Η σκόνη είναι κάτι το ενοχλητικό και το αναπόφευκτο. Όσες φορές την εβδομάδα κι αν καθαρίζουμε το σπίτι μας, ποτέ δεν καταφέρνουμε να διώξουμε κάθε κόκκο σκόνης πάνω από τις επιφάνειες των επίπλων. Εκτός από το θέμα της καθαριότητας, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά μην τα παρατάς. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να την ξεφορτωθείς τελείως, αυτά τα απλά κόλπα θα σε βοηθήσουν να την κρατήσεις μακριά για όσο γίνεται περισσότερο. 

Πλύνε τα σεντόνια σου

Το να πλένεις τα σεντόνια σου όσο πιο συχνά γίνεται μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρύνεις την περιττή σκόνη. Η σκόνη αποτελείται από νεκρά κύτταρα, από τα οποία είναι γεμάτα τα σεντόνια μας. Προσπάθησε να πλένεις τα σεντόνια σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Χρησιμοποίησε τον σωστό τύπο ηλεκτρικής σκούπας

Ο σωστός τύπος ηλεκτρικής σκούπας πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά. Κάνοντας τη σωστή επένδυση μπορείς πραγματικά να δεις διαφορά στο σπίτι σου. Μπορείς να καθαρίζεις τα χαλιά και τις επιφάνειες τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, αν έχεις κατοικίδιο ίσως χρειαστεί και περισσότερες. 

Σφουγγάρισε και καθάρισε καλά τις επιφάνειες

Τα περισσότερα προϊόντα κατά της σκόνης δεν εγκλωβίζουν  τη σκόνη, απλά την μετακινούν και τη διασκορπίζουν στο χώρο. Για το πάτωμα, μία σφουγγαρίστρα με λίγο νερό θα τραβήξει περισσότερη σκόνη. Όσο για τις επιφάνειες των επίπλων, με κάποιο πανί με μικροΐνες, μιας είναι σχεδιασμένες να “τραβούν” τη σκόνη και τη βρομιά. 

9 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη σκόνη στο σπίτι σου
Unsplash / Brina Blum

Καθάρισε τα ριχτάρια των καναπέδων σου

Τα ριχτάρια στο σπίτι σου δεν έχουν απλά σκόνη, αλλά και την παράγουν. Η σκόνη από τα υφάσματα μεταφέρεται μέσω του αέρα και αυτό προσθέτει ακόμα περισσότερη. 

Πάρε έναν ιονιστή 

Μία ηλιόλουστη μέρα στο σπίτι σου θα διαπιστώσεις ότι στο χώρο αιωρείται παντού σκόνη. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει το χώρο σου σε αυτή την περίπτωση είναι ένα ιονιστής. Έτσι, θα μειώσεις και το πόσο τακτικά θα πρέπει να καθαρίζεις. Ένας καλός ιονιστής θα καθαρίσει το σπίτι από βακτήρια, χημικές ουσίες, υγρασία και τις τρίχες των κατοικίδιων σου.

Άλλαξε τα φίλτρα του καυστήρα σου

Αν το σπίτι σου έχει καυστήρα, τότε ήδη η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή -δεδομένου ότι αλλάζεις τα φίλτρα του συχνά. Υπολόγισε να τα αλλάζεις κάπου κοντά στο φθινόπωρο ώστε να συνεχίσει να δουλεύει όπως πρέπει. 

Συμμάζεψε το χάος

Ένας τρόπος να γεμίσεις το σπίτι με σκόνη, είναι η ακαταστασία και τα πολλά πράγματα στο χώρο. Όταν ο χώρος είναι γεμάτος βιβλία και χαρτιά είναι δύσκολο το να τα ξεσκονίσεις. Πράγματα όπως μαξιλάρια και κουβέρτες μπορούν επίσης να παράγουν αλλά και να εγκλωβίσουν τη σκόνη. Ίσως χρειάζεται να μειώσεις τα πράγματα στο σαλόνι και το δωμάτιό σου. 

Κράτα τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά

Όταν ο καιρός είναι καλός, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ανοίγεις τα παράθυρα ώστε να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, το να έχεις τα παράθυρα ανοιχτά αυξάνει το ποσοστό σκόνης και βρομιάς στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. 

Κάνε πιο συχνά μπάνιο τα κατοικίδιά σου

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να κάνεις μπάνιο τα κατοικίδιά σου όσο πιο συχνά γίνεται, για την υγεία τους αλλά και για να κρατούν το σπίτι καθαρό. Τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν αρκετή σκόνη στο χώρο λόγω του τριχώματος και του δέρματος τους. 


Πηγή: popsugar.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: PureWow