Με το 2019 έρχεται η υπόσχεση για μια νέα αρχή και είτε αφορά υψηλές επαγγελματικές φιλοδοξίες, είτε μόνο λίγες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές σου. Το να καθορίζουν τους στόχους για το νέο έτος είναι μια παράδοση που βοηθά πολλούς ανθρώπους να διευκρινίσουν όλους τους τρόπους που θα ήθελαν να αγκαλιάσουν τη ζωή διαφορετικά.

Η προοπτική του να σκεφτείς και να γράψεις βασικούς στόχους για τον εαυτό σου μπορεί να φαντάζει τρομακτική και μερικές φορές μάταιη. Δικαιολογημένα, αφού το να τηρήσεις αυτές τις αποφάσεις ίσως είναι δύσκολο. Αλλά δε χρειάζεται να είναι έτσι. Αντί, λοιπόν, ενός μεγάλου κατάλογου γεμάτου με περιεκτικές αναλύσεις γιατί να μην εξετάσεις την εναλλακτική λύση; Φτιάξε μια μικρότερη λίστα με μικρούς εφικτούς και επιτεύξιμους στόχους και προθέσεις.

Δεν είναι μια πρωτοποριακή πρόταση, αλλά είναι έξυπνη. Από το Harvard Business Review, το Psychology Today έως το Forbes, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η δημιουργία μικρών στόχων είναι εφικτότερη. Τουλάχιστον σε σχέση με τις φιλοδοξίες που ίσως να δείχνουν δυσβάσταχτες. Βοηθά σταδιακά να κινηθείς προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης αλλαγής με έναν πιο διαχειρίσιμο τρόπο.

Παρακάτω, θα βρεις επτά προτάσεις, για να δημιουργήσεις τη δική σου λίστα.

Αν θέλεις να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα

Το πώς καθορίζεις έναν συγκεκριμένο στόχο για την εξοικονόμηση χρημάτων εξαρτάται από το πώς έχεις συνηθίσει να ξοδεύεις. Τα περισσότερα από τα χρήματά σου πηγαίνουν σε αγορές από το internet ή θεωρείς ότι δαπανάς το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός σου τρώγοντας σε εστιατόρια; Παραγγέλνοντας φαγητό τις περισσότερες φορές;

Ο αντίστοιχος στόχος θα μπορούσε να είναι να αφήνεις τα πράγματα που δεν είναι απαραίτητα στο ηλεκτρονικό καλάθι αγορών σου για μια εβδομάδα, προτού κάνεις κλικ πάνω του. Έτσι θα περιορίσεις έτσι την καταναλωτική σου ανάγκη ή να περιορίσεις αρκετά τα γεύματα έξω, κάτι που ίσως συντελέσει να τα απολαμβάνεις και πιο πολύ.

Αν θέλεις να είσαι περισσότερο παρών στην πραγματική ζωή παρά στην διαδικτυακή…

Επιθυμείς να είσαι περισσότερο παρών στην καθημερινή σου ζωή, αλλά η σκέψη του να απέχεις από τα social media δεν φαίνεται ρεαλιστική; Εδώ είναι μια πολύ εύκολη λύση: να διαγράψεις τις πιο αποσπασματικές και περιττές εφαρμογές από το τηλέφωνό σου. Μπορείς να διατηρήσεις την πρόσβαση σε αυτές σε άλλες συσκευές (ή στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού του τηλεφώνου σου). Θα πρέπει να σκεφτείς περισσότερο την είσοδο στον λογαριασμό σου κάθε φορά που αισθάνεσαι την επιθυμία να τους τσεκάρεις, ωστόσο. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς ότι έχεις μεγαλύτερο αυτοέλεγχο του πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς. Σε σχέση με το ανόητο άνοιγμα των εφαρμογών κάθε φορά που βαριέσαι.

