Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα βράδυ να έχεις κοιμηθεί λίγες ώρες. Διάβασμα για την εξεταστική, μαραθώνιος Netflix, clubbing μέχρι το πρωί.

Όποιος και εάν είναι ο λόγος το σίγουρο είναι ότι η έλλειψη ύπνου σε επηρεάζει αρνητικά. Την επόμενη μέρα αισθάνεσαι κούραση, γκρίνια και σίγουρα μεγαλύτερη ευαισθησία.

Τελικά πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι για να μπορέσεις να λειτουργήσεις πλήρως;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας εξέτασε μια ομάδα ατόμων ηλικίας μεταξύ 21 και 38 ετών. Εξετάστηκαν σε διάφορα αντικείμενα, όπως την ικανότητά τους σε γενικές γνωστικές εξετάσεις και την λεκτική και αριθμητική τους συλλογιστική.

Ακόμα εξετάστηκαν στην ικανότητά τους να αντιδρούν στα οπτικά ερεθίσματα και να απομνημονεύουν βασικά μοτίβα.

Οι ερευνητές, μείωσαν τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, σε μόλις έξι ώρες από τις οκτώ. Μετά από μία περίοδο 14 ημερών επανέλαβαν τα ίδια tests. Στη συνέχεια, μετά από ένα ακόμη δεκαπενθήμερο, αλλά αυτή τη φορά με οκτώ ώρες ύπνου, τα ίδια άτομα εξετάστηκαν για μια τελευταία φορά.

Τα αποτελέσματα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον

Παραδόξως, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες που είχαν μόνο έξι ώρες ύπνου, τα άτομα ανέφεραν ότι δεν αισθάνθηκαν καθόλου υπνηλία. Όμως, οι βαθμολογίες τους αποδείχθηκαν ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερες, σε σύγκριση με τα αποτελέσματά τους μετά από οκτώ ώρες ύπνου. Οι χρόνοι αντίδρασης, η μνήμη και το χρονικό διάστημα συγκέντρωσης επηρεάζονται από μόλις δύο ώρες λιγότερου ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά σου να εκτελείς βασικές, καθημερινές εργασίες, όπως οδήγηση ή η μελέτη, είναι σημαντικά μειωμένη.

wake up
themighty.com

Έτσι, σύμφωνα με την επιστήμη, ο ύπνος οκτώ ωρών είναι ο ιδανικός. Παρόλα αυτά μπορείς να τον μειώσεις μέχρι και έξι. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι στις έξι ώρες, ή και λιγότερο, μπορεί να αντιμετωπίσεις περισσότερα προβλήματα από το να είσαι απλώς νυσταγμένος.

Διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν έχουν αρκετό ύπνο έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Η στέρηση ύπνου θέτει επίσης το σώμα σε κινδύνους που μπορεί να κυμαίνονται από κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ακόμη και καρκίνο.

Αν τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να σε πείσουν να αλλάξεις τις συνήθειες του ύπνου σου, μάθε πως ο ανεπαρκής ύπνος έχει επίσης συνδεθεί στενά με τη μείωση της τεστοστερόνης και της λίμπιντο, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Τώρα έχεις ακόμα περισσότερους λόγους να μείνεις στο κρεβάτι λίγο παραπάνω.

featured photo: StyleCaster