του. Αντίθετα, όταν ο εθελοντής δεν έδινε τη βοήθειά του, ο σκύλος τον αγνοούσε όταν του προσέφερε τη λιχουδιά. Δείχνοντας έτσι να μην τον εμπιστεύεται.

Το αποτέλεσμα της μελέτης πρακτικά αποδεικνύει την αντίληψη που έχουν αυτά τα τετράποδα πλάσματα. Ενώ ο σκύλος μπορούσε να πάρει μια λιχουδιά, αρνιόταν να τη δεχτεί όταν ερχόταν μετά από μια αγενή συμπεριφορά ή έναν αγενή άνθρωπο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το κατά πόσο θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους σκύλους σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη μας σε κάποια άτομα.

Την επόμενη φορά που ο σκύλος σου θα είναι επιφυλακτικός απέναντι σε κάποιον, πες ευγενικά πως έχεις ξεχάσει το φαγητό στον φούρνο. Απλά.

featured image: PopSugar