Με αφορμή τον Breast Cancer Awareness Month 2019, που είναι ο Οκτώβριος, καλό θα ήταν να ενημερωθείς για τον τρόπο που μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με απλές αλλαγές στο lifestyle σου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες. Ο γυναικολόγος σου θα συστήσει και θα οργανώσει τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο για σένα, εξατομικευμένα, αφού λάβει υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και το ατομικό/οικογενειακό σου ιστορικό. Η μαστογραφία είναι βασικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου, αλλά όχι το μόνο. Μπορεί να μη μειώνει τον κίνδυνό σου για καρκίνο μαστού, αλλά μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από αυτόν. Πρέπει να ξέρεις πως η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της μείωσης οφείλεται στις βελτιωμένες θεραπείες, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με τον προληπτικό έλεγχο που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε πιο πρώιμα στάδια, όπου η αντιμετώπισή του είναι αποτελεσματικότερη και ευκολότερη.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, την έναρξη, τη συχνότητα και το περιεχόμενο του οποίου θα σου προτείνει ο γυναικολόγος, οι αλλαγές στο lifestyle σου που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού είναι:

*Προγραμμάτισε τις εγκυμοσύνες σου για πριν τα 30.

*Επίλεξε να θηλάσεις τουλάχιστον 6 μήνες.

*Απόφυγε την Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης ή περιόρισε τη χρήση της.

*Περιόρισε ή σταμάτησε εντελώς το κάπνισμα.

*Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ.

*Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

*Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος.

*Απόφυγε τις βραδινές βάρδιες στη δουλειά.

*Υιοθέτησε ένα ενεργό lifestyle. 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Μιας μορφής αθλητική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι μια καλή επιλογή.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Χρήστος Μάντζιος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας .  Επικοινωνία: [email protected]
Featured image: Vogue