Θυμάμαι ήταν κάπου στο 2007 που το Facebook ξεκίνησε να μπαίνει δειλά δειλά στη ζωή μας. Τότε ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να φανταστούμε τις αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει στο κομμάτι των relationship status. Το μόνο μοντέλο σχέσης που απαντούσε στο relationship ήταν η ίδια σχέση από μόνη της. Τον βρήκες, τον κρατάς ή τον χωρίζεις.

Τα πολύπλοκα σχήματα και οι αδιέξοδες καταστάσεις ήρθαν μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά apps που απέσπασαν γερές κριτικές στο κομμάτι του dating. Έτσι οι πατροπαράδοτες σχέσεις αυτές που αποτελούνταν από δύο άτομα με αρχή μέση και χωρίς τέλος άρχιζαν να μοιάζουν σαν την καρέτα καρέτα. Έγιναν είδος προς εξαφάνιση ή απλά τις υποτιμήσαμε. Αφού με λίγες εκπτώσεις στα θέλω μας και ένα πάντρεμα επιθυμιών κρατήσαμε το αντικείμενο του πόθου μας με υποχωρήσεις.

Ναι, αν με ρωτάς το διαδίκτυο και η μόδα του εύκολου meet up αλλοτρίωσε κάθε πιθανότητα παραδοσιακής σχέσης δημιουργώντας συνώνυμα.

Λίγα χρόνια μετά λοιπόν φτάνοντας στο σήμερα, το relationship staus έχει αποκτήσει μια μεγάλη ποικιλομορφία. Ισορροπούμε ανάμεσα στο τι νιώθεις και τι μπορείς να έχεις. Άραγε είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ό,τι πριν.

Friends with benefis αλλά συναισθήματα

Αυτό ας το χρεώσουμε στο Sex & The City και στη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Είδαμε πως η χαλαρή μεν παθιάρικη δε σχέση της με το Mr Big απέφερε καρπούς και είπαμε να την αντιγράψουμε. Με μόνη διαφορά πως τέτοιου είδους σχέσεις στην πραγματική ζωή έχουν μηδαμινές πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα happy end. Το μόνο σίγουρο επίτευγμα κάθε τέτοιας σχέσης είναι να μαζεύεις τα κομμάτια σου, να μην μπορείς να ελέγξεις εσένα και τις αντιδράσεις σου. Και φυσικά να μην μπορείς να το σταματήσεις. Θα μοιάζει λίγο σαν κακό ναρκωτικό. Βέβαια το κυριότερο είναι πως κινδυνεύεις να νιώσεις πράγματα για κάποιον που ενδεχομένως δε θα νιώσει τίποτα και ποτέ για σένα.

Serial dater χωρίς αποκλειστικότητες

Ας είναι καλά το tinder και τα αδερφάκια του που μας ενημέρωσαν πόσο εύκολο είναι να βγεις ραντεβού και κάνεις σεξ με κάποιον απόψε. Με βαθμό δυσκολίας όσο να παραγγείλεις τη σωστή πίτσα από το e-food. Τι να τις κάνεις τις δεσμεύσεις και τους όρκους αγάπης όταν μπορείς να έχεις κάθε βράδυ διαφορετικό crush στο κρεβάτι σου;

The secret bae

Οι φίλες σου είναι ακόμα στο στέκι με σφηνάκια. Εσύ προφασίζεσαι τον εικοστό πονοκέφαλο (για αυτή τη βδομάδα) και ξεγλιστράς για να πας να τον βρεις. Περνάς όμορφα μαζί του –ίσως έχεις αρχίσει να νιώθεις και μερικά τσιμπήματα- αλλά δεν μπορείς να το μοιραστείς με κανέναν. Έχετε αποφασίσει η σχέση σας να παραμείνει κρυφή. Μπορεί να δουλεύετε μαζί, να έχετε κοινές παρέες ή απλά εκείνος να μην έχει χωρίσει εντελώς. Ό,τι απ’ όλα αυτά και να ισχύει, το θέμα είναι πως όσο λατρεμένο είναι το κρυφό και το απαγορευμένο, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει όταν μαθευτεί. Γιατί τίποτα δε μένει κρυφό για πάντα.