Αν θέλεις να βελτιώσεις την απόδοσή σου στην εργασία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα του ύπνου και η παραγωγικότητα σου στην εργασία σχετίζονται στενά. Μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας το 2017 για τον ύπνο και την ευεξία στη δουλειά ανέφερε: «Στη σύνθετη σχέση μεταξύ ευημερίας, υγείας και παραγωγικότητας, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι μαζί και η αιτία και η συνέπεια της μειωμένης ευημερίας. Μπορεί συνεπώς να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο με σχετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και, μακροπρόθεσμα, για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».

Εάν δεν κοιμάσαι καλά, η δέσμευση σε μικρές αλλαγές, όπως η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σου ή η δοκιμή κάτι καινούργιου. Το να ακούς χαλαρωτική μουσική, μπορεί να σε βοηθήσει στον στόχο σου για μεγαλύτερη απόδοση στην επαγγελματική σου ζωή.

Αν θέλεις να μάθεις να διαχειρίζεσαι το stress

Διαλογισμός, διαλογισμός, διαλογισμός! Ο καθορισμός ενός διαχειρίσιμου στόχου, όπως η δέσμευση για πέντε λεπτά διαλογισμού την ημέρα. Μέσω μιας εφαρμογής ή ενός βίντεο, μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το άγχος και το stress. Να κοιμηθείς καλύτερα και να αποκομίσεις πολλά άλλα ακόμη οφέλη.

Αν θέλεις να εστιάσεις στην φροντίδα του εαυτού σου

Την έννοια της ευεξίας σίγουρα μέσα στο 2018 την συναντούσες παντού. Τι ακριβώς, όμως, είναι η ευεξία για σένα και πώς αισθάνεσαι, όταν την αποκτάς; Αφού εξετάσεις ποια οφέλη ή αλλαγές θέλεις να δεις στον εαυτό σου, μπορείς να δημιουργήσεις μικρούς στόχους. Στόχους που θα καθορίζουν σαφώς ποια είναι η σημασία της δικής σου ευεξίας και της φροντίδας σου. Αν για μερικούς, αυτό μπορεί να είναι η γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί ένας προσωπικός στόχος φυσικής κατάστασης. Για άλλους μπορεί να σημαίνει την εύρεση μιας νέας ρουτίνας για την φροντίδα του δέρματός τους, που τους κάνει να αισθάνονται καλά. Οι δικοί σου στόχοι;

Αν θέλεις να συνδεθείς με τους ανθρώπους

Όποιος έχει εμπειρία από dating apps, θα σου πει πιθανώς ότι η κούραση από αυτά είναι πραγματική. Αν ψάχνεις να καλλιεργήσεις νέες σχέσεις το 2019 εκτός τέτοιων εφαρμογών, μια πρόταση θα ήταν να θέσεις συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα το να συμμετέχεις σε απολαυστικές ομαδικές δραστηριότητες, όπως τάξεις ζωγραφικής ή γυμναστικής. Μόνο όφελος θα έχεις. Ακόμα και αν δεν βρεις το ιδανικό ταίρι, θα κάνεις κάτι που πραγματικά σου αρέσει και θα συναντάς νέους ανθρώπους.

Αν θέλεις να ακονίσεις το μυαλό σου

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να ασκήσεις τον εγκέφαλό σου. Αν νιώθεις ότι το είχες παραμελήσει τελευταία. Στόχευσε στο να διαβάσεις έναν ορισμένο αριθμό νέων βιβλίων που είναι ρεαλιστικός για το πρόγραμμά σου και αυτό είναι μια μόνο μέθοδος. Αν το να διαβάζεις βιβλία δε σε ξετρελαίνει, κάνε εγγραφή σε ένα podcast για τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ιστορία ή ένα πεδίο που θα ήθελες να μάθεις περισσότερα.

Τελικά, όταν κάνεις τις δράσεις σου πιο μικρές και εύκολα διαχειρίσιμες, ο καθορισμός στόχων και προθέσεων για το νέο έτος μπορεί να γίνει μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Καλή δημιουργία λίστας, λοιπόν!

Δες ακόμα:

3 wellness στόχοι για να αφήσεις έξω από τη λίστα σου φέτος


featured image: The Everygirl