Μιλάμε για τις σχέσεις με τους φίλους μας, για τις σχέσεις με τους γονείς μας, για τις ερωτικές σχέσεις. Όμως πολύ σπανιότερα, θα μιλήσουμε για τις σχέσεις με τα αδέρφια μας. Σαν να είναι η πιο ‘’δεδομένη’’ σχέση του κόσμου και δεν χρειάζεται αναφορές αλλά ούτε και πολλή δουλειά, όπως άλλες σχέσεις.

Αν έχεις αδέρφια κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή χωρίς αυτά. Γιατί είναι μία πραγματικότητα που δεν έχεις γνωρίσει.

Η σύνδεση με τα αδέρφια μας είναι πολύ παράξενη και δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη.

Είναι η άνεση που νιώθεις όταν κάθεσαι στο ίδιο δωμάτιο με τον αδερφό και την αδερφή σου, σε απόλυτη σιωπή, ωστόσο και οι δύο ξέρετε πώς νιώθει ο άλλος. Συνεχίζετε και οι δύο από εκεί που το σταματήσατε, ακόμα κι αν έχουν περάσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια από την τελευταία ουσιαστική σας συζήτηση. Είναι ένας άνθρωπος που είναι πάντα εκεί.

Τα αδέρφια είναι, τις περισσότερες φορές, ο πρώτος ”συμπαίκτης” ενός παιδιού και ο καλύτερος και παλαιότερος φίλος του σαν ενήλικας.

Η σχέση με τα αδέρφια μας μπορούν να μας διδάξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες και να μας βοηθήσουν να μάθουμε πώς να επιλύουμε συγκρούσεις και στη μετέπειτα ζωή μας. Ταυτόχρονα, οι ανθυγιεινές σχέσεις αδελφών μπορεί να προκαλέσουν δια βίου κοινωνική δυσλειτουργία. Ανάλογα με το αν έχουμε για παράδειγμα μεγαλύτερο αδερφό ή μικρότερη αδερφή, η αδελφική σας σχέση μπορεί να έχει διαφορετικές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Γιατί λοιπόν δεν αναφερόμαστε συχνά σε μία τόσο σημαντική και όπως φαίνεται καθοριστική, σχέση στη ζωή μας;

Γιατί δεν έχουμε τις σωστές λέξεις να την περιγράψουμε, είναι μία παράξενη αλλά σωστή απάντηση.

Οι αδερφικοί δεσμοί μπορεί να είναι καθοριστικοί, αλλά σε αντίθεση με τη ρομαντική αγάπη, για την οποία έχουμε ένα ευρύ λεξιλόγιο για να τη συζητήσουμε, η αδελφική αγάπη συχνά παραμερίζεται στην ιεραρχία της σημασίας των σχέσεων της ζωής μας.

Η έννοια της «αγάπης» έχει συνδεθεί περισσότερο με τη ρομαντική αγάπη.

Αν το σκεφτείς ίσως και εσύ δίνεις λιγότερη σημασία και αναγνώριση στους δεσμούς σου με την οικογένεια και τους φίλους σου, πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας τη λέξη αγάπη.

Είναι κρίμα, γιατί αυτές οι σχέσεις συχνά διαρκούν περισσότερο και είναι πιο ανιδιοτελείς και στοργικές. Επιπλέον, ακόμα κι αν έχεις καλές και υγιείς ρομαντικές σχέσεις, χρειάζεσαι ισχυρές φιλίες και οικογενειακούς δεσμούς στη ζωή σου για να είσαι ένα πλήρες άτομο. Κι όχι απλά μονάδα.

Ίσως τελικά, να πρέπει να δώσεις προτεραιότητα σε όλα τα διαφορετικά είδη αγάπης στην κοινωνία, όχι μόνο στον ρομαντισμό και τις ερωτικές σχέσεις.

Και είναι τόσο σημαντικό, γιατί η αδελφική αγάπη μπορεί να διαμορφώσει ολόκληρη  τη ζωή σου κι όχι μόνο την παιδική σου ηλικία.