 

Ελεύθερη αλλά κολλημένη με κάποιον/με το παρελθόν

Το ρομαντικό κορίτσι με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Αυτή που δε μπορεί να αποδεχτεί το τέλος και βρίσκεται σε μια μόνιμη θλίψη και σε μια κατάσταση αναμονής. Άλλοτε περιμένει έναν γυρισμό κι άλλοτε απλά δηλώνει πως το μέτρο σύγκρισης είναι ο προηγούμενος που έχει θέσει τον πήχη ψηλά.

Μαζί αλλά χωρίς ταμπέλες

Η στιγμή που οι ψυχολόγοι σκίζουν τα πτυχία τους και οι φίλες σου αναρωτιούνται για χιλιοστή φορά αν είστε μαζί. Είστε; Δεν ξέρεις να απαντήσεις με λόγια, αλλά μέσα σου σκας από χαρά. Γιατί νιώθεις πως αυτό που έχεις μοιάζει να είναι από κείνα τα νορμάλ που ο άλλος δεν έχει κόλλημα με πρώην, δε σε τρέχει, σε θέλει και στο δείχνει. Ναι κι ενώ όλα μοιάζουν υπέροχα παραμένεις άτιτλη. Γιατί εν έτη 2019 οι ταμπέλες δημιουργούν άγχος, στρες και υποψία κουκουλώματος. Ενώ η χαλαρή 24ωρη αποκλειστικότητα για την οποία κανείς δε ζητάει εξηγήσεις έχει το αίσθημα της ελευθερίας.

Ζευγάρι χωρίς πλάνα για γάμο

Υπάρχει κι αυτό το relationship status. Αυτό της από κοινού αποδοχής ότι ο γάμος θα παραμείνει άγνωστη λέξη για σας. Ο στραγγαλισμός του ονείρου για τη μανούλα που δε θα σε δει ποτέ σε λευκό φορεματάκι. Όμως όσο αυτή η εικόνα πάει κόντρα στα οικογενειακά στερεότυπα και ενδέχεται να φέρει εμφράγματα στο σόι, άλλο τόσο φέρνει μια αλήθεια. Μια αλήθεια που σου λέει πως η ευτυχία έχει πολλές μορφές και πως ίσως η καλύτερη δέσμευση να είναι η πιο αληθινή σας υπόσχεση.

Ο χωρισμός που μονίμως εκκρεμεί

Αυτό το ψυχοφθόρο και μαζί και χώρια. Και χωρίζουμε και σε θέλω πίσω. Με σύσσωμο το φιλικό περιβάλλον να κρούει το καμπανάκι πως αυτή η σχέση έχει γίνει κάτι περισσότερο από τοξική. Συνήθως τέτοιες καταστάσεις έχουν μπόλικο εγωισμό και φόβο παραδοχής πως αυτή η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της.

Η σχέση από απόσταση με το back up plan

Ο ενθουσιασμός, τα συναισθήματα και το «θα σε περιμένω όσο χρειαστεί» γίνεται πολύ γρήγορα «δεν έχω χρόνο να ανοίξω το face time» ή απλά «θα βγω για επαγγελματικό δείπνο. Κάπως έτσι το long distance thing ξεκινάει να μπαίνει το τρίτο πρόσωπο και μαζί με αυτό οι αμφιβολίες.

Δεν ξέρω αν ένα σωστό relationship status απαντά σε single or taken. Αν φταίνε οι τίτλοι που η ερωτική μας ζωή είναι ένα μικρό χάος με μεγάλα όνειρα. Ή αν απλά πρέπει να δεχτούμε πως από δω και πέρα η αγάπη, το φλερτ και το dating θα παίρνουν περίεργες μορφές. Ίσως οι τίτλοι και τα περίεργα σχήματα να ηχούν πιο οικείοι, αρκεί να σκεφτείς πόσο ευτυχισμένη είσαι τη στιγμή που μιλάμε.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


gifs: giphy.com