Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ πριν το Paterson δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πως κάποια μέρα θα κάθομαι στο γραφείο και όχι μόνο θα ψάχνω ταινίες που έχουν να κάνουν με την ποίηση και καθημερινούς και μη ποιητές αλλά πως θα έμπαινα στην διαδικασία να τις δω κιόλας. Με το σινέμα να είναι η εικόνα των ποιημάτων που έχεις στο κεφάλι σου, η φαντασία σου μερικές φορές δεν καταστρέφεται από αυτή την εικόνα αλλά γίνεται ακόμη καλύτερη. Γιατί υπάρχουν ταινίες που είναι πολύ καλύτερες απ’ όσο τις είχες φανταστεί.

Όμως αυτές οι ταινίες για τους ποιητές και την ποίηση, έχουν μια τάση να μην αναλύουν το έργο τους αλλά την προσωπική τους ζωή και την δημόσια, επίσης. Κάνουν αυτή την αντίθεση ώστε να σε οδηγήσουν στο να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα για το πως δημιουργήθηκε το έργο αυτό και ποια από τις δύο ζωές που ζουν φαίνεται περισσότερο. Μικρά μεγαλεία σαν τις παρακάτω επτά ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δεις.

Paterson (Jim Jarmusch, 2016)

imdb: 7.5

Το Paterson είναι η απλή καθημερινότητα ενός οδηγού λεωφορείου που δίνει βάση χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα στις μικρές και μεγάλες νίκες τησ ζωής.

Director: Jim Jarmusch Writer: Jim Jarmusch Stars: Adam Driver, Golshifteh Farahani

Διάβασε επίσης, Γιατι θελουμε πιο πολλες ταινιες σαν το Paterson

The Colour of Pomegranates (Sergei Parajanov, 1969)

imdb: 7.7

Μια σουρεαλιστική βιογραφία ενός ποιητή από την Αρμενία με το όνομα Sayat Nova. Η ζωή του δεν ακολουθεί την αφηγηματική προσέγγιση όπως οι υπόλοιπες ταινίες ποιητών, παρ’ όλα αυτά φαίνεται να έχει αρκετά συχνά ‘ποιητικές εικόνες’.

Director: Sergei Parajanov Writers: Sayat Nova (poems), Sergei Parajanov Stars: Sofiko Chiaureli, Melkon Alekyan, Vilen Galstyan

Sylvia (Christine Jeffs, 2003)

imdb: 6.3

To Sylvia είναι μια ταινία για την ερωτική ιστορία των ποιητών Ted Hughes και Sylvia Plath. Director: Christine Jeffs Writer: John Brownlow Stars: Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Lucy Davenport

Bright Star (Jane Campion, 2009)

imdb: 7.0

Το Bright Star έχει να κάνει με την σχέση που είχαν οι ποιητές του 19ου αιώνα, John Keats και Fanny Brawne για περίπου τρία χρόνια.

Director: Jane Campion Writers: Jane Campion, Jane Campion Stars: Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider

A Quiet Passion (Terence Davies, 2016)

imdb: 7.2

Η ιστορία της αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson από την αρχή της παιδικής της ηλικίας μέχρι να ασχοληθεί με την τέχνη. Director: Terence Davies Writer: Terence Davies Stars: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff

Neruda (Pablo Larraín, 2016)

imdb: 7.2

Το 1940 ένας ντετέκτιβ ψάχνει τον ποιητή που κέρδισε βραβείο Nobel, Pablo Neruda λίγο αφού έχει γίνει φυγάς στην ίδια του τη χώρα ως μέλος των Κομμουνιστών. Director: Pablo Larraín Writer: Guillermo Calderón Stars: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán

Διάβασε επίσης, ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ: CLASH, NERUDA, IMPERIUM

Dead Poets Society (Peter Weir, 1989)

imdb: 8.0

Ένας Άγγλος δάσκαλος με το όνομα John Keating αποτέλει πηγή έμπνευσης στους μαθητές του έτσι ώστε να ξεκινήσουν να ψάχνουν στην ποίηση γνώση και συναισθήματα που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν.

Director: Peter Weir Writer: Tom Schulman Stars: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke