Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες. Όμως, ενώ υπάρχουν πολλές συμβουλές για την αντιμετώπισή της, οι πληροφορίες για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ελάχιστες. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Το να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Όπως αναφέρει στο Stylist ο Δρ Jose Colon, το ξύπνημα στη μέση της νύχτας (ακόμα και 4 έως 6 φορές το βράδυ) είναι ένα φυσιολογικό μέρος του ανθρώπινου DNA μας. Το βασικό είναι να μπορείς να κοιμηθείς ξανά μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται καν ότι ξύπνησαν μέσα στη νύχτα. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οπότε καλό θα είναι να το παρατηρήσεις. Μπορεί να αποκαλύψει πολλά για σένα και το σώμα σου.

Ξυπνάς μεταξύ 21:00 και 23:00

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεσαι άγχος, δεδομένου ότι αυτή είναι συνήθως η ώρα που πας για ύπνο. Εξαιτίας του το σώμα έχει εισέλθει υποσυνείδητα στη λειτουργία flight or fight.

Επίσης, οι οθόνες κινητών και τάμπλετ και ένα υπερβολικά φωτεινό δωμάτιο εμποδίζουν το σώμα να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Αλλά και ο έντονος θόρυβος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία νωρίς το βράδυ.

Η λύση: Δοκίμασε το διαλογισμό, τη yoga ή μια άλλη χαλαρωτική ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις πριν ξαπλώσεις. Ή το να διαβάσεις ένα βιβλίο.

Ξυπνάς μεταξύ 11 μ.μ. και 1 π.μ.

Προσπάθησε να τρως νωρίτερα. Σύμφωνα με το κινέζικο ρολόι σώματος, ο μεσημβρινός ενέργειας που εξυπηρετεί τη χοληδόχο κύστη σου ενεργοποιείται κατά τις ώρες αυτές. Αυτό επειδή αυτή λειτουργεί, για να καταστρέψει όλα τα λίπη που έχεις καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά συνέπεια, το να ξυπνάς ανάμεσα σε αυτές τις ώρες μπορεί να σου δείχνει ότι πρέπει να επανεξετάσεις τι τρως πριν ξαπλώσεις. Ή ότι πρέπει να τρως πιο νωρίς. Αφορά επίσης τη συναισθηματική απογοήτευση, την πικρία και τη δυσαρέσκεια.

Η λύση: Φάε νωρίτερα το βράδυ και απόφυγε το σνακ αργά τη νύχτα. Επίσης, εστίασε στην αυτο-αποδοχή και στη συγχώρεση.

Ξυπνάς μεταξύ 1 π.μ. και 3 π.μ.

Το συκώτι σου ανανεώνεται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Η ρύθμιση της διατροφής και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ αργά τη νύχτα θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Η λύση: Πες όχι σε εκείνο το ποτήρι κρασί το βράδυ.

Ύπνος σε bonnet για υγιή και λαμπερά μαλλιά
@nitecapco

Ξυπνάς μεταξύ 3 και 5 π.μ.

Αυτό συμβαίνει, όταν οι πνεύμονές σου εργάζονται σκληρότερα. Το ξύπνημα και ο βήχας κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να καταναλώνεις πιο υγιεινά τρόφιμα ή να αναπνέεις καθαρότερο αέρα.

Η λύση: Προσπάθησε να κάνεις γυμναστική στη φύση.

Ξυπνάς από τις 5 π.μ. έως τις 7 π.μ.

Εδώ πρόκειται για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου σου. Δεδομένου ότι αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για την αποβολή των τοξικών αποβλήτων από το πεπτικό σύστημα. Για να βοηθήσεις τη διαδικασία, βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να αφορά το να νιώθεις συναισθηματικά αποκλεισμένη ή περιορισμένη στη ζωή σου. Ή να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αφήσεις τις ενοχές σου.

Η λύση: Πίνε περισσότερο νερό όλη την ημέρα και αφιέρωνε λίγο χρόνο στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων σου.

Άλλοι λόγοι που ξυπνάς τη νύχτα:

Πρέπει να πας στην τουαλέτα

Το να ξυπνάς τη νύχτα, για να πας στην τουαλέτα είναι συνηθισμένο – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις. Πολλοί γιατροί προτείνουν την αποφυγή διουρητικών, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ το απόγευμα και το βράδυ. Επίσης, τη μείωση στην πρόσληψη υγρών μετά τις 18:00. Δοκίμασε ακόμα να κάνεις ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις kegel). Ωστόσο, αν ακόμα ξυπνάς τη νύχτα κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου. Μπορεί να είναι σε θέση να καθορίσει ποιο είναι το θέμα με μια απλή εξέταση. Ή αν χρειαστεί, να σε παραπέμψει σε έναν ουρολόγο.

Ζεσταίνεσαι

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 15,5 και 18 βαθμών C. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation (NSF), πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο, επειδή ζεσταίνονται.

Ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείς θα σε ωφελήσει. Διότι, αυξάνει ελαφρώς τη θερμοκρασία σου, ενώ όταν βγαίνεις από το μπάνιο υπάρχει μια μικρή πτώση της. Κάτι που στον εγκέφαλό σου ισοδυναμεί με την ανάγκη να κοιμηθείς.

featured image: stylist.co.uk