Τα μικρά διαμερίσματα έχουν αρκετά θετικά στοιχεία: χαμηλότερο ενοίκιο, βρίσκονται κοντά στο κέντρο και σίγουρα έχουν μία οικεία θαλπωρή. Ξέρεις όμως όσα χρειάζεται για τη διακόσμηση ενός μικρού διαμερίσματος;

Δυστυχώς όταν οι άνθρωπο ξεκινούν τη διακόσμηση ενός μικρού διαμερίσματος σκέφτονται πώς να το κάνουν λειτουργικό, αλλά κανείς δεν σκέφτεται το design. Να θυμάσαι ένα πράγμα: Το διαμέρισμά σου μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και ένα μεγάλο έργο τέχνης.

Ωστόσο, στην προσπάθειά σου να βρεις μία ισορροπία, μην ξεχνάς ότι ένα σπίτι θα πρέπει πρώτα από όλα να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Αρχικά θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να το γεμίσεις με πράγματα που σε ευχαριστούν και που εκφράζουν τη προσωπικότητά σου.

Κάνε χωρίσματα στον χώρο σου με προσοχή

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να είναι ενδιαφέρον το να μένεις σε έναν ενιαίο χώρο, αλλά η έλλειψη ορισμού του χώρου κουράζει εύκολο το μάτι. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς ώστε να διαχωρίσεις τις περιοχές του σπιτιού και να δώσει στη κάθε μία και από έναν σκοπό. Για παράδειγμα, τοποθέτησε έναν μπουφέ ανάμεσα στη κουζίνα και την τραπεζαρία για ευκολότερη πρόσβαση και έξτρα αποθηκευτικό χώρο. Βάλε τον καναπέ σου κολλητά στα πόδια του κρεβατιού σου ώστε να κοιτάει προς το σαλόνι.

Αν πάλι έχεις κάποιο ιδιαίτερο χόμπι, μη διστάσεις να το εκμεταλλευτείς. Βάλε, ας πούμε, ένα ποδήλατο ακουμπισμένο σε κάποιο τοίχο ή γέμισε το χώρο σου λουλούδια και φυτά.

Επένδυσε σε έπιπλα που έχουν πολλαπλή χρήση

Όταν έχεις να κάνεις με ένα μικρό σπίτι, κάθε εκατοστό μετράει. Εκμεταλλεύσου το, παίρνοντας έπιπλα που έχουν πολλαπλή χρήση. Η κρεβατοκάμαρα είναι ένας χώρος που σίγουρα μπορείς να τον αξιοποιήσεις με τέτοιο τρόπο.

Τι θα έλεγες για ένα κρεβάτι που μπορεί να γίνει και καναπές ώστε να βλέπεις τηλεόραση και ταυτόχρονα να υπάρχει αρκετός αποθηκευτικός χώρος;

Ξανασκέψου τους χώρους που δεν χρησιμοποιείς

Αν μένεις στο ίδιο σπίτι για αρκετό καιρό, σίγουρα έχεις κολλήσει με τον χώρο και τη λειτουργικότητα των πραγμάτων. Τι θα έλεγες λοιπόν αν ξεκινούσες από το σημείο κάτω από το κρεβάτι σου;

Προκάλεσε τον εαυτό σου να δει όλες τις “άχρηστες” γωνίες και επιφάνειες του σπιτιού ώστε να βρουν επιτέλους έναν σκοπό.

Χρησιμοποίησε κάθετες επιφάνειες για αποθήκευση

Ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείς τον χώρο σου, είναι το να σκεφτείς κάθετα αλλά και οριζόντια. Οι ψηλοί και στενοί αποθηκευτικοί χώροι είναι το καλύτερο ξεκίνημα.

Τοποθέτησε δύο κάθετες βιβλιοθήκες σε κάθε πλευρά της πόρτας ώστε να δείχνει πιο sophisticated.

Βρες ένα σύστημα οργάνωσης

Όλοι ξέρουμε ότι η οργάνωση είναι το σημαντικότερο όταν μένεις σε ένα σπίτι. Αλλά ακόμα και όταν μιλάμε για πρακτικούς τρόπους, αν μιλάμε για έναν άκρως ακατάστατο χώρο, λύση δεν θα βρεθεί ποτέ.

Σύμφωνα με μία έρευνα της Phillippa Lally, μίας ψυχολόγου-ερευνήτρια του University College του Λονδίνου, χρειάζονται μόλις 66 μέρες ώστε να δημιουργήσεις μία συνήθεια. Μετά θα δεις πως όλα θα είναι πιο εύκολα.

Χρησιμοποίησε μία φωτεινή παλέτα χρωμάτων

Μπορεί τα σκούρα χρώματα να είναι πιο ελκυστικά και πιο ζεστά στο μάτι, να ξέρεις όμως πως η λύση για να φαίνεται το σπίτι σου πιο μεγάλο είναι τα φωτεινά χρώματα.

Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείς να ζήσεις σε έναν τόσο φωτεινό κόσμο, μπορείς να το διορθώσεις με τα έπιπλα.

Πρόσθεσε γωνίες με τα έπιπλα και το decor σου

Σύμφωνα με έρευνες, οι γωνίες στο σπίτι προσδίδουν μία ζωντάνια και μία ευθυμία. Βάλε στο μυαλό σου στρόγγυλες τραπεζαρίες ή έναν γωνιακό καναπέ.

Μόλις βρεις τα έπιπλα που σε αντιπροσωπεύουν, σιγουρέψουν ότι θα πρέπει να δώσεις τη δική σου πνοή στο χώρο. Ξεκίνα με επιδαπέδιες λάμπες.

Δώσε βάθος

Ένα πράγμα που λείπει από τα μικρά σπίτια, είναι το βάθος. Ας πούμε σε αυτό το σημείο πως δεν είναι και τόσο σωστό σαν κίνηση η τοποθέτηση του ενός αντικειμένου επάνω στο άλλο.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχει ένας καναπές με ουδέτερο χρώμα, πρόσθεσε τρία διαφορετικά μαξιλάρια.

Δες ακόμα:

Το pro tip για να ανανεώσεις έναν χώρο μέσα σε 5 λεπτά χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ

8 τάσεις στη διακόσμηση που θα αποχαιρετήσουμε το 2019


Πηγή: freshome.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Images: freshome.com