Η έννοια «καλός γονιός» για τον καθένα έχει διαφορετική ερμηνεία και θα ακούσεις σίγουρα χίλιες διαφορετικές γνώμες, αν το ψάξεις λίγο παραπάνω.

Όμως το πρώτο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως η μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και προτεραιότητα ενός γονιού είναι να φροντίσει το παιδί του να είναι υγιές και ευτυχισμένο.

Ο «καλός γονιός» πλάθεται μαζί με το παιδί και είναι απαραίτητη η δουλειά και με τον εαυτό σου. Η βάση όμως είναι πάντα η ίδια. Και οι συμβουλές που οι ειδικοί προτείνουν να θυμάσαι είναι τα θεμέλια για να χτίσεις την καλύτερη δυνατή σχέση με το παιδί σου αλλά και με τον εαυτό σου.

Είναι οκ αν το παιδί σου κάποια στιγμή έχει νεύρα μαζί σου

Γίνε γονιός, όχι μόνο φίλος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να φοβάσαι να είσαι πιο αυστηρή, αν αυτό χρειάζεται, μην τυχόν και φανείς εσύ κακή. Το παιδί σου μπορεί να είναι θυμωμένο μαζί σου μερικές φορές. Αντιμετώπισέ το. Η εναλλακτική είναι να έχεις ένα αντιπαθητικό παιδί. Άφησε το να αποτύχει μερικές φορές. Κανείς δεν είναι επιτυχημένος σε όλα. Μερικές φορές, πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις.

Αντιμετώπισε το παιδί σου με σεβασμό

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν, όχι από όσα προσπαθείς να τους πεις. Αν κάποια στιγμή αισθάνεσαι υπερβολικά θυμωμένη πάρε λίγο χρόνο και απομακρύνσου. Εάν χάσεις την ψυχραιμία σου, εξήγησε στο παιδί σου τι συνέβη και απολογήσου. Ένας σταθερός, ακόμη και θυμωμένος, αλλά μετρημένος τόνος είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το να ακούγεσαι και να φαίνεσαι εκτός ελέγχου.

Σκέψου μακροπρόθεσμα

Μόλις το παιδί σου φτάσει στην εφηβεία, μη χάνεσαι στις λεπτομέρειες εστιάζοντας υπερβολικά στις καθημερινές συμπεριφορές και τις διαθέσεις του παιδιού σου. Θα βοηθήσει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος και σίγουρα απαιτεί κατανόηση και πολύ συζήτηση από μέρους σου. Όσο περισσότερο εστιάζεις στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής σχέσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τόσο περισσότερο θα αρέσει και στους δύο και μελλοντικά τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.

Λύστε μαζί κάποιο πρόβλημα

Η επίλυση προβλημάτων είναι αυτό που πρέπει να αντικαταστήσει την τιμωρία, προκειμένου να αναπτυχθεί υπεύθυνη συμπεριφορά με σεβασμό ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες. Η τιμωρία είναι μια καταναγκαστική τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται για να πείσουμε τα παιδιά να κάνουν αυτό που θέλουμε. Δεν κάνει τίποτα για να αναπτύξει χαρακτήρα και ενσυναίσθηση. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν μέσω του φόβου και της βίας. Η άσχημη συμπεριφορά τους έχει σκοπό να μας δείξει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα που απαιτεί περισσότερη προσοχή.

Χρησιμοποίησε την πειθαρχία για να διδάξεις, όχι να τιμωρήσεις

Κατανόησε τη βαθύτερη έννοια της λέξης πειθαρχία. Όλα έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία και την εκπαίδευση, όχι την τιμωρία και τις απειλές. Σκέψου τον εαυτό σου ως δάσκαλο και δείξε στο παιδί ότι το σέβεσαι, εξηγώντας το γιατί πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Να επαινείς την καλή συμπεριφορά

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψεις όταν τσακωθείς ή θυμώσεις με τα παιδιά σου, αλλά τα παιδιά θέλουν πραγματικά να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Τίποτα δεν κάνει ένα παιδί πιο ευτυχισμένο από την περηφάνια που νιώθει όταν επαινείται από τη μητέρα ή τον πατέρα του.

Να είσαι συνεπής με την πειθαρχία

Η ασυνεπής πειθαρχία μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τις αρνητικές συμπεριφορές επειδή το παιδί θα συνεχίσει να προσπαθεί με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα “τιμωρηθεί” για μία άσχημη συμπεριφορά.