Τα τριάντα χρόνια για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελούν ηλικία-σταθμό. Είσαι νέα και αναρωτιέσαι αν μέχρι τώρα έχεις φτάσει εκεί που φανταζόσουν. Στα τριάντα ξέρεις πάνω κάτω ποιος είσαι. Τα θέλω σου. Η προσωπικότητά σου έχει διαμορφωθεί. Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης. Κάθε άλλο. Όσο ζεις, μαθαίνεις.

Γι’ αυτό, τα τριάντα είναι μια ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις να επενδύεις στον εαυτό σου. Πέρα από τη δουλειά σου, τους φίλους, τις σχέσεις και τα χόμπι σου. Είναι η στιγμή που χρειάζεσαι εσύ φροντίδα.

Πώς θα το κάνεις αυτό λοιπόν; Δες εννιά τρόπους στους οποίους πρέπει να επενδύσεις.

Χτίσε το network σου

Όποιος επαγγελματικός τομέας κι αν σε ενδιαφέρει ξεκίνα να στήνεις τις επαφές σου. Κράτα στο αρχείο σου τους ανθρώπους που θεωρείς σημαντικούς και τις γνωριμίες που σε ενδιαφέρουν επαγγελματικά.

Εκμεταλλεύσου γνώσεις από γονείς και παππούδες

Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια, από όπου μπορείς να την λάβεις. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι του περιβάλλοντός σου έχουν ζήσει καταστάσεις, για τις οποίες οι συμβουλές τους μπορεί να σε σώσουν. Είτε πρόκειται για την καριέρα σου, είτε για τη διαχείριση των χρημάτων σου.

Μάθε να διαχειρίζεσαι το budget σου

Στα είκοσί σου σίγουρα έμαθες κάποια βασικά για την διαχείριση των πόρων. Στα τριάντα όμως, θα πρέπει να εστιάσεις στο κέρδος που θα σου αποφέρει η δουλειά σου, και ακόμα, πώς μπορείς αυτό να αυξάνεται όσο περνά ο καιρός.

Επένδυσε σε μία λειτουργική και ανεκτική στο χρόνο γκαρνταρόμπα

Στα 30 σου, θέλεις να έχεις ρούχα για όλες τις περιστάσεις. Επαγγελματικά, πιο επίσημα και πιο casual. Επένδυσε σε ορισμένα διαχρονικά κομμάτια που θα σε συνοδεύουν για μια ζωή.

Αναβάθμισε τις ικανότητές σου

Αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις εκείνη τη γλώσσα που ήθελες ή γίνε expert στον προγραμματισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες προτιμούν ανθρώπους που δε σταματούν να ασχολούνται με την εκμάθηση νέων δεξιότητων, παρά καταφεύγουν στην πρόσληψη νέων ατόμων. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από χόμπυ, που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις ή να αποκτήσεις έναν καινούργιο ρόλο.

Γνώρισε τον κόσμο της ψυχοθεραπείας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον αναζητούν βοήθεια σχετικά με τα επαγγελματικά και προσωπικά τους θέματα. Η καλύτερη περίοδος της ζωής σου για να επενδύσεις στον εαυτό σου, επιτρέποντάς του να καθοδηγηθεί από έναν μέντορα, έναν ψυχολόγο ή έναν life coach, είναι αυτή των τριάντα.

Αγάπα τον εαυτό σου

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να τα βρεις με τον εαυτό σου. Αφιέρωσέ του χρόνο, κάνε καινούργια πράγματα, γνώρισέ τον καλύτερα. Μάθε σε ποιες καταστάσεις λειτουργείς καλύτερα, τι σε ενδιαφέρει και σε τι ξεχωρίζεις.

Μη φοβάσαι την αποτυχία

Μπορείς να μάθεις πολλά από κάθε αποτυχία που βιώνεις. Είναι αυτό που θα σε κάνει πιο δυνατό και θα σου δώσει κίνητρο και έμπνευση να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Στήριξε τις άλλες γυναίκες

Αντί να συγκρίνεσαι και να ανταγωνίζεσαι τις υπόλοιπες γυναίκες, προσπάθησε να τις προμοτάρεις. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν ανάγκη αυτήν την αλλυλοϋποστήριξη.

featured photo: 1000traveltips.com