Μία από τις καινούργιες ταινίες της εβδομάδας που έχει σίγουρα γίνει θέμα συζήτησης και μαγνητίζει για διαφορετικούς λόγους το ενδιαφέρον των θεατών, έχει τίτλο Fifty Shades Darker και είναι η δεύτερη της τριλογίας, Είναι ένα φιλμ στο οποίο η εικόνα παίζει κυρίαρχο ρόλο γι’ αυτό και είναι πολύ προσεγμένη. Υπάρχει χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ωραίο styling σε διακόσμηση, ρούχα, μακιγιάζ, μαλλιά. Έχει εξαιρετική μουσική όπως και φωτογραφία. Εδώ, σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, η έμφαση δίνεται στο συναισθηματικό περισσότερο δέσιμο των δύο πρωταγωνιστών βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη σαρκική επαφή η οποία αν και δεν λείπει, είναι αρκετά περιορισμένη. Υπάρχει και έντονος αισθησιασμός που κινείται όμως σε συντηρητικά πλαίσια. Είναι μια επιλογή που θα ευχαριστήσει κατ’ αρχήν το μάτι και θα σας χαλαρώσει αφού δεν θα χρειαστεί να διυλίσετε τον κώνωπα με την υπερανάλυση των βαθύτερων μηνυμάτων. Εγώ πάντως βλέποντάς την πέρασα ένα ευχάριστο δίωρο.

shades_4

Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολυσυλλεκτική κινηματογραφική εβδομάδα. Μπαίνω στις αίθουσες και βγαίνοντας από αυτές βάζω θετικό πρόσημο, στην πλειοψηφία των διαθέσιμων προτάσεων. Οι παρακάτω ταινίες είναι ιδιαίτερες και γι’ αυτό νομίζω ότι αξίζουν της προσοχής σας:

Η κλούβα (Clash): Μια χώρα σε ένταση, κλεισμένη σε 8 τ.μ.

clash_poster

Κάιρο, καλοκαίρι του 2013. Δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στη χώρα έχουν μόλις ξεκινήσει μια σειρά από εξεγέρσεις που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι. Μέσα σε μια κλούβα της Αστυνομίας που διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις, συλλαμβάνονται και προσθέτονται σταδιακά πολίτες με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Θα μπορέσουν οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν;

Στο Φεστιβάλ Καννών 2016 ήταν η ταινία έναρξης στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και η πρόταση της Αιγύπτου για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ένα φιλμ με έντονο πολιτικό λόγο από τον ακτιβιστή σκηνοθέτη Mohamed Dian, που εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά όλων όσων καθημερινά βρέθηκαν μάρτυρες στα γεγονότα του 2013, αλλά και την αμέσως επόμενη περίοδο. Σεναριακά, είναι ευρηματική η σύλληψη της ιδέας μιας αστυνομικής κλούβας μόλις 8 τ.μ. μέσα στην οποία θα βρεθούν σε ακραίες συνθήκες αντίπαλες ομάδες όπως οι επαναστάτες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο στρατός, ένα παιδί, δύο γυναίκες και δύο δημοσιογράφοι ο ένας εκ των οποίων έχει κατά το ήμισυ, Αμερικανική υπηκοότητα.

Η κλιμάκωση της έντασης των γεγονότων εντός και εκτός κλούβας είναι συγκλονιστική και πάλλεται από δυναμισμό. Οι στιγμές των συγκρούσεων είναι συγκλονιστικές και το φινάλε της ταινίας αφοπλιστικό. Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ο τρόπος που έχει σκηνοθετηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα μέσα στο περιορισμένο χωροταξικά πλαίσιο της κλούβας, που είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ο οποίος κινείται διαρκώς στο εσωτερικό της. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται αλληγορικά το ασφυκτικό και άκρως επικίνδυνο περιβάλλον στο οποίο έχουν βρεθεί όλοι οι πολίτες της Αιγύπτου ανεξάρτητα από την ιδιότητα, το φύλο, την ηλικία ή τις πεποιθήσεις που έχουν. Επίσης είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμα και ο μικρότερος ρόλος είναι τόσο δυνατός που μένει έτσι καρφωμένος στο μυαλό του θεατή, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα. Είναι μια ταινία τόσο πλούσια σε μηνύματα και συναισθήματα που δύσκολα θα μπορέσω να αφήσω πίσω μου.

clash

Σκηνοθεσία: Mohamed Diab, Γλώσσα: Αραβικά, Διάρκεια: 97′, Διανομή: Weird Wave

Πρωταγωνιστούν: Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed, May Elghety

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=XAMA3DuMMQM

Neruda: ο κυνηγημένος ποιητής της αγάπης.

neruda_poster

To 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί την κυβέρνηση για προδοσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό το γεγονός προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσονάου έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με τη γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στη Χιλή της δεκαετίας του ’40 με μια πολιτική ταινία εποχής, πολλών επιπέδων αφού συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός αστυνομικού θρίλερ αλλά και ενός συναρπαστικού νουάρ. Το στοιχείο του μαγικού ρεαλισμού που γεννήθηκε στην λατινική Αμερική, δεν λείπει από το συγκεκριμένο φιλμ και σεναριακά υπάρχει ένα ενδιαφέρον πάντρεμα ιστορικά τεκμηριωμένων γεγονότων και μυθοπλασίας.

O Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto ή Pablo Neruda, θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ου αιώνα και όταν του απονεμήθηκε το Nobel λογοτεχνίας το 1971, οι αντιδράσεις ήταν έντονες λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Τον ρόλο αυτό ενσαρκώνει μοναδικά ο Luis Gnecco που με το έντονο βλέμμα και την ιδιαίτερη φωνή του καταφέρνει να μεταφέρει στο θεατή την δύναμη της ψυχής ενός τεράστιου δημιουργού που δεν δείλιασε να δώσει τις δικές του μάχες για τα πιστεύω του. Τον ρόλο του αστυνομικού που μετατρέπεται σε σκιά του ποιητή, υποδύεται ο Gael García Bernal που έχει μείνει στο μυαλό μας από την ταινία Ημερολόγια μοτοσυκλέτας, (2004). Είναι μια πλούσια κινηματογραφική δημιουργία που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2016 και εντυπωσιάζει με τα κοστούμια, τα εξωτερικά γυρίσματα, τους πολυάριθμους κομπάρσους που συμμετέχουν, την μουσική, το χορό, το συναίσθημα και τις δυνατές ερμηνείες.

neruda

Σκηνοθεσία: Pablo Larraín, Γλώσσα: Ισπανικά, Διάρκεια: 107′, Διανομή: Filmtrade

Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Moran

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-m2cv0LlQOY&feature=youtu.be

Αυτοκρατορία (Imperium): Σε εδάφη με ανησυχητική επιρροή.

imperium_poster

Ένας νεαρός πράκτορας του FBI, ο Νέιτ, αναλαμβάνει υποθέσεις τρομοκρατίας. Όταν άγνωστοι κλέβουν μια μεγάλη ποσότητα επικίνδυνης χημικής ουσίας, θα του αναθέσει η υπηρεσία του να εισχωρήσει μυστικά σε μία εξτρεμιστική ρατσιστική οργάνωση που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την ληστεία. Για να κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού της ομάδας, θα χρειαστεί όχι μόνο να αλλάξει εξωτερικά εμφάνιση και να εκτελέσει πράξεις ιδιαίτερα σκληρές που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τις πεποιθήσεις του.

Είναι ένα ενδιαφέρον, σκληρό, δραματικό, αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο σε γεγονότα. Ο Daniel Ragussis, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, προσπάθησε να δείξει στο κοινό το ισχυρό αποτύπωμα που έχει αφήσει η ναζιστική σκέψη και εξακολουθεί να επηρεάζει με πολύ αρνητικές συνέπειες μέχρι και σήμερα, ένα σημαντικό αριθμό ατόμων σε όλο το κόσμο. Η επεκτατική δράση μίσους ομάδων ταγμένων στην εξόντωση αλλήλων με άλογα κριτήρια, ειδικά όταν αυτή μπαίνει στην φόρμα μιας οργάνωσης με ιεραρχία, κανόνες και στοχευμένες ενέργειες καταστροφής, έχουν ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για το ίδιο το άτομο που συμμετέχει σε αυτές εμποτισμένο με φανατισμό, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.

Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει στις κινηματογραφικές αίθουσες ταινίες με ανάλογο θέμα, στη συγκεκριμένη, τόσο η σκηνοθεσία που έχει μια ιδιαίτερη ένταση όσο και η προσαρμογή της σε ένα ένα σύγχρονο περιβάλλον μιας πολύβουης αμερικανικής μεγαλούπολης σε συνδυασμό με τις ερμηνείες καταφέρνει να δώσει ένα σύνολο που είναι σε θέση να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου στην αδράνεια της μάζας απέναντι στην άνοδο των εξτρεμιστικών ακροδεξιών αντιλήψεων. Μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η μεταμόρφωση του Daniel Radcliffe που τον γνωρίσαμε μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ταινιών Harry Potter. Με ξυρισμένο κεφάλι, σκληρό βλέμμα και tattoo, αφήνει πίσω για πάντα τον ρόλο που τον καθιέρωσε ανοίγοντας έναν ολοκαίνουργιο δρόμο προς την ενσάρκωση μιας νέας γκάμας χαρακτήρων. Η μεταμόρφωση αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί συντελείται κατά την διάρκεια της ταινίας. Ο κεντρικός ήρωας από έναν συνεσταλμένο και χαμηλών τόνων ντετέκτιβ που είναι εντελώς άσχετος με όλα όσα πρεσβεύει η ναζιστική ιδεολογία θα καταφέρει αλλάζοντας καθολικά, να διεισδύσει μέσα στην σκληροπυρηνική οργάνωση και να γίνει αποδεκτός από τα μέλη της.

imperium

Σκηνοθεσία: Daniel Ragussis, Γλώσσα: Αγγλικά, Διάρκεια: 109′, Διανομή: Spentzos

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Toni Collette, Tracy Letts, Sam Trammell

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=psorFl_R_rg&index=2&list=PLIR3GeOfJwpVqBvFzaQyGO2QavatnWYOS