Σήμερα, οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακμής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για μια συγκεκριμένη διατροφική θεραπεία, αλλά κάποιες συστάσεις που έχει ερευνηθεί αποδεδειγμένα ότι μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση ή και την έκβαση της ακμής.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αρκετών τύπων εξογκωμάτων (σπυριά) στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτά τα εξογκώματα μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένα στο πρόσωπο, τον λαιμό και στο πίσω μέρος του ώμου. Η ακμή προκαλείται και πυροδοτείται πολύ συχνά από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, γι’αυτό και είναι πολύ πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στατιστικά, η ακμή, σε αυτή την ηλικία, θα υποχωρήσει σιγά σιγά χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές, θα επιμείνει στο χρόνο. Οι σοβαρές περιπτώσεις ακμής συνήθως δεν είναι επιβλαβείς, αλλά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους, stress και κατάθλιψης και ανάλογα με τη σοβαρότητά της, μπορεί να χρειαστεί και κάποια συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται τους πόρους που συνδέονται με αδένες λίπους ή σμηγματογόνους αδένες, κάτω από το δέρμα. Οι αδένες παράγουν ένα υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος “μπλοκάρουν” με νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπερβολική λιπαρότητα και μερικές φορές βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες συχνά αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περίσσεια λιπαρότητας, γεγονός που αυξάνει την εμφάνιση ακμής.

Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα;

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου είναι η διατροφή. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από αυτό το κομμάτι αλλά σίγουρα ορισμένες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο την εμφάνιση της ακμής αλλά και την πορεία της.

• Ορισμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σου πιο γρήγορα από άλλες

Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται γρήγορα, αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει τον αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη, μια ορμόνη που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Η περίσσεια αυτού του παράγοντα IGF-1 στο αίμα, είναι ικανή να προκαλέσει τους αδένες να παράξουν περισσότερο σμήγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής και φλεγμονής. Σε αυτή την κατηγορία τροφίμων ανήκουν: τα λευκά άλευρα και τα προϊόντα τους (ζυμαρικά, ρύζι, λευκό ψωμί) , η ζάχαρη και όλες οι τροφές που την περιέχουν έστω και κρυφά. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστοί ως υδατάνθρακες «υψηλού γλυκαιμικού δείκτη».

• Η σοκολάτα

Η σοκολάτα πιστεύεται επίσης ότι επιδεινώνει την ακμή, αλλά δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη έρευνα για να το επιβεβαιώσει αυτό. Ωστόσο, έχει φανεί ότι αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ακμή, μειώνοντας την κατανάλωση της, είδαν σημαντική βελτίωση στην όψη του δέρματος.

• Διατροφή δυτικού τύπου

Άλλοι ερευνητές έχουν μελετήσει τις συνδέσεις μεταξύ της «δυτικού τύπου» διατροφής ή «τυποποιημένης αμερικανικής διατροφής» και της ακμής. Αυτό το είδος διατροφής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλη κατανάλωση: υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γαλακτοκομικών, κορεσμένα λιπαρά και trans- λιπαρά οξέα (π.χ. βούτυρα, chips, κρέμες γάλακτος) .

Αυτά τα είδη τροφών έχει βρεθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία και έκκριση περίσσειας λιπαρότητας από τους αδένες και τελικά, να οδηγήσουν σε ακμή. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η προσκόλληση σε μία “διατροφή δυτικού τύπου” συνδέεται με μεγαλύτερη φλεγμονή, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ακμής.

Ποιες τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα;

Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα ακόλουθα τρόφιμα: δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Επίσης τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Ε, και αντιοξειδωτικά έχει φανεί αποδεδειγμένα πως βοηθούν καθώς μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό.

Μερικές φιλικές, προς το δέρμα, τροφές περιλαμβάνουν:

• Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα,γλυκοπατάτες

• Σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Ντομάτες

• Βατόμουρα

• Ψωμί ολικής

• Καστανό ρύζι

• Κινόα

• Σπόροι κολοκύθας

• Όσπρια

• Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες)

Αξίζει όμως πάντα να θυμάσαι, ότι ο οργανισμός του καθενός είναι διαφορετικός και μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι παρουσιάζουν περισσότερη ακμή όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα. Υπό την επίβλεψη του γιατρού σου, και κατόπιν με την βοήθεια εξειδικευμένου διατροφολόγου μπορεί να είναι χρήσιμο να πειραματιστείς με τη διατροφή σου για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.