Αγαπημένη και δημοφιλής δραστηριότητα του καλοκαιριού, το beach volley είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να περάσεις ευχάριστο χρόνο με τους φίλους στην παραλία. Επιπλέον, το συγκεκριμένο άθλημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου. Αποτελεί μια cardio άσκηση που συντελεί και στην ενδυνάμωση των μυών. Ενώ οι απαιτήσεις του παιχνιδιού και το γεμάτο με άμμο γήπεδο δημιουργούν μια έντονη και ολοκληρωμένη προπόνηση. Ειδικότερα:

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος

Το παραδοσιακό βόλεϊ σε εσωτερικό χώρο είναι γνωστό για την έντονη καρδιαγγειακή εκγύμναση που προσφέρει. Οι ρυθμοί του παιχνιδιού είναι τέτοιοι που αναγκάζεσαι να πηδάς και να τρέχεις. Έτσι, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αντοχή σου. Παράλληλα, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον οργανισμό.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό

Από την άλλη, το γήπεδο με άμμο δημιουργεί αντίσταση. Με τον τρόπο αυτό, ανεβαίνει η ένταση της καρδιαγγειακής προπόνησης και έχεις έντονη εφίδρωση. Άρα καίγονται περισσότερες θερμίδες (μέχρι και 585 θερμίδες, σε παιχνίδι διάρκειας 45 λεπτών).

Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσεις εξαιρετική δύναμη και αντοχή

Το τρέξιμο, τα συνεχή άλματα και η κάθε κίνηση – που απαιτεί τη συνεργασία όλων των μερών του σώματος – αυξάνει την ενέργειά σου. Επιπλέον, βελτιώνεται η συνολική σου απόδοση σε άλλα αθλήματα και προπονήσεις.

Συντελεί στην ενδυνάμωση

Η αντίσταση είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την απόκτηση μυϊκού τόνου. Παίζοντας βόλεϊ στην άμμο, αναγκάζεσαι να δουλέψεις τα πόδια σου δύο φορές πιο σκληρά από ό, τι σε ένα εσωτερικό γήπεδο. Αυτό δυναμώνει και τονώνει τους μυς και δημιουργεί μια έντονη, γεμάτη προπόνηση.

Βελτιώνει την ευκινησία και την ισορροπία

Το να καταφέρεις να διατηρήσεις την ισορροπία και τη σταθερότητά σου σε ένα γήπεδο με άμμο, ίσως αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση. Καθότι η άμμος αλλάζει συνεχώς κάτω από τα πόδια σου, αναγκάζεσαι να αλλάζεις γρήγορα τη θέση σου, συνειδητά ή όχι. Επίσης, ενεργοποιούνται οι μύες «γρήγορης συστροφής». Οι συγκεκριμένοι μύες συχνά παραμελούνται στις περισσότερες ασκήσεις. Εάν ελπίζεις να βελτιώσεις την ευελιξία σου στο γήπεδο εσωτερικού χώρου, σκέψου να παίξεις στην άμμο beach volley.

Ενισχύει τον κιναισθητικό συντονισμό

Συγχρονίζεις τα μάτια με τα χέρια, επειδή όταν παίζεις πρέπει να δεις την πορεία της μπάλας και να τη χτυπήσεις στο σωστό σημείο. Το μυαλό συνεργάζεται με το σώμα και βελτιώνονται τα αντανακλαστικά σου.

Είναι μια ευχάριστη υπαίθρια κοινωνική δραστηριότητα που καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα

Το να περνάς πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι βλαβερό για την ψυχική ή σωματική σου υγεία. Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος τρόπος ζωής αυξάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Ευτυχώς, το beach volley παρέχει την ευκαιρία να βγεις έξω, να ασκηθείς και να κάνεις νέους φίλους. Παράλληλα, βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σου. Αν ψάχνεις, λοιπόν, για μια καινούργια κοινωνική δραστηριότητα, σκέψου το ενδεχόμενο να συμμετάσχεις σε ένα πρωτάθλημα.

featured photo: patrasevents.gr