Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποια στερεότυπα όσον αφορά τις σχέσεις ή αν θέλεις την έννοια της αγάπης που ήρθε η ώρα να ξεχάσεις. Οι σχέσεις στην πραγματική ζωή σπάνια μοιάζουν με τα love stories των ταινιών και των παραμυθιών και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Οι «μύθοι» περί σχέσεων συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς επιβάλλουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στους συντρόφους.

Ο Todd Baratz, σύμβουλος ψυχικής υγείας, θεραπευτής και ειδικός σε θέματα σχέσεων, με τη βοήθεια του Instagram μοιράστηκε μερικές πολύτιμες συμβουλές και απομυθοποιεί τα πρότυπα των σχέσεων.

Τελικά…«η αληθινή αγάπη είναι άνευ όρων»; Αγάπη άνευ όρων συνήθως βρίσκουμε ανάμεσα σε έναν γονέα και ένα παιδί, όχι σε ενήλικους συντρόφους και σε αυτό θα τολμήσω να συμφωνήσω.

«Δεν είναι όλες οι συγκρούσεις… επιλύσιμες, ούτε μια σχέση πρέπει να θεωρηθεί μηχανή επίλυσης συγκρούσεων». Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε σε έντονη αντιπαράθεση με το άλλο μας μισό λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων και απόψεων και το λάθος που συνήθως οι περισσότεροι κάνουμε είναι να θέλουμε να περάσουμε τη γνώμη μας. Οι συγκρούσεις δίνουν σημασία στη σύνδεση και το αίσθημα στενής επαφής στο ζευγάρι.

«Η κουλτούρα σου λέει ότι πρέπει να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά», αναφέρει στο post ο Baratz. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσει κανείς στην καλλιέργεια ικανοποιητικών σχέσεων και όχι στην εκπλήρωση σχέσεων μόνο και μόνο επειδή μάθαμε μικροί πως πρέπει να κάνουμε το δικό μας σπίτι, να παντρευτούμε και να κάνουμε οικογένεια. Άλλωστε η ευτυχία δεν κρύβεται μόνο στην δημιουργία οικογένειας. Μπορεί ευτυχία για κάποιον να είναι η επιτυχία στην επαγγελματική του ζωή, γιατί να είναι κακό αυτό;

Η ηλικία, τα ενδιαφέροντα, οι προτιμήσεις και πολλά ακόμη… δημογραφικά χαρακτηριστικά δεν καθιστούν μια επιτυχημένη σχέση. Άσε τους κανόνες που είθισται να υπάρχουν, άλλωστε άλλα είναι τα κριτήρια που καθορίζουν μια επιτυχημένη σχέση.

«Ανεξάρτητα από τους όρους μιας σχέσης πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες». Διαπραγματεύσου τους όρους που θέλεις να θέσεις, συζήτα με τον/την σύντροφό σου για το αν η σχέση σας θα είναι ελεύθερη ή όχι. Όλοι οι τύπου σχέσεων είναι αποδεκτοί και καμία σχέση δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη.

Η εξάρτηση από έναν σύντροφο συνήθως θεωρείται επιβλαβής για μια σχέση. Αντίθετα, μέσα από το post του Todd φαίνεται πως οι σχέσεις καθορίζονται από μια συνεχή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ ανεξαρτησίας, εξάρτησης και συνεξάρτησης.

«Μην κρατάς μυστικά». Προφανώς δεν αναφέρεται σε ψέματα όπως απιστίες, παρόλα αυτά κάποιες φορές ο προσωπικός χώρος και τα «μυστικά» είναι αναγκαία. Μην μπερδεύεσαι όμως, δεν μεταφράζονται όλα τα «μυστικά» ως… προδοσία.

Τέλος, όσον αφορά τους τσακωμούς και τις διαφωνίες υπέρχει ένας μύθος που ακούει στο «Μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος». Κι όμως, ο ύπνος για πολλούς είναι η καλύτερη λύση ώστε να μην πάρει ένας καβγάς διαστάσεις. Ίσως να σε εκφράζει, ίσως και όχι, είναι γεγονός πάντως πως αν πάρεις τον χρόνο σου και αν τα πνεύματα κατευνάσουν, θα γλυτώσεις από πολλούς μπελάδες.

Η απομυθοποίηση των παραπάνω στερεοτύπων μπορεί σίγουρα να ωφελήσει τις σχέσεις μας, αλλά η διαδικασία απαιτεί σίγουρα χρόνο, μην είσαι πολύ σκληρ@ με τον εαυτό σου. Άλλωστε, η αγάπη, η αμοιβαία προσπάθεια, η κατανόηση και ο σεβασμός είναι τα μυστικά κάθε επιτυχημένης σχέσης